SLO | SRB | ENG

Intervju

Boštjan Cesar je v mislih že na Euru, po njem pa ...: 'Odprt sem za vse opcije, moj pogoj so urejeni pogoji za delo'

Miran Zore 23. april 2024 0 Komentiraj
Boštjan Cesar (foto: Nogomania)
Boštjan Cesar v vlogi pomočnika selektorja Matjaža Keka izpolnjuje enega od svojih ciljev, to je igranje na evropskem prvenstvu. Dolgoletni reprezentant pa ob tem ne skriva ambicij po samostojni trenerski karieri.

Verona, Ljubljana, Zagreb. To so najpogostejše lokacije, kjer je v zadnjih letih mogoče najti Boštjana Cesarja, rekorderja po številu odigranih tekem v dresu Slovenije in pomočnika slovenskega selektorja Matjaža Keka. Mi smo ga "našli" v njegovi Bazi športa, športnem kompleksu, ki ga je pred nekaj leti, ko je že zaključeval uspešno igralsko kariero, v Štepanjskem naselju odprl skupaj z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Bojanom Jokićem.

"Dosti se ukvarjam z Bazo, ki sva jo odprla z Bojanom Jokićem. Kot otrok sem igral zunaj, na igriščih, na asfaltu, zato sem želel Ljubljani nekaj vrniti. To mi je s tem projektom uspelo. Pri nas vadijo mladi, stari, igra se nogomet. Postavili smo temelje, smo kreativni in ves čas dodajamo nove vsebine," pravi Cesar, ki v Zagreb zahaja, ker je Zagrebčanka njegova žena. Poleg domače Ljubljane, kjer ima ob poslu seveda starša in brata, s katerimi je močno povezan, pa se pogosto vrača v Verono. V mestu, v katerem je desetletje igral za Chievo, Cesar predvsem polni svoje baterije in išče navdih za prihajajoče izzive.

Čez dober mesec bo Boštjan Cesar "doma" predvsem na Brdu pri Kranju, kjer domuje Nogometna zveza Slovenije (NZS). Do evropskega prvenstva v Nemčiji sta manj kot dva meseca, zato je logično, da je strokovni štab slovenske reprezentance, na čelu s selektorjem Matjažem Kekom, že "na polno" v pripravah. Boštjan Cesar ta trenutek analizira nekatere tekme slovenskih nasprotnikov na evropskem prvenstvu.

Boštjan, Euro 2024 je pred vrati, kakšna je vaša vloga v pripravah slovenske reprezentance na velik izziv?
Spremljam naše igralce, njihove tekme v klubih, tako da si ogledam veliko tekem. Z igralci smo v nenehni komunikaciji, to je zelo pomembno. Nestrpen še nisem, se pa zavedam, da je Euro blizu. Analiziram tekme naših nasprotnikov, pravzaprav se vsi pripravljamo. Želim si predvsem, da igralci ostanejo zdravi. Igralci se verjetno še ne zavedajo bližine Eura, jaz pa sem to doživel na SP 2010 in vem, kako je. Kot igralec se zaveš šele, ko enkrat prideš na prizorišče. Takrat te lahko tudi malce stisne, vidiš zastavo Slovenije, ogromno ljudi.

Kaj lahko Slovenija po vaši oceni doseže na evropskem prvenstvu?
Uvrstitev na veliko tekmovanje je za Slovenijo tako kot za veliko reprezentanco uvrstitev v polfinale. To je realno, mogoče tega nekateri ne slišijo radi, ampak tako to je. Ceniti se moramo, zato to pravim. Sem zagovornik miselnosti, da je treba na velikem tekmovanju narediti vse za dober rezultat. Anglija je zame prvi favorit skupine in med tremi največjimi favoriti za osvojitev evropskega prvenstva. Vidimo lahko, kako igrajo in kakšne igralce imajo. Mi smo avtsajderji. Verjamem pa, da lahko premešamo štrene Danski in Srbiji, zakaj pa ne tudi Angliji? Izhajati moramo iz sebe. Verjeti moramo v to, kar imamo. Slovenci smo tudi v drugih športih dokazali, kaj zmoremo. Ceniti se moramo.

Slovenija je dolgo, skoraj desetletje in pol lovila uvrstitev na veliko tekmovanje. Kdaj ste prvič začutili, da vam lahko uspe?
Ko sem prišel v reprezentanco, so nekateri starejši igralci po nekaj zaporednih neuspešnih kvalifikacijah morda že mislili, da se morda ne bo zgodilo. Slovenija je vendarle na velikem tekmovanju nazadnje igrala pred 14 leti. Prvič sem bil kot pomočnik selektorja zraven v Katarju. Tam se je morda začela vzpostavljati ta kemija. Zadnje tekme v tisti ligi narodov pa sploh. Seveda svoje naredi rezultat, obstali smo v težki skupini lige narodov, kjer so nas na začetku mnogi odpisali. Igralci so v tej fazi začeli verjeti, da lahko naredijo še več.

Boštjan Cesar
(foto: Nogomania)

Za vami je odmevna zmaga na prijateljski tekmi proti Portugalski, ko ste ekipo zaradi odsotnosti selektorja Matjaža Keka morali voditi vi. Kaj vam je dala ta velika zmaga?
Pomembno je, da igramo močne tekme, proti močnim reprezentancam, tako igralci okusijo visoko raven. Ta zmaga je velika stvar, mislim, da smo se predvsem dobro pripravili. Podrlo se nam je vse skupaj malce proti Malti, ampak proti Portugalski smo dokazali, kaj zmoremo. Reprezentance nisem vodil prvič, zato nisem brez izkušenj. Selektor nam zaupa, to je ključno. Igralci pa verjamejo v to, kar delamo. Kot trener zagovarjam filozofijo, da moram spoštovati igralce, oni pa mene. Dovolj sem izkušen, da vem, da jih igra le 11, zato vsi v ekipi ne morejo biti zadovoljni. Pomembni so pa vsi.

Matjaž Kek vam je že nekajkrat prepustil vodenje reprezentance, kakšen pa je vaš odnos z njim?
Ko sva se prvič pogovarjala, da bi delala skupaj v reprezentanci, sva obdelala vse podrobnosti, takrat sva se vse dogovorila. Povedal mi je, kaj točno pričakuje od mene in to mi je bilo všeč. Tako da lahko rečem, da imava super odnos, zaupa mi. Lepo mi je delati v reprezentanci, ampak povem vam, da to ni nekaj enostavnega. Ko se vrnem z akcij, sem teden, dva izžet. Ne spim. Saj ni problema, takšno je naše delo, zanj smo se nenazadnje odločili in v njem uživamo.

Pravite, da je delo v reprezentanci zelo intenzivno, kaj je ključ do uspeha in dobre priprave na tekme?
Reprezentanca je velika specifika, nobenega časa ni za karkoli. Igralci pridejo iz klubov, še to ne vsi naenkrat, ampak kapljajo. Kdaj boš 'kompleten', včasih tega dolgo ne veš. Naloga nas trenerjev je, da pripravimo vse, kar je potrebno, da na dveh, treh treningih opravimo vse. Veliko je dela izven igrišča, veliko je v glavah igralcev.

Kaj vam je dalo desetletje v italijanskem nogometu, ki slovi kot okolje, kjer dajo največ na taktiko?
V karieri sem imel dve veliki želji, ena je bila veliko tekmovanje z reprezentanco, druga pa igranje v Angliji. V Anglijo sem šel, poizkusil, potem pa ko sem prišel v Italijo, sem takoj videl, da je to to. V Italiji se največ trenira, največ se dela na podrobnostih, ne gre le za taktiko. Naučil sem se veliko. Delal sem s Stefanom Piolijem (prvak Serie A z AC Milanom, op.p.), ki je najboljši trener v moji karieri. Navdušil me je njegov odnos do igralcev, način, kako je 'uredil' strokovni štab, vse je imel pod kontrolo. Prepričal je vsakega igralca, da je dal svoj ego na stran. Direktorji v Italiji so pedantni, pazijo na to, da se vsak igralec karakterno vklopi v ekipo. Mene so iz Chieva gledali šestnajstkrat, potem so me vzeli. Italija mi je res veliko dala.

Že kot pomočnik selektorja ste posegli v sfero glavnega trenerja, boste nekoč postali samostojen trener, morda naslednik Matjaža Keka?
Ko sem končal igralsko kariero, sem sklenil, da se v nogomet vrnem in postanem trener. Ko končaš kariero, ni lahko, veliko igralcev ima težave. Rad se učim. Hodim v tujino, bil sem recimo pri Joseju Mourinhu. Kot igralec želiš igrati za reprezentanco, tudi kot trener jo želiš voditi, to je nekaj normalnega. Seveda je tukaj mnogo faktorjev in vprašanj, predvsem recimo kdaj bi se to zgodilo. Če mi kdaj uspe, si bom štel v veliko čast. Želim postati trener, dober trener. Tako da, ja, da vam odgovorim na vprašanje, vsekakor želim postati glavni trener, ampak …. Všeč mi je tukaj, želim si nekaj narediti. No, zdaj smo na evropskem prvenstvu, kar mi recimo kot igralcu ni uspelo. To o Matjažu Keku, to zagotovo ni vprašanje zame, pravzaprav je zame to neprijetno vprašanje. Dobival sem že ponudbe, da bi bil trener, pa jih nisem sprejel, ker verjamem v zgodbo, ki jo pišemo skupaj.

Bi sprejeli ponudbo iz slovenske lige?
Odprt sem za vse opcije. Zanima pa me le delo v klubih, kjer so pogoji urejeni.

Kot pomočnik selektorja imate dober vpogled v slovenski nogomet, kakšen je njegov pulz?
Slovenski nogomet raste. Vlaga se nekaj več denarja kot v preteklosti, infrastrukturno pa imamo še nekaj problemov. Nimamo trening centrov. To recimo mene najbolj zanima. Kje trenirajo Maribor, Celje, Olimpija? Ta osnovna infrastruktura je izjemno pomembna. Imamo še precej rezerve, da se liga dvigne. Slovenci imamo talent in voljo do dela, oboje je potrebno.

Boštjan Cesar
(foto: Nogomania)
Največji slovenski nogometni talent zadnjih let je nedvomno Benjamin Šeško. Vi delate z njim, ga vodite, kakšen je njegov domet?
Ah … Ne vem, če smo kdaj imeli igralca s takšnim talentom! Saj vidite sami. Kompleten igralec je, star je šele 20 let, pa odloča tekme, igra ligo prvakov, Bundesligo. Če se bo razvil in verjamem, da se bo, ker je v dobrih rokah, v doberm klubu, potem lahko naredi kariero, ki bo … Kaj naj rečem? Impresivna!

V Italiji se v zadnjem obdobju govori o zanimanju Interja za Jako Bijola, za katerega se zdi, da je prerasel Udinese. Kako svojega naslednika na čelu obrambe Slovenije vidite vi?
Prevzel je vlogo liderja ekipe v polju, za sabo ima seveda kapetana Jana Oblaka. Na treningih veliko komunicira s soigralci. Ta igralni položaj mu je pisan na kožo, mislim, da ga bo Udinese težko zadržal. Dobro se je znašel v Italiji, to je res specifična liga, kjer se ogromno dela. Kar se taktike tiče, je daleč pred vsemi. Inter? Lahko je igralec za Inter. Poznam dobro Acerbija, ki je bil, ko je igral z mano, dober igralec, ni pa bil tako zrel kot je Jaka. Jaka je pri petindvajsetih že zrel in verjamem, da lahko igra v Interju.

Kakšna bo prihodnost Slovenije s Šeškom, Bijolom in recimo Oblakom po Euru, se lahko uvrsti na naslednje svetovno prvenstvo?
Jan Oblak je profesionalec od glave do pet, igra na najvišji ravni. Verjamem, da mu je uvrstitev na Euro zapolnila praznino v srcu. Za naprej je nehvaležno govoriti. Imamo liderja na golu, imamo Jako Bijola v obrambi, imamo Adama Gnezdo Čerina v zvezni vrsti, spredaj Benjamina Šeška. Imamo kvaliteto, je pa res, da v primeru kakšne poškodbe nastane težava, ki jo težko rešimo. Imamo precej mlajših igralcev, ki se še razvijajo. Verjamem v to ekipo od prvega dne, imamo dobro podlago za naprej.

Kot igralec nikoli niste bili na Euru, kot pomočnik selektorja boste tam in boste obkljukali še en dosežek. Za konec, če potegnete črto, kakšna je bila igralska kariera Boštjana Cesarja?
Veliko tekmovanje z reprezentanco so bile moje sanje. Izpolnil sem jih. Imel sem srečo, v moji zgodbi je bil prisoten tudi moj brat. Rad sem delal, več kot drugi. S šestnajstimi sem šel v Dinamo, v kadetski ekipi je bilo takrat tam kar 11 reprezentantov, jaz pa sem bil tujec. Slovenskim igralcem v Dinamu običajno že tako ali tako ni bilo lahko. Meni je uspelo. Morda je bila to težja pot, toda naposled sem bil eden prvih s prestopom v novejši zgodovini kluba, ko sem odšel v Marseille. Vedno sem verjel vase. V Italijo sem šel po svetovnem prvenstvu. Chievo je bil majhen klub, niti ni bil največji v Veroni, toda imel je dobrega predsednika in dobre igralce. Velike zasluge za to, da smo se tako dolgo obdržali v Serie A, gredo športnemu direktorju Giovanniju Sartoriju. Kako sem preživel? Tako, da se nisem dal, a sem imel odkrite odnose z vsemi. Če je bilo treba, je na treningih 'letelo na polno'.

KOMENTARJI

0
Ta novica še nima komentarjev.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


7

Trener Ten Hag bo na dopustu lahko užival, Manchester United je osvojil FA pokal!

alex
26.5.2024, 1:37
Revček zakopleksani še kak novi profil si naredi hahaha

6

Kako kaos pri Ajaxu vidi Ten Hag? Trener meni, da je klub napravil neumnost, ko je odpustil Overmarsa

GaGa1988
26.5.2024, 1:25
Samo še onega štajerca se čaka in klapa bo popolna.

2

Erik Ten Hag je postal šele prvi trener, ki je v finalih angleških pokalov premagal Pepa Guardiolo

GaGa1988
26.5.2024, 0:41
Ni te bilo slan mesec dni. Bil je mir. Ponovi vajo

3

Deportivo La Coruna je po letih propadanja vstal iz pepela! Oživeli so spomini na zlate čase, navijači so Riazor napolnili celo v tretji ligi

DraganePiksi
25.5.2024, 20:10
Ekipa, ki mi je nenavadno prirasla k srcu, še danes imam njihov orginalni šal zložen nekje. Resnično bi si jih želel čimprej spet nazaj v eliti.

Poudarjeno

Že nekaj časa je raziskoval Evropo in iskal primerno državo. Ima idejo, kako uresničiti vizijo in verjamem, da mu bo v Mariboru, če bo klub na koncu uspel kupiti, to uspelo. Podobno se je zgodilo z njegovim projektom v Angliji. Vidimo lahko, da Hull City raste in napreduje. S to razliko, da je konkurenca v Angliji najhujša, tam je najtežje uspeti. Verjamem, da mu bo v Sloveniji uspelo hitreje. ...več
Yagiz Sauncuoglu o Acunu Ilicaliju in Mariboru
Benjamin ima v Leipzigu odlično okolje za svoj razvoj in ima tudi veljavno pogodbo. V nogometu pa ni nič gotovo, to verjetno veste. Igre in 15 golov so zbudili zanimanje marsikaterega velikega kluba. V dosedanji Benjaminovi karieri smo vedno sprejemali odločitve na podlagi tega, kaj je najboljše za njegov razvoj. Tudi po koncu aktualne sezone bo temu tako. ...več
Elvis Bašanović o Benjaminu Šešku
Nogomet je čuden. Ne nagradi tistega, ki si ustvari več priložnosti, ampak tistega, ki doseže več golov. ...več
Luis Enrique

Anketa

Boste odšli na Euro 2024 in tam v živo podpirali Slovenijo?

Vseh glasov: 4164
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.