Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 1988

Prvi naslov Tulipanov

Štiri leta po velikem zmagoslavju Francije se je evropska nogometna karavana preselila v Nemčijo, kjer je znova sodelovalo osem reprezentanc...
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Štiri leta po velikem zmagoslavju Francije se je evropska nogometna karavana preselila v Nemčijo, kjer je znova sodelovalo osem reprezentanc, in sicer po ustaljenem sistemu z dvema skupinama po štiri in polfinalom pred finalom. Prav neverjetno je, da sodnikom na celotnem turnirju ni bilo potrebno pokazati niti enega rdečega kartona, nobena tekma v zaključnih bojih pa se ni končala po podaljšku oziroma enajstmetrovkah. Turnir je Nemčija od 10. do 25. junija organizirala v Munchnu, Gelsenkirchnu, Hamburgu, Frankfurtu, Dusseldorfu, Hannovru, Stuttgartu in Kolnu, iz kvalifikacij pa so se prebile naslednje reprezentance: Danska, Anglija, Italija, Nizozemska, sploh prvič Irska, Španija in Sovjetska zveza. Tako kot pred štirimi leti tudi tokrat ni bilo branilca naslova, saj je morala Francija v kvalifikacijah priznati premoč Sovjetski zvezi in Zahodni Nemčiji. Jugoslavija ni igrala slabo, a je bila v skupini 4 boljša Anglija, ki ni izgubila niti ene tekme, med drugim pa Turčijo premagala kar z 8:0, prav tako pa je brez nastopa ostala tudi polfinalist v Franciji Portugalska, ki je zaostala za Italijo in Švedsko. Na zaključnem turnirju so gledalci na 15 tekmah videli 34 golov (2.27 na tekmo), s petimi goli pa je na prestolu najboljšega strelca Michela Platinija zamenjal Marco Van Basten. Tedanji napadalec AC Milana je zabil tri gole več kot druga najboljša, Nemec Rudi Voller in Sovjet Oleg Protasov.


Marco Van Basten je bil junak evropskega prvenstva 1988

V skupini A so se za napredovanje udarili Nemci, Italijani, Španci in Danci. Slednji so doživeli tri poraze, Španija pa je premagala le njih in v polfinale sta se prebili Nemčija in Italija. Napeto je bilo tudi v skupini B, kjer je usodo Danske doživela Anglija. Slednjo je že v prvem krogu premagala Irska, v drugem jo je s hat-trickom potopil Van Basten, nato pa so klonili še proti Sovjetski zvezi. Irska se je držala zelo dobro in v drugem krogu osvojila še točko proti Sovjetom, zato je o polfinalu odločala tekma proti Nizozemski. Boj je bil v Gelsenkirchnu izenačen, v 82. minuti pa je edini zadetek na tekmi dosegel Wim Kieft. V polfinalu so Nemci samozavestno štartali proti Nizozemski in v 55. minuti tudi povedli prek Lottharja Matthausa, ki je uspešno izvedel enajstmetrovko. Toda Ronald Koeman (prav tako iz enajstmetrovke) in Van Basten sta v vsega štirinajstih minutah poskrbela za preobrat, Van Basten pa je zmagoviti zadetek dosegel le dve minuti pred koncem tekme. Tako se je prvič po kar 32 letih zgodilo, da je Nizozemska premagala Nemčijo, hkrati pa se je sosedom maščevala tudi za poraz v finalu svetovnega prvenstva leta 1974. V Stuttgartu sta se na drugi polfinalni tekmi pomerila Sovjetska zveza in Italija, za katero je igral tudi legendarni Paolo Maldini, pred 61.606 gledalci pa so Slovani slavili z 2:0.

Finalna tekma

NIZOZEMSKA - SOVJETSKA ZVEZA 2:0

Za Sovjetsko zvezo je bil to že tretji finale, varovanci nepozabnega ukrajinskega stratega Valeri Lobanovsky pa so imeli pred obračunom s Tulipani le eno željo - po dveh porazih končno le zmagati. 25. junija se je na olimpijskem štadionu v Munchnu zbralo 72.308 gledalcev, glavni sodnik Michel Vautrot iz Francije pa je dal znak za začetek že ob 15.30. V popoldanskem soncu so se precej bolje znašli Nizozemci in po dobre pol ure tudi povedli. V 32. minuti je Ruud Gullit z glavo zadel za vodstvo nizozemske reprezentance, eden najbolj magičnih trenutkov v celotni zgodovini evropskih prvenstev pa je sledil v 54. minuti. Arnold Mühren je podal visoko žogo z leve strani, le kakšen meter od golavt linije pa se je Marco Van Basten nepričakovano iz voleja odločil za strel in spektakularno matiral Rinata Dasaeva. Ta gol še danes velja za enega najboljših vseh časov, ko pa je kasneje Hans Van Breukelen zaustavil še enajstmetrovko nasprotnika, je postalo jasno, da bo Nizozemska prvič in doslej edinič postala prvak Evrope.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE