SLO | SRB | ENG

Intervju

Bankrotiral, da bi uspel

Miran Zore 30. september 2013 7 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Amir Ružnić se etikete "tisti, ki je prodal Josipa Iličića" verjetno ne bo nikoli znebil. Z njo, priznava, zlahka živi. Naš najbolj prodoren nogometni agent ima za seboj poletje, v katerem je "obrnil" več kot 12 milijonov evrov.
Gorazd Zajc iz Maribora v Sieno. To je bil prvi prestop, ki ga je na relaciji Slovenija-Italija speljal Amir Ružnić. Maribor je s tedaj 19-letnim Zajcem zaslužil 300 tisočakov, Zajc, četudi je s Sieno podpisal dobro pogodbo, pa se je na presenečenje vseh vpletenih strani že po nekaj mesecih vrnil domov. Preprosto ni zdržal. Največ je izgubila Siena, pozneje se je izkazalo, da tudi Zajc, seveda pa tudi Maribor in posrednik v poslu. Amir Ružnić pred šestimi leti niti slučajno ni bil to, kar je danes. Ni bil vpliven človek. Niti slučajno namreč ni sedel za mizo z bogatim Mauriziem Zamparinijem, še manj večerjal z vplivnim Adrianom Gallianijem. Bil je le propadli gostinec na novem razpotju svojega življenja. Amir Ružnić, čeprav je imel za seboj spodobno igralsko kariero, v kateri je igral celo za italijansko Pescaro in zbral en nastop za Slovenijo, je bil nogometni agent brez izkušenj in, tega marsikdo sploh ne ve, bil je brez prebite pare. "Nekateri to vedo, nekateri ne. Ni me sram priznati. Vse kar sem imel, sem vložil v gostinstvo in propadel. Niti za položnice nisem več imel," pravi Ružnić, zadnja leta najbolj prodoren nogometni agent pri nas.

Začel je, čeprav je "doma" v Italiji, na Cipru. Tedaj se je tam še na veliko trgovalo. Eden njegovih prvih varovancev je bil nekdanji reprezentant Anton Žlogar, s katerim je še danes, ko je slednji praktično že opravil z igranjem nogometa, v dobrih odnosih. Začetki, priznava, so bili prekleto težki. "Težko je, če začneš iz ničle. Ko sem končal kariero, nisem vedel, kaj bi počel. Novica Nikčević mi je predlagal zastopništvo. Češ, naj izkoristim poznanstva, ki sem jih spletel v Italiji. Sam se je pozneje posvetil trenerstvu, jaz pa sem poizkusil. Rešil me je," se spominja Ružnić, ki danes, ko na nogometni tržnici "obrača" milijone, pooseblja tisto obrabljeno misel, da kriza ustvarja priložnosti.

S tedaj 14-letnim Žanom Benedičićem, danes enim naših največjih talentov, je Ružnić pred leti v Milan prodrl še kot anonimnež. Nedavno pa se je za njegovo novo pogodbo z Rossoneri pogajal kot agent, ki je samo letos poleti "obrnil" več kot 12 milijonov evrov. Prodrl je, po tem ga pozna vsa Slovenija, z Josipom Iličićem. Nato je steklo. V Italiji, za katero se je specializiral, so po njegovem posredovanju pristali tudi Siniša Anđelković, Aljaž Struna, Armin Bačinović, Luka Krajnc in Jasmin Kurtić. Seznam njegovih varovancev pa je še precej daljši. V posebno čast si Ružnić denimo šteje tudi milijonski prestop Roberta Berića v Sturm. "Ljudje mislijo, da je bila le sreča, da se je zgodil Iličić in evo, Ružnić je na konju. Res je, zgodilo se je, ne po naključju in odprlo mi je vrata, toda če bi ostalo le pri tem, kdo ve kako bi se končalo," dodaja.

Letošnje poletje je bilo za Ružnića resnično noro. Josip Iličić je za nekaj manj kot 10 milijonov evrov prestopil v Fiorentino, Jasmin Kurtić za 2,5 milijona evrov v Sassuolo, Robert Berić za milijon v Sturm, Agim Ibraimi, pri slednjem se je v igro vključil šele proti koncu, pa bi lahko navrgel še dobra dva milijona evrov. Od vseh teh zneskov je Ružnić seveda dobil svoj delež. "Nimam pripomb," na vprašanje o tem, kako zelo se posredniški posel splača, odgovarja Ružnić. V zadnjih letih, tega ne skriva, se je otresel finančnih težav in zgradil prepoznavno ime. Svojega uspeha pa, zanimivo, ne meri (le) v denarju: "V mojem poslu je denar zelo pomemben. Ne sme pa to biti glavno vodilo. Ker če si pod pritiskom zaslužka, če si 'broke', kot sem bil jaz, potem te stres lahko ubije. To delo moraš imeti rad. Jaz ga obožujem. Ves čas sem na poti, na prepihu informacij. Letos poleti je bilo res noro, verjetno sem bil vsaj tri, če ne štiri dni na teden v Milanu (v posebnem hotelu se pogajajo predstavniki klubov in agenti, op.p.). Sicer je pa tako, da če slišim za zanimivega igralca, še danes zastrižem z ušesi in ga drvim pogledat. To me žene naprej."

Nekdaj je na tekme hodil sam in bil tako prvo sito pri izbiri igralcev, dandanes se že zanaša na pomoč sodelavcev. "Oni gledajo in priporočijo igralca, vseeno pa ga pred piko na i želim videti še sam," pravi Ružnić in dodaja, da je preprosto potreboval tisto grenko izkušnjo po koncu kariere, da je ugotovil, da je dober le v nogometu: "Prišel sem do spoznanja, da je najbolje, če so človek drži tistega, kar obvlada. Poizkusil sem drugje, še danes me vabijo v različne projekte, celo v klube, vendar me ne zanima. Zanima me le moje delo, to znam, to želim početi."
Amir Ružnić pokončna
 

Ambicije so, poudarja, neskončne. Prestop katerega od varovancev v enega od evropskih velikanov? "Je možno, to bom nekoč tudi speljal (Fiorentina po njegovem mnenju ne bo Iličićev zadnji klub, op.p.)," je samozavesten Ružnić, ki pa si je zadal sila nenavaden cilj. V italijansko Serie A bi rad nekoč odpeljal slovenskega trenerja. Samo zato, ker to ni uspelo še nikomur doslej in ker bo to zelo težko: "Vidim le dva kandidata. Katanca in Milaniča, ker oba obvladata italijanski jezik. Pa sem bil z Milaničem že blizu. Bila sva že na pragu Palerma. S predsednikom Zamparinijem smo se dogovorili, da moštvo prevzame junija, on pa je po tistem porazu z 0:7 (proti Udineseju, op.p.) trenerja menjal februarja. Milaniča je želel takoj, toda Dare ga je, v to sem prepričan, pametno zavrnil. Pa tako blizu sva bila… Vseeno pa še danes mislim, da je bila to prava poteza."

Slovenija s svojim propadajočim klubskim nogometom za nogometnega agenta ni kaj prida stimulativno okolje. Mladih talentov sicer ne manjka, manjka pa pravih izvoznih artiklov, s katerimi bi slovenski klubi lahko zaslužili konkreten denar. "Do 16. leta starosti imamo izjemne talente. Težave pa imamo pri prehodu od mladincev k članom. V prvi ligi igra preveč premladih fantov. Letniki 1995, 1994. V tujini tega praktično ni. Domžalski uspeh v Manchestru je dokaz, da imamo potencial. Ne smemo se podcenjevati, to se človeku potem zažre v podzavest. Predvsem pa bi morali biti bolj enotni. Sam v tujini naše igralce vedno hvalim. Morda včasih preveč. Poglejmo Hrvate, Srbe. Oni poznajo recept. Tudi, če kvaliteta našega nogometa pada, je treba ostati pozitiven. Če se ne bomo cenili sami, kdo nas potem bo?" se sprašuje Ružnić.

Čeprav sam služi le s prestopi iz Slovenije, Ružnić pravega napotka mladim nogometašem, ki seveda vsi po vrsti sanjajo o veličastnih karierah v tujini, ne more dati. Pravila, kdaj v tujino namreč ni: "Odvisno od primera. Odvisno od situacije pri igralcu doma. Izkušnje mi pravijo, da je z mladimi igralci težje kot s starejšimi predvsem zaradi njihovih staršev. Težko je biti pameten, ko pride konkretna ponudba. Za nekatere je boljše, da odidejo hitro, drugi pozneje."

Na vprašanje, kdo je trenutno najbolj vroč med igralci v 1. SNL, kot iz topa ustreli dve imeni: "Po mojem mnenju Andraž Šporar, ki bi se lahko razvil v odličnega napadalca in Martin Milec, ki vidno napreduje." 

Zlatko Zahović in Maribor sta z Ružnićem močno povezana. Največ posla Ružnić opravi prav z državnim prvakom, zato razume očitke tistih, ki pravijo, da je bil preprosto ob pravem času na pravem mestu: "Slišim marsikaj. Ne bom ovinkaril. Z Mariborom veliko delam. Preprosto zato, ker je to edini klub z jasno strategijo pri nas. Primer, v Mariboru igralci letnika 1995 ali 1994 ne igrajo v prvi postavi. Želim si, da bi bilo drugače, da bi mu sledili tudi drugi. Zlatko Zahović ima eno veliko pozitivno lastnost. To je, da svoje igralce obravnava tako, kot da igrajo za Porto in Benfico. To je prava mentaliteta. Glejte, to počne ves svet, tako se pač igra ta igra. Ker pa je edini, ki pri nas to počne, včasih izpade osamljen. S takšno miselnostjo je uspel kot igralec in videti je, da jo je prenesel tudi na klub."

Kako torej prodati igralca v tujino? Le z dobrim agentom seveda ne bo šlo: "Osnova je igralec oziroma produkt. Jaz se držim osnovnega načela. Moj igralec ne gre na preizkušnjo. Če si to izrecno želi, potem lahko, sicer pa ne. Kdor ga želi, naj ga pride pogledat. Če pride, izkaže neko resnost, sicer nima smisla. Mislim, da je glavna razlika med menoj in konkurenco v Sloveniji ta, da se jaz pogovarjam direktno s klubi, brez posrednikov. Tople vode pa ne odkrivam, dobra roba (nogometaši, op.p.) se pač prodaja sama."

Ružnić je nekoč živel v negotovosti. 15 let profesionalne igralske kariere je, zgolj v finančnem smislu, zalučal skozi okno. Zaplaval je v neznane vode in - splaval. Danes se Amir Ružnić lepo oblači, prevaža se v luksuznem avtomobilu in obeduje z vplivnimi nogometnimi možmi. Doma in na tujem. Imidž, priznava, je pač del posla. "Dober agent ni nekdo, ki vozi dober avto. Za dobrega agenta govorijo njegove reference. 'Blef' ni nekaj, s čimer bi človek v resnem poslu lahko uspel," pravi zapriseženi Izolan.

Čeprav se mu za kvalitetne igralce danes ni treba več grebsti, čeprav klubi zdaj kličejo njega in ne več obratno in čeprav ga v prestope za vsako ceno ne sili njegov gmotni položaj, Ružnić še vedno "skoči". Posebej, ko sliši kakšno neresnico o svojih varovancih. "Včasih se mi zdi, da bi precej bolje shajal, če bi bil malce bolj 'političen'. Moja napaka je, da sem na te fante čustveno navezan. Osebno me prizadene, ko slišim bedarije, kako je denimo Iličić lenuh, kako ne trenira in podobno. Prosim lepo, Jojo uro pred treningom dela individualno. Šele potem pride na vrsto trening. Sam je vlekel Palermo, ko je slednji odpovedal in se boril za obstanek. Tega pa ljudje ne vedo, kajne? Še danes me 'pogreje', ko slišim kakšno podobno neumnost," dodaja.

In kaj pripravlja za januar? "Obdobje med prestopnima rokoma je polno dela. Navezujem stike, predstavljam igralce… Konkretno? Mislim, da bi se za Šporarja, čeprav slednji ni moj klient, lahko kaj našlo."

Več o:

1. SNL

KOMENTARJI

7
ramlax
30.9.2013, 10:45
Dober članek Nogomania. Praktično nisem agenta Ružniča nisem poznal drugače kot po imenu. Po prebranem sodeč, človek z glavo na mestu. Privoščim mu.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
ddojc
30.9.2013, 11:16
ramlax +1
Odgovori Prijavi komentar
0
0
vijolcni_bojevnik
30.9.2013, 11:23
ramlax ne sodi človeka po intervjuju :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Montana
30.9.2013, 11:49
Dober članek. Nekaj zanimivega sem izvedel!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
speedy006
30.9.2013, 13:32
Dober članek. Čestitke avtorju :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Mr. Fair
30.9.2013, 16:55
Mislim, da vijolični bojevnik ve nekaj več kot piše v tem intervjuju. Tudi sam mislim, da je zgodba malo olepšana. :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
horus
30.9.2013, 17:49
vidi se mu da je mutibarič prec k ga pogledaš, ampak po drugi strani pa vidim da ve kaj dela. srečno!
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Xavi je zaveznika našel v svojemu kolegu iz trenerskih vrst: 'Problem Barcelone ni Xavi, temveč Real Madrid"

zuti77
27.5.2024, 14:11
Če bi bil problem Barcelone Real Madrid, je bil ravno Xavi tisti, ki jje uspel ta "problem" rešiti že lani, z državnim naslovom in zmago v finalu superpokala... proti Realu. Da je problem Barcelone Xavi, in ne Real Madrid, je pokazala zadnja sezona Xavija, ki je z okrepljeno ekipo, dosegel manj in ekipa prikazala precej opazno manjšo stabilnost, kljub temu, da je bil Real Madrid bolj oslabljen (poškodbe ključnih igralcev, so presekale njegov kader še bolj kot Barcelonin) od lanske sezone. Flores je predvsem butthurt, zato se je poistovetil z Xavijevo usodo, saj je istočasno zaključil tudi svojo (kratko) epizodo pri Sevilli.

1

Jim Ratcliffe ima problem: Oba njegova kluba sta se uvrstila v ligo Europa, v kateri ne moreta tekmovati istočasno

jonibravo
27.5.2024, 13:35
teoretično se lahko srečata tudi, če eden izmed njih začne v konferenčni ligi, kako je pa s tem?

1

Na vidiku je partnerstvo: Mladi talenti iz najboljše nogometne šole na Balkanu po novem v ljubljanskem klubu?

loty1825
27.5.2024, 13:30
Bedno. Dajmo razvijat nogometaše za Hrvate, namesto da bi domače fante, a ne.

1

Dolga pavza po kratki avanturi v Indiji je Amirju Derviševiču škodila, po grozni sezoni v Krki je ostal brez kluba

Gledalec
27.5.2024, 11:11
2. liga še ni odločena. Šibenik v zadnjem krogu zmaga pelje v 1.HNL.

Poudarjeno

Proti Srbiji? Bom rekel takole. Oni sami nam dajejo dodatno motivacijo. Ne bi napovedoval ničesar, govoril bom po tekmi. Verjamem v nas! Njihovi komentarji in provokacije me podžigajo, prosim jih, da naj jih bo čim več. Komaj čakam to tekmo. Moje korenine so iz Srbije, ampak na tej tekmi grem na vse ali nič. Oni bodo imeli navijače, mi pa tudi, dali bomo vse od sebe in upamo na dober konec. ...več
Petar Stojanović
Benjamin ima v Leipzigu odlično okolje za svoj razvoj in ima tudi veljavno pogodbo. V nogometu pa ni nič gotovo, to verjetno veste. Igre in 15 golov so zbudili zanimanje marsikaterega velikega kluba. V dosedanji Benjaminovi karieri smo vedno sprejemali odločitve na podlagi tega, kaj je najboljše za njegov razvoj. Tudi po koncu aktualne sezone bo temu tako. ...več
Elvis Bašanović o Benjaminu Šešku
Nogomet je čuden. Ne nagradi tistega, ki si ustvari več priložnosti, ampak tistega, ki doseže več golov. ...več
Luis Enrique

Anketa

Boste odšli na Euro 2024 in tam v živo podpirali Slovenijo?

Vseh glasov: 4211
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.