Intervju

Brečko: Igralci, ki niso predani, ne sodijo v reprezentanco

Miran Zore 13. november 2018 13 Komentiraj
Mišo Brečko je najboljši slovenski desni bočni branilec po Đoniju Novaku. (foto: Nogomania)
Mišo Brečko je anonimno končal uspešno igralsko kariero, se vrnil domov in se lotil dela v ljubljanski Iliriji. Verjetno najboljši desni bočni branilec Slovenije po Đoniju Novaku je kritičen do reprezentance in NZS.
Ljubljanski drugoligaš Ilirija danes za seboj nima več funkcionarskih "zvezdnikov" Ivana Simiča in Bojana Prašnikarja, s katerima je klub ambiciozno pogledoval proti prvi ligi. Ilirija danes stremi pretežno k stabilnosti v drugi ligi in k produkciji mladih igralcev. To je glavna naloga novega trenerja Zorana Zeljkovića, ki si je za pomočnika izbral zanimivo nogometno ime. Malce neopazno se je v domovino vrnil dolgoletni reprezentant in desetletje pojem desnega "beka" Mišo Brečko ter za prvo okupacijo po koncu igralske kariere izbral prav Ilirijo.

Brečko je dolgo bundesligaško kariero precej anonimno zaključil s koncem lanske sezone, se z družino vrnil v Slovenijo in začel razmišljati o možnostih. Nazaj na igrišče ga ni pretirano vleklo. Nekaj spogledovanja z Olimpijo, s katero Brečko v domačem prvenstvu simpatizira, je sicer bilo, a je ostalo le pri tem. Zasavec, ki pesti še vedno najbolj goreče stiska za trboveljski nogometni ponos Rudar, je ostal v nogometnih vodah, a, kot pogosto skozi kariero, ostal nekje v ozadju. V ospredje Brečko nikoli ni silil, sploh ne izven igrišča, vseeno pa zdaj, ko je na "drugi strani", ne skriva razočaranja nad razpadom reprezentančne zapuščine ter javno kritizira predvsem vodstvo nogometne zveze. Iz lastnih izkušenj ve povedati, da je slovenska reprezentanca lahko uspešna le, če je enotna, povezana in bojevita. 

Mišo, desetletje in pol ste bili zdoma, ste zdaj uradno nazaj?
Sem (smeh)! Naš družinski načrt je bil, da se po dolgih letih v Nemčiji vrnemo domov. Štirinajst let sem bil v Nemčiji. Priznam, da sem sploh zadnje leto že kar komaj čakal Slovenijo. Lepo mi je bilo v Nemčiji, to moram reči, užival sem, ampak povratek domov ni bil težak. Prej sem v Slovenijo prihajal le za kratek čas, teden ali dva. Zdaj pa želim doživeti nekatere stvari, ki jih prej nisem. Z družino smo se ustalili v Ljubljani, radi pa gremo tudi v Trbovlje. Imam malce več časa zase, ukvarjam se s športom, tenisom, še vedno seveda rad igram tudi nogomet.

Zakaj ste končali igralsko kariero?
Niti sam nisem vedel, če bom končal. Imel sem določene opcije v Nemčiji, zaradi mojih let bolj kot kaj drugega za enoletno pogodbo, pa bi to pomenilo novo selitev z družino… To ni prišlo v poštev. Malce mi je padla energija v zadnjem letu, verjetno sem zato v Nürnbergu igral manj kot prej. V Nemčiji je konkurenca močna, imajo mlade igralce, ki jih forsirajo. Ko si enkrat star 30 let, imaš že težave in se težko obdržiš.

Je bil povratek na slovenska igrišča kdaj realna možnost, govorilo se je o zanimanju ljubljanske Olimpije?
Govorilo se je, slišal sem za to. Po naključju sem enkrat srečal predsednika Olimpije, na kratko sva govorila, ampak konkretnega ni bilo nič. Nisem začutil njihove želje, da razmišljajo o meni. Sam kakšne velike želje po povratku v slovenski nogomet sicer nisem imel, žena je bila tudi proti temu (smeh). 

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? V Iliriji ste pomočnik trenerja, boste kdaj stopili na samostojno trenersko pot?
Rad bi ostal v nogometu. Ne vem pa še v kakšni vlogi. Zdaj se učim in zbiram izkušnje pri Iliriji, kjer sodelujem z Zoranom Zeljkovićem. Nogomet zdaj gledam z druge perspektive. Vprašanje prihodnosti je težko vprašanje, recimo, da so to začetki na novi poti, ampak bomo videli. Zanima me, želim si, Slovenija je specifično okolje, tako da puščam vse opcije odprte.

Skozi igralsko kariero vas spremlja trdoživost. Iz skorajda anonimnosti ste prišli do zavidljive kariere v eni najmočnejših lig na svetu. Kako vam je uspelo?
To je pač borba, vsak dan, vsak trening, vsaka tekma. Mislim, da mi je uspelo vsa ta leta držati fokus, imel sem željo in veliko energijo, vse sem podredil nogometu. Začelo se je s preizkušnjo v Hamburgu, kamor nisem prišel kot okrepitev, ampak kot mlad igralec, ki so ga vzeli. Takrat je bil Hamburg močan, predvideno je bilo, da bom treniral s prvo ekipo, igral pa za drugo. Že prvo leto sem bil v kadru prve ekipe, nekaj sem celo igral, tako da se je začelo bolje od pričakovanj. Videl sem, da lahko igram, morda sem bil celo preveč optimističen in sem želel nekam, kjer bi igral. Šel sem v Aue in Hanso Rostock, potem pa sem se vrnil nazaj. Spet sem želel igrati in sem šel v Koln. Naletel sem na močno konkurenco, ampak sem si izboril mesto.

Vzporedno s klubsko ste gradili reprezentančno kariero. Bili ste eden od stebrov generacije, ki je vrhunec doživela na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki. Kako na svojo reprezentančno kariero gledate danes?
Reprezentanca… To so bile naše sanje. V klubu je goli profesionalizem, borba za mesto. Posel. Igraš za denar. Reprezentanca je pa nekaj povsem drugega. Nekatere soigralce sem poznal več kot deset let, poznal sem njihove poti, vedel, kaj so dali skozi. Imeli smo dobro atmosfero. Pa smo se tudi prerekali, verjetno na vsakem treningu. Smo se pa spoštovali, vsak je vedel, zakaj je tam, nihče ni bil v reprezentanci zaradi selektorja, zveze ali česa drugega. Uživali smo in komaj čakali, da se dobimo. Žal mi je samo, da se nismo uvrstili še na kakšno tekmovanje.

Takratni selektor Matjaž Kek je znova močan favorit za to funkcijo. V kakšnem spominu ste ga ohranili?
Stvari so pod njim v redu funkcionirale. Tudi on je na začetku moral narediti selekcijo igralcev, ampak na koncu je izpadlo dobro. Imel je uspeh. Izgledali smo v redu in to dolgo časa. Razočarani smo bili le, da se takrat nismo uvrstili na še eno veliko tekmovanje. Spomnim se tiste tekme s Severno Irsko v Mariboru… Bili smo veliko boljši in izgubili. Tam se je začelo. Takrat smo bili potem nezadovoljni, ker se nismo uvrstili na Euro. Potem so bili zapleti s predsednikom, pa s tem, kdo bo športni direktor reprezentance. Vse to je vplivalo na nas, takšne stvari pač vplivajo na igralce.
Mišo Brečko
(foto: SPS)


Reprezentanca je bila pred osmimi leti del svetovne nogometne elite, zdaj pa ji grozi izpad v najnižji kakovostni razred. Zakaj takšen sestop?
Stanje je res čudno. V mojih časih je bilo drugače. Marsikdaj se nismo strinjali, redki so bili treningi, da se nismo 'udarili', nekomu ni bilo všeč to, drugemu nekaj drugega, ampak smo imeli višji cilj. Na koncu smo bili nagrajeni. Naredili smo tudi kakšno napako, lahko bi dosegli še več, ampak ne glede na to mislim, da takrat naš karakter ni bil niti malo vprašljiv. To je verjetno največja razlika.

Omenili ste karakter. Eden glavnih očitkov javnosti, tudi v luči izogibanja reprezentanci s strani posameznikov, je prav to, da ekipa nima pravega karakterja. Se strinjate?
Prepričan sem, da je tudi v trenutni generaciji veliko fantov s pravim karakterjem in željo. Seveda je težko, ker ni uspehov. So pa tudi nekateri fantje, ki skupnim ciljem niso podrejeni. Tu nastopita selektor in nogometna zveza. Naši igralci so kakovostni, ampak bistvena je povezanost. Če bodo fantje povezani, potem bodo lahko stremeli v višjim ciljem. Če sem konkreten, potem s tem mislim, na to, da bo Slovenijo doma spet izjemno težko premagati, pa da bo vsaj enakovredna reprezentancam, kakršna je denimo Norveška. Če navedem svoj primer… Ko sem jaz začenjal v reprezentanci, sem bil že v Hamburgu, pa so pred mano v reprezentanci igrali nekateri igralci iz slovenske lige, ki niso bili niti bočni igralci. Takrat sem se osredotočil nase in na svoje delo, to bi morali storiti tudi fantje zdaj.

Kevin Kampl se je pred dnevi nepričakovano reprezentančno upokojil. Kako močan udarec je to za Slovenijo?
Ne bom odkril tople vode, če bom rekel, da Slovenija za uspeh potrebuje povezanost, maksimum vsakega posameznika, srečo, dobrega selektorja. Če je nekdo prisoten le na pol, potem je bolje, da ga ni zraven. Kevin je, kolikor ga poznam, v redu fant, verjetno ima željo. Morda je izkusil kaj slabega v reprezentanci, ne vem. Prej sem rekel, da sta na potezi nogometna zveza in selektor. Če bi jaz odločal, fantov, ki niso povsem predani reprezentanci, ne bi več klical. Na prvem mestu mora biti ekipa, bolje je dobra ekipa kot dober posameznik.

Kako pa gledate na naravnost paradoksalno vratarsko situacijo, v kateri dva vrhunska vratarja za Slovenijo ne branita, brani pa vratar, ki v klubu sedi na klopi?
Fantje morajo najprej razčistiti pri sebi. Verjemite, kdorkoli pride, ne bo rešil vseh težav slovenske reprezentance. Menim, da je stvari treba razreševati od vrha navzdol. Zdaj je stanje tako slabo, da nekateri celo iščejo načine, da na zbor ne pridejo.

Mišo Brečko poljub žoge
Mišo Brečko je v dresu slovenske reprezentance odigral 77 tekem. (foto: SPS)

KOMENTARJI

13
MB_Bojan
13.11.2018, 11:37
filetrane, si si prebral vse ali samo naslov
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Panda.
13.11.2018, 11:51
Zadnji slovenski bek, ki je uspešno prodru po svojem kanalu in oddal natančno žogo v kazenski. :D
Odgovori Prijavi komentar
0
0
UNHOLY CULT
13.11.2018, 12:06
Je dobro povedal, nzs je skuhala vse skup in zdaj beži od tega. Za ene so pa vse krivi igralci oziroma " naše zvezde"
Odgovori Prijavi komentar
0
0
jankoslav
13.11.2018, 13:26
NZS pa nič ne naredi
Odgovori Prijavi komentar
0
0
kbm
13.11.2018, 13:52
Tudi jaz imam na Miškota lepe spomine. Še posebej takrat, ko se je v Nemčiji pijan vozil z avtomobilom po železniških tirnicah.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
11Blaugrana11
13.11.2018, 14:51
butl si pač bedarije zapomni..
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Who?
13.11.2018, 14:53
11Blaugrana11 hahaha true that, true that
Odgovori Prijavi komentar
0
0
MB_Bojan
13.11.2018, 14:59
Brečko je dal reprezentanci veliko. Če je končal igralsko kariero, pa vso srečo doma. In naj ostane v nogometu, takšne borce rabimo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
lej ga tega
13.11.2018, 15:08
X5ka ma dobro podvozje. Drgac pripomba na urednistvo. Namesto naslavljanja novic v smislu nekdo je prevzel celto vigo ipd. Sranja za klike raj nepomembne novice povezite v dnevno kolumno. Vase bralce pretezno zanima snl olimpija maribor, slo. Repka, LP derbiji, barca real bajern bvb seria a epl laliga messi ronaldo in skandali ter football leaks. Ne nas met za mutave, ceprav jih je gor kar nekaj. Brecko bravo. Je se ena stvar nam manjkajo beki, katere bi ucili v najmocnejsih prvenstvih. Slovenija ma najvecje tezave v bekih in krilih. Ni hitrosti in ni natancnih podaj s strani. Ko bo to bo tudi naraven finišer splaval pa to biu špoki, luka al pa kdo drug.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Hollandia
13.11.2018, 17:31
Žalost ste vsi, tisti ki komentarate ter reprezentanca. Nikoga ni več na igrišča, pametujete pa vsi.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Napadalec Atalante po veliki nerodnosti pristal na urgenci

Gonzales
14.7.2020, 14:15
Bolnišnica je poškodbo zapisala v krivdo korunaviruza

5

Conte: Eriksen, to ni Anglija, tukaj od tebe pričakujemo več

UNHOLY CULT
14.7.2020, 14:15
conte kaj jočeš,pičkica od trenerja

18

Barcelona predstavila nove drese, navdih je našla v zlati eri kluba

yised
14.7.2020, 14:23
Did you know there’s a “deep detox” you can do first thing in the morning to burn more fat? And the good news is It only takes 13-seconds! Here it is--->www.wikitrender.com

Poudarjeno

Ne poznam ga. Počel je zanimive, a nepomembne stvari v Nemčiji. Prihaja iz lige, ki je ne poznam. To bo spet ena prazna sezona. Pioli je zgradil ekipno mentaliteto, ki je prej ni bilo. Rossoneri bi morali nadaljevati po tej poti. Z nekaj okrepitvami bi lahko postali konkurenčni najboljšim ...več
Fabio Capello o Ralfu Rangnicku
Deloval sem v Angliji in tam je situacija bolj uživaška, bolj mirna. ...več
Antonio Conte o Christianu Eriksenu
Matjaž Kek je naš prvi izbor in trenutno se pogovarjamo z njim. ...več
Krešimir Antolić

Anketa

Bi bil Darko Milanič prava rešitev kot naslednik Matjaža Keka na klopi Slovenije?

Vseh glasov: 1340
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.