Tine Zupan   9. november 2018
Anderlechtovo leteče krilo

Skavt: Alexis Saelemaekers

Anderlecht je bil vedno znan kot eden glavnih centrov belgijske nogometne produkcije. Zdaj je lansiral vročega najstnika, ki ima toliko energije, da ga mora krotiti celo klubski psiholog.
SORODNE NOVICE
Redsi Markovića poslali v Belg...
1.2.2018 | Evropske lige
Sparta je podrla češki rekord
23.1.2018 | Evropske lige
Anderlecht Berića poslal nazaj...
3.1.2018 | Evropske lige
Berić prvič začel in doživel d...
18.12.2017 | Evropske lige
Anderlecht kljub zmagi zaostal...
5.12.2017 | Evropske lige
Požeruhi, imate dovolj?
23.11.2017 | Evropske lige
(foto: /)
Ime in priimek: Alexis Saelemaekers
Klub: Anderlecht
Položaj: desni bočni
 
Rojstni datum: 27. junij 1999
Kraj in država porekla: Bruselj, Belgija
Državljanstvo: belgijsko
 
Višina: 180 cm
Teža: 72 kg
Močnejša noga: desna
 
Belgijska nogometna proizvodnja v zadnjih letih ni zatajila. Vrhunska generacija, ki navdušuje na reprezentančnem nivoju, je posledica številnih pozitivnih premikov v delu akademij. Eden izmed vodilnih klubov pri ustvarjanju in dajanju priložnosti mladim nogometašem, pa je največji belgijski klub Anderlecht.
 
V njegovi nogometni šoli so se izobrazili številni vrhunski igralci, tradicija pa se nadaljuje. Tudi v trenutni ekipi ima bruseljski velikan najstnika, ki ga bo težko dolgo skrival pred bogatejšimi klubi.
 
Današnji gost naše redne petkove rubrike Skavt je Alexis Saelemaekers.
 
Začetki in razvoj
Nogomet je začel igrati pri 11 letih v lokalnem klubu Beersel-Drogenbos v domačem okolju v predmestju Bruslja. Trenirati je začel relativno pozno, a se je med osmim in desetim letom ukvarjal z gimnastiko, kar mu tudi danes pomaga pri agilnosti. V domačem klubu se je zadržal le dve leti. Ogledniki Anderlechta so ga opazili, ko je igral za selekcijo province Brabant in ga povabili v glavno mesto k najuspešnejšemu belgijskemu klubu. Odločitev seveda ni bila težka.
 
"Bil sem zelo aktiven otrok, tekel sem v vse smeri. Pravzaprav to počnem še danes, soigralci mi mnogokrat pravijo, naj se umirim," se spominja in opisuje danes, ko je že našel mesto v prvi enajsterici Anderlechta.
 
V sezoni 2017/18 je za klub še igral v mladinski ligi prvakov, a februarja letos dočakal prve minute v članskem moštvu. Njegov status pa se je povsem spremenil v belgijski ligi za prvaka, kjer je nenadoma postal pomemben člen prvega moštva. Prvič je v prvi postavi zaigral aprila proti Gentu. "Bili smo v karanteni in dve uri smo morali počivati v sobi. Jaz pa sem se celi dve uri tresel v postelji. Imel sem tremo, a ob tem komaj čakal, da zaigram," ne skriva tega, kako živčen je bil med čakanjem na premierni nastop v prvi postavi.
 
S prihodom v člansko moštvo se je zanj marsikaj spremenilo. Če je prej v mladi ekipi igral z vrstniki in prijatelji, je moral hitro miselno preklopiti na mnogokrat kruti profesionalni nogomet. "V mladi ekipi so soigralci prijatelji, v prvem moštvu pa bolj konkurenti drug drugemu. Poteka stalna borba za položaje v moštvu. Na začetku je bil to zame kar šok. A so me fantje sprejeli zelo dobro, kar mi je pomagalo pri tem, da sem se hitro vklopil," pravi Saelemaekers.
 
Zanj je posebej skrbel kapetan Adrien Trebel. "Je moj vzornik v naši ekipi. Veliko se je pogovarjal z menoj in mi pomagal. Vselej rad poslušam njegove nasvete," pravi.
 
V lanski sezoni je na boku v obrambi ali na sredini začel sedem tekem in še štirikrat vstopil s klopi. To je bila dobra priprava za novo sezono, v kateri je prvič zaigral v ligi Europa in je ob tem zacementiran v začetni enajsterici Anderlechta. V prvenstvu je začel na vseh tekmah, le dve je moral izpustiti zaradi kazni po izključitvi. Ima tudi štiri asistence.
 
Njegov izjemen vzpon potrjuje tudi septembrski debi v reprezentanci do 21 let, ki jo večinoma sestavljajo dve in tri leta starejši igralci. "Vse se je zgodilo zelo hitro, čez noč. Živim svoje sanje, še vedno vse težko dojamem," pravi skromno.
 
Slog igre
Energičen, hiter in prodoren na boku. Saelemaekers ima neskončno energije. Trenutno se je 19-letnik že povsem ustalil v začetni enajsterici, čeprav je bil še pred nekaj meseci povsem anonimen. "Ima prednost, ker je v pretekli sezoni že odigral precej tekem. Kar nekaj napak smo pri njemu že odpravili, a mora biti zrel in trdo delati. Za zdaj mu lepo uspeva," pravi trener Anderlechta Hein Vanhaezebrouck in manj skromno doda: "Moram paziti nanj, a hitro postaja pravi nogometni fenomen."
 
To so prepoznali tudi navijači Anderlechta, ki so v mladeniču iz bruseljskega predmestja hitro našli novega lokalnega idola. Kot tak je nasledil Yourija Tielemansa. Saelemaekersov dres je med najbolj prodajanimi v Anderlechtovi trgovini.
 
Še vedno pa obstajajo debate glede njegovega najmočnejšega položaja. V klubu igra na desnem boku v obrambi, mnogi pa bi ga želeli videti v bolj ofenzivni vlogi. Te dileme razume tudi Gert Verheyen, selektor reprezentance do 21 let: "V njegovi glavi je vse še vedno zelo kaotično. Na testiranjih dosega izjemne rezultate, zato sem ga preizkusil tudi višje, a potem nekontrolirano teče v vse smeri. Na boku v obrambi pa ima omejen prostor," ga opisuje Verheyen, ki pa je generalno nad Saelemaekersom navdušen.
 
"Ni pa tipičen branilec, drugi so bolj delavci, on pa je ustvarjalen in nadarjen. Je umetnik, pravi intelektualec, kar redko lahko rečemo za ekstremno nadarjene igralce. Redko vidimo kombinacijo teh dveh kvalitet."
 
Saelemaekers pa se zaveda svojih pomanjkljivosti in jih odpravlja tudi s pomočjo strokovnjakov. "Vem, da sem včasih preveč energičen. Vse več ljudi mi to pove, a delam na tem," iskreno prizna. "S pomočjo klubskega psihologa se učim spremeniti energijo v pozitivnost in v dobro ekipe."
 
Napovedi za prihodnost
Prvi cilj je izpolnil. Ustalil se je v prvi enajsterici največjega belgijskega kluba in se prebil do mlade reprezentance. Zdaj mora na tej poti nadaljevati. Za kakršnekoli višje cilje je še precej prezgodaj, pa čeprav je velik navijač Chelseaja in obovževalec Franka Lamparda.
 
Saelemaekers sicer nikakor ne prihaja iz športne družine. Oče je privolil, da lahko trenira nogomet le, če se bo pridružil nizozemskemu klubu. Prihaja namreč iz francosko govoreče družine, starši pa so želeli, da bi govoril oba glavna jezika v Belgiji. Kasneje je po selitvi v Bruslej mu zaradi nogometnega vzpona oče in mama nista dovolila, da bi pozabil na šolo. Ob treningih je tudi končal srednjo šolo.
 
To pomeni, da ima kljub vsej prekomerni energiji, glavo na pravem mestu.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 3
Starejši naprej | Novejši naprej
HajdukSplit11 9.11.2018, 23:44 Prijavi komentar
Pri barci veza in obramba imata to...kreativno zilico in te fore, beka pa kr naj bosta delavec pa sprinter. Bol pase.
Papawhisky 9.11.2018, 22:15 Prijavi komentar
Treba ga dat na CM, pa naj laufa gor in dol ter kreira igro... Vsekakor, če ima pregled igre in nadzor posesti pri svojem "bezljanju" kar v prispevku nisem zasledil.......
cewap1899 9.11.2018, 19:02 Prijavi komentar
Po tem opisu (ustvarjalen, umetnik) se mi zdi da bi se barci splacalo ga kupit. Vemo da barca potrebuje tocno taksne bocne branilce ki znajo po boku kaj skreirat in podpreti napadalce. Ceprau zdaj roberto in tudi semedo zelo dobro opravljata svoje delo se mi zdi sa bi bila to sobra investicija...je pa res da nevem kaj dosti o njem tako da se lahko motim :D
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE