Komentar: Klemen Kos

Komentar

Darko Milanič se bo moral prilagoditi, sicer mu grozi slovo

Klemen Kos 8. avgust 2019 36 Komentiraj
Darko Milanič bo moral poiskati rešitve za številne zahtevne probleme. (foto: pigac.si)
Darko Milanič je v roke dobil kakovostne in atraktivne igralce, ki pa se ne skladajo najbolje z njegovo filozofijo igre. V kolikor ne bo znal izkoristiti novih atributov moštva, mu grozi klavrn konec.
Ne gre zanikati, da je Maribor pred pričetkom sezone dobil kakovostne okrepitve, ki so hočeš nočeš povečale navijaške apetite in bile tudi posredno sporočilo z vrha, da bo moral v prihodnje igrati bolj atraktiven nogomet. Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš in Andrej Kotnik so igralci, ki so za slovenske razmere nadstandardni in omogočajo vrsto prijetnih razkošij, kot je denimo njihova kreativnost, nepredvidljivost pri zaključevanju akcij in sposobnost kakovostne igre ena na ena. Dosedanji potek sezone, sploh pa včerajšnja tekma proti Rosenborgu, so pokazale, da omenjeni igralci upočasnjujejo Maribor, da Maribor težje izvaja hitro tranzicijo ter da je z njimi – pri tem seveda nikakor ne gre spregledati ali pozabiti Dina Hotića – Maribor dolžan igrati drugače, kot je značilno za nogomet, v katerem se najbolj domače počuti trener moštva Darko Milanič.

Bistvo Maribora je bila vselej kompaktna in disciplinirana igra, protinapad, hiter prehod in velika količina predložkov v kazenski prostor nasprotnika. Dosedanji potek sezone, v katerem je Maribor odigral že devet tekem, kaže na to, da bo Maribor za uspeh moral igrati drugače, saj doslej z izjemno odlične tekme doma proti AIK še zdaleč ni uspel razviti oziroma razvijati potenciala, ki ga ponujajo novinci v igralski zasedbi. Rešitve so lahko tri: ali se bo ekipa prilagodila temeljnim konceptom svojega trenerja, ali se bo trener prilagodil karakteristikam svojih igralcev ali pa tretja opcija, na katero nezadovoljni navijači v Mariboru apelirajo že kar nekaj časa – Milaničevo slovo.

Darko Milanič ni tako rigiden trener, kot gre pogosto slišati na njegov račun, saj ne gre prezreti, da je pred časom zelo uspešno v moštvo integriral igralca kova Amirja Derviševića, ki se zdi daleč od profila vezista Milaničevega tipa. Pod Milaničevem vodstvom je Maribor že znal tako hiter kot tudi atraktiven nogomet, še nikoli doslej pa niso bile spremembe v igralskem kadru tako hitre in intenzivne, saj bo moral Milanič tako rekoč čez noč iznajti formulo, v kateri bodo pod njegovim vodstvom prosperirali trije oziroma celo štirje igralci, ki so si v marsičem različni, istočasno pa tudi zelo podobni. Dino Hotić, Rudi Požeg Vancaš, Andrej Kotnik in Rok Kronaveter so najboljši, kadar imajo v igri dovolj svobode, a je že nekaj tekem letos pokazalo, da iskanje balansa svobode med njimi nikakor ni preprost izziv.

Darko Milanič nosi veliko odgovornost, a na drugi strani svojo odgovornost nosijo tudi igralci, ki so bili v klub pripeljani z zelo jasnim namenom in jih za razliko od številnih prejšnjih prišlekov Maribor ne more čakati v nedogled.  Ni pa zgolj iskanje prave harmonije med prej naštetimi igralci edina zahtevna naloga, ki čaka Darka Milaniča. Dosedanji potek sezone je pokazal, da moštvo pogreša strelski instinkt Luke Zahovića, da se srednja vrsta ne uspeva kakovostno povezati z igralci za in pred seboj, nedvomno pa bi si Milanič tudi želel še kakšnega igralca, ki bi tako kot Martin Milec s prodornostjo in hitrostjo ustvaril večji pritisk na nasprotnika.

Milanič veliko časa nima, saj so zahteve po njegovem odhodu vse glasnejše. Pojavljale so se že lani, se okrepile po dveh hudih zaušnicah proti Olimpiji ter vnovič na vso moč oživele v vseh črnih momentih letošnje sezone Maribora. Milanič ne bo mogel "živeti" zgolj od skalpa AIK, Zlatko Zahović pa si bo moral slej kot prej zastaviti veliko vprašanje – ali je Darko Milanič pravi za to, da iz obstoječega potenciala in hkratnega limita moštva izvleče maksimum?

KOMENTARJI

36
bonzo
8.8.2019, 17:56
meni se bolj zdi da podcenjujete rosenborg,milanič res pije živce ne samo navijačem tudi pavlinu ki je popizdil nad njim že leta nazaj,ampak rosenborg je bojša ekipa kot maribor,ferencvaroš ali pa dinamo.tu ti hitrost nič ne pomaga,ker pol nimaš šans da ne fašeš 5 golov.,tu pomaga kombinatorika.Ekipa maribora je solidna razen golmana ki je na nivoju pridigarja in prav pirić je bil avtor rezultata te tekme.Podpisal pa se je tudi pod gole aik-a in pod gol vilerja proti zrinskjem.handa je zakon in ni evrope brez hande tu je milanič zgrešil včeraj.in tako kot je matej napisal milanič ostaja tudi če se vesolje zgrne nad njega.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
šikimiki
8.8.2019, 18:57
elginno, tolk ko je Zaho muslič si ti genij...jaooooo
Odgovori Prijavi komentar
1
1
šikimiki
8.8.2019, 18:57
elginno, tolk ko je Zaho muslič si ti genij...jaooooo
Odgovori Prijavi komentar
1
1
ferenc
8.8.2019, 20:50
Trenerju pustit, da dela sam in mu ne vsiljevat vsak svojoteorijo, pa naj bo predsednik ali direktor kdo pač že je, trener odgovarja za svoje delo in če ni uspehov pač naj gre.
Odgovori Prijavi komentar
0
1
garfild
8.8.2019, 20:59
- Odgovor na komentar osebe Ibrakadabra Poglej komentar
Ta oseba, ZZ, je do 5 let nazaj razumela nogomet. Zadnjih 5 let pa ta oseba ni več tista oseba, ki je bila pred tem. Kaj je razlog ne vem ampak rezultati nejgovega dela zadnjih 5 let niso več na nivoju in kriza igre in rezultatov, ki se iz leta v leto poglablja, v klubu je izključno njegova odgovornost. Ampak njega nihče ne kliče na odgovornost, ne vodstvo kluba ne navijači. Res je da je klubu pomagal v njegovih teških trenutkih, ampak rezultati kažejo da je prišel čas ko bo trab tudi an tem mestu anrediti rez, se zahvaliti ZZ-ju za vse kar je naredil za klub in pripeljati človeka, ki je na nivoju časa ker ZZ to ni več.
Odgovori Prijavi komentar
1
2
garfild
8.8.2019, 21:28
- Odgovor na komentar osebe šikimiki Poglej komentar
Samo zadnje čase dela precej transferjev po svoji etniči, pazarski, liniji. Vsi igralci iz BiH, ki so zadnja leta prišli v Maribor imajo svoje korenine ( nekateri bližnje drugi daljne) v Sandžaku od koder je po poreklu tudi oče ZZ-ja. Tako da je povezanost etnične pripadnosti z zadnjimi transferji povsem na mestu. Če bi bili ti igralci dodana vrednost nihče ne bi spraševal po njihovi etnični pripadnosti ampak žal niso.
Odgovori Prijavi komentar
0
2
bar123
9.8.2019, 07:57
- Odgovor na komentar osebe Dinho8O Poglej komentar
Tujcem v Mariboru ne more uspet, če niso podrejeni ZZ, to vedo vsi vrabci v Mariboru in širši okolici. Če pa slučajno ima nekdo, drugačno mnenje je odžagan, pa lahko mi govorimo kaj hočemo takšno je stanje v klubu. Resnici na ljubo, ko je Milanič prišel v Maribor, je imel Maribor vse boljše igralce v Sloveniji, ostali klubi so gagali, sčasoma so si klubi upomogli finančno in tudi infrastroktura se je spremenila. Vmes so bili še drugi akterji, pa zopet Milanič ampak ne z nekakšnim iztopanjem, pravzaprav stagnira Maribor. Človek, brez idej odgovornosti za nastalo situacijo, vsi so drugi krivi le on ne, on pa je trener?????? Da se še veliko povedat, če pa razumeš pa ne rabimo besed
Odgovori Prijavi komentar
2
2
wisan
9.8.2019, 08:44
- Odgovor na komentar osebe bar123 Poglej komentar
Vse drži. Trma je pa lahko huda reč, ki velikokrat vse uniči, ampak tudi izkorenini bolezni, sledi - Jovo na novo ! Tipično za Balkan, zato pa se je vedno zaostajalo v razvoju, na vseh področjih, ni tradicije. Saj pod Jagodnikom je bilo zelo podobno, liga prvakov takrat, bi rekel, da je bila še večja finančna,..., bomba kot pa te kasneje, saj do takrat so glih imeli za avtobus in sendviče. Pri NK Maribor pa je treba iti še višje, do uprave, ki so le neke marionete, pa bi morali skrbeti za red in razvoj, ne pa dovoliti neko samovoljo posameznikov. Ker klub je last Maribora.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
šikimiki
9.8.2019, 10:27
- Odgovor na komentar osebe wisan Poglej komentar
Jagodič je z ekipo naredi take dolgove klubu , da smo skoraj v 5to ligo odleteli. Saj ni problem narediti šampionsko ekipo in pripeljati trenerja, ki ve kaj dela, vprašanje je koliko to stane in če bo dejansko efekt... osebno mi je žal samo, da so iz nekega čudnega razloga odpikali in Jurčevića in Šimundžo...
Odgovori Prijavi komentar
2
0
bar123
9.8.2019, 20:06
- Odgovor na komentar osebe šikimiki Poglej komentar
Šimundža je tedaj zapustil Maribor, ker je rekel, da ne vidi več napredka (¨resnice ne vemo¨). Jurčevič je moral it, ker se je vedelo, da pride Milanič in še zgubil je tekmo z Celjem, po vsej verjetnosti namerno, da je bil razlog za prekinitev pogodbe. Milanič pa lahko zgubi vse in Maribor spravi v 2 ligo pa nič, to me moti pri ZZ.
Odgovori Prijavi komentar
1
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


4

Delovno mesto bi zapustil le za en klub

si
14.11.2019, 18:27
Saj rezultati so. Vsaj večino sezone. Takrat, ko pa se kopja lomijo pa joh zmanjka, kar pa z Valverdejem ne more biti več naključje. Ekipa se krepi, podreja Messiju in cilja na največ... vedno pa nelaj zmanjka. Pragmatičnost igre ki jo je pričel Enrique je Ernesto prevzel, po poti pa nekako izgubil tisto kar Barco dela Barço. Seveda je on, kot trener tisti, katerega se postavi na sramotilni steber, ampak kadrovanje ni bilo ravno višek vizije. Človek še en čas počaka saj bi to konec koncev morali biti ljudje ki vedo kaj delajo, po letu, dveh,... brez učinka in s 100milijonsko odkupnino za pet dobrih tekem... pa se taisti človek vpraša. Škoda sezon Messija in še katerega od staroselcev za takšne manevre. Stvar je potrebno postopoma na novo zastaviti

4

"Imel je prav, ko ni iskal menjave za Coutinha"

Intelekt
14.11.2019, 19:30
Bil je rizicen za zdravnisko sluzbo in so pri poolu zeleli nizti ceno. Tako nam je bilo predstavljeno. Potem pred parimi meseci, se je pa oglasil Fekirjev agent, ki je povedal, da sta Fekir in mislim da njegov brat zelela "razdreti" dogovor in zahtevati vec(mislim da si tut tle gor mel clanek na to temo). Potem pa je Pool odstopil. Sicer pa na nek nacin je tut Keita prisel kot zamenjava Coutinhu..

3

Katanca se v Iraku držita uspeh in tudi sreča

fredperry
14.11.2019, 20:19
papapa onn je velliki trener za vellike stvari sa dobrim igračimma..on u Iraku ima igrače, a u Sloveniji je on imal iiiigrače koju nisu bili praviii iiiigrači, jer nisu dobro stali, kako bi moraliiiii iiiigrači da stojjjje..u Irakuku mu sve stojjji ko trebaaa..u huuudoj konkurencije, jer Iiiiran ima isto igrače koji lijepo stooje, tako i bahrajjn...to su sami iiiigrači, a ne slovenski popopozerji iiigrači.

Poudarjeno

Ronaldo je nekaj časa ustvarjal razliko, vendar pa zdaj ni podoben samemu sebi in se bo moral pobrati – še posebej v fizičnem smislu. Nima več hitrosti in dinamike, kakršni je imel nekoč, ...več
Fabio Capello
Smo v procesu gradnje, vendar pa bomo še videli, ali bomo imeli čas, da bi zgradili, kar želimo zgradit ...več
Mauricio Pochettino
Po tej izkušnji je bila prva stvar, na katero sem pomislil, da je prišel čas, da odidem. Ampak težko bo, Šahtar je zavrnil ponudbo AC Milana poleti, težko 30 milijonov evrov. ...več
Taison po rasistični izkušnji v Ukrajini

Anketa

Bi moral Matjaž Kek na naslednjih dveh tekmah temeljito preizkusiti Harisa Vučkića?

Vseh glasov: 1774
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.