URADNO: Velika okrepitev v Newcastlu, prihaja eden najboljših mladih branilcev v Evropi

Newcastle United je z nakupom nadarjenega nizozemskega branilca Svena Botmana manifestiral svojo finančno moč in ambicije.

Uredništvo
28. junij 2022, 10:12

Sven Botman (Foto: uradna spletna stran kluba)

Newcastle United je uspešno zaključil naporna pogajanja s francoskim Lillom in pripeljal eno najbolj odmevnih okrepitev, odkar je klub dobil nove lastnike iz Savdske Arabije. Novi član srak je postal odlični nizozemski branilec Sven Botman, ki je danes prispel v Newcastle, opravil zdravniški pregled in že pred podpisom petletne pogodbe poziral z dresom svojega novega kluba. Odškodnina: 37 milijonov evrov.

Botman je drugi najdražji nakup Newcastla v mandatu novih lastnikov, in sicer je bil nekaj milijonov evrov dražji le nakup Brazilca Bruna Guimaraesa iz Lyona. Newcastle je imel v bitki za Botmana resno konkurenco, saj se je zanj dalj časa zelo vneto potegoval tudi aktualni italijanski prvak AC Milan.

Sven Botman je visok, tehnično dovršen in odločen branilec, ki je produkt nogometne akademije Ajaxa, za katerega pa vsaj kar se članske ekipe tiče ni nikoli zaigral. Zanj je bila prebojna sezona 2019/20, ko je kot član Ajaxa igral na posoji v Heerenveenu, po koncu sezone pa ga je Ajax prodal Lillu in s tem bržčas storil eno večjih napak, pa čeprav je zanj iztržil približno 10 milijonov evrov odškodnine.

Botman se je hitro uveljavil kot poveljnik obrambne vrste Lille, bil pa je tudi eden ključnih členov ekipe, ki je lani osvojila naslov francoskih prvakov.

Botman je tretja okrepitev Newcastla pred pričetkom nove sezone po branilcu Mattu Targettu in vratarju Nicku Popeju.