Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 1980

Prvič z osmimi ekipami

Po evropskem prvenstvu leta 1976 se je Evropska nogometna zveza (UEFA) končno odločila za spremembo sistema tekmovanja...
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Po evropskem prvenstvu leta 1976 se je Evropska nogometna zveza (UEFA) končno odločila za spremembo sistema tekmovanja, predvsem pa za večje število udeležencev. Tako se je dvajset let pred koncem stoletja na EP prvič pomerilo osem reprezentanc, prvi turnir po prenovi pa je gostila Italija. Azzurrom ni bilo potrebno v kvalifikacije, kar je bilo prvič, da je UEFA gostitelja izbrala že pred koncem kvalifikacij, Italijani pa so tako na evropskem prvenstvu zaigrali prvič po osmih letih. Turnir v Italiji sicer v zgodovino ni zapisan z zlatimi črkami, za to pa je več razlogov - obisk tekem je bil slab (izjema so bile le tekme domače reprezentance), nogomet je bil obramben, prvič se je pojavil tudi problem huliganizma. Tako je pred tekmo med Anglijo in Belgijo prišlo do neredov, s solzicem pa je morala posredovati tudi policija. Prvenstvo je potekalo od 11. do 22. junija, Italija pa je tekme gostila na štirih štadionih: Olimpicu v Rimu, San Siru v Milanu, San Paolu v Neaplju in objektu Comunale v Torinu. Poleg Italije so na turnirju sodelovale še Belgija, Češkoslovaška, Anglija, Grčija, Nizozemska, Španija in Nemčija. Jugoslavija je obstala v kvalifikacijah, potem ko je v svoji skupini sicer prehitela Romunijo in Ciper, a je zaostala za Španijo.


Na EP 1980 je blestel tudi Karl Heinz Rummenigge.

Sistem tekmovanja je bil sledeč: v vsaki skupini so bile po štiri reprezentance, zmagovalca pa sta se nato pomerila v finalu, medtem ko sta drugouvrščena odigrala tekmo za tretje mesto. V skupini A je Nemčija brez poraza prehitela Češkoslovaško, Nizozemsko in Grčijo, v skupini B pa je Belgija presenetila prav vse in slavila pred Italijo, Anglijo in Španijo. Tekma za tretje mesto je bila prava drama, saj je Češkoslovaška slavila šele po enajstmetrovkah, ki so se zavlekle kar v deveto serijo. Na koncu je odločilni strel v Neaplju k vragu poslal Fulvio Collovati. Italija, ki jo je vodil sloviti Enzo Bearzot, si je rane zacelila dve leti kasneje, ko je osvojila naslov svetovnega prvaka. Na EP 1980 so gledalci v povprečju videli zgolj 1.93 gola na tekmo; najhitrejšega je po šestih minutah dosegel Antonin Panenka (Češkoslovaška), naslova najboljšega strelca pa se je veselil Klaus Allofs, nogometaš Nemčije, ki danes opravlja naloge direktorja Werderja iz Bremna.

Finalna tekma

NEMČIJA - BELGIJA 2:1

Finale je postreglo s tekmo med dvema reprezentancama, ki sta na celotnem prvenstvu pokazali največ, predvsem pa sta navdušili z novimi generacijami mladih nogometašev, pred katerimi je bila nato še dolga in bogata prihodnost. Na štadionu Olimpico v Rimu se je zbralo 47.864 gledalcev, junak obračuna pa je bil Horst Hrubesch, ki je zabil oba gola za zmago Nemčije z 2:1. Das Kopfball-Ungeheuer (prevod bi bil nekako v slogu žival pri zabijanju golov z glavo) je za 1:0 zadel v 10. minuti, za 2:0 šele v 88. minuti, seveda pa je v slogu svojega vzdevka oba zadetka dosegel z - glavo. Častni zadetek na tekmi, ki je bila odigrana 22. junija, pravico pa je delil romunski sodnik Nicolae Rainea, je za Belgijo v 75. minuti dosegel Rene Vandereycken (po EP se je leto kasneje vrnil v Italijo in zaigral za Genoo, danes pa je selektor Belgije), in sicer iz enajstih metrov. V dresu nemške reprezentance so na tem prvenstvu blesteli vzhajajoči zvezdniki Hans-Peter Briegel, Horst Hrubesch, Hansi Müller in Karl-Heinz Rummenigge, ofenzivno naravnana igra belgijske izbrane vrste pa je slonela na asih, kot so bili Jan Ceulemans, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff in Erwin Vandenbergh.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE