Miran Zore   11. september 2015
Portret: Franz Beckenbauer

Edini nogometni cesar

Nemčija, Evropa in svet se danes množično klanjajo eni največjih še živečih nogometnih legend vseh časov. Sedemdeseti rojstni dan praznuje sloviti Nemec Franz Beckenbauer, edini cesar med nogometaši.
SORODNE NOVICE
Bundesliga: Bayern in 17 sopot...
18.12.2017 | Evropske lige
Bundesliga: Šov v Hannovru, šo...
17.12.2017 | Evropske lige
Bayern lahko plača največ 60 a...
17.12.2017 | Evropske lige
Kahn: Moral bi v United
15.12.2017 | Evropske lige
Napadalec Atletica mora garati
15.12.2017 | Evropske lige
Cristiano? Včasih ne bi smel ....
15.12.2017 | Evropske lige
(foto: splet)
Herbert Sündhofer je avgusta 1971 na Dunaju posnel fotografijo, ki je usodno zaznamovala kariero in življenje enega največjih nogometašev vseh časov. Takrat 26-letni Franz Beckenbauer si je z navdušenjem ogledoval doprsni kip avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa in nastala je fotografija, ki je Franza Beckenbauerja za vedno preimenovala v – Kaiserja (cesarja).

Cesarski vzdevek, za katerega je prvič sicer slišal že na eni od tekem leta 1969, si je Franz Beckenbauer resda nadel povsem spontano, a si ga je v resnici krvavo prislužil. Bil je odličen branilec pokončne drže, dovršene tehnike, taktnega koraka, značilnih dolgih podaj z zunanjim delom stopala in močnega ter preciznega strela. Beckenbauer je bil branilec, ki je sodeloval pri gradnji in celo zaključkih napadov – formiral je in uveljavil danes že izumrli igralni položaj libera.

V Bayern je pri trinajstih, ko je imel na izbiro tudi 1860 München, prišel bolj po naključju kot kaj drugega. Odraščal je v za Bayern težkem obdobju in pri osemnajstih celo debitiral v drugi nemški ligi. Obdan s soigralci tipa Sepp Maier, Paul Breitner, Gerd Müller, bratoma Hoeness in pozneje tudi s Karlom-Heinzom Rummeniggejem, je Beckenbauer v 13 letih iz Bayerna ustvaril enega največjih klubov na svetu. Njegov prestop v New York Cosmos leta 1977, kjer je užival v slavi skupaj s Pelejem in tudi Vitom Dimitrijevičem, je vrata v Bayern odprl našemu Branku Oblaku, ki se je za münchenskega velikana kljub ponudbi Reala iz Madrida odločil prav na prošnjo Beckenbauerja. Beckenbauer je z igranjem nogometa po postanku v Hamburgu (z njim je seveda postal prvak) in kratkem povratku v New York na veliko žalost nemškega naroda prenehal leta 1983.

Takrat je le malokdo verjel, da se bo Kaiser ugriznil v jezik in požrl zakletev, ki jo je javno izrekel v svojih mlajših igralskih letih. "Trener pa že ne bom. To me ne zanima." A so ga prepričali. Na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji je Beckenbauer postal svetovni prvak še kot selektor (leta 1974 je mundial osvojil kot igralec, v finalu je Elf porazil "totalni nogomet" Johana Cruyffa) in tako postal šele drugi človek po Brazilcu Mariu Zagallu, ki mu je to uspelo. Kot trener je nato vodil še Bayern in Olympique iz Marseillea ter z obema postal državni prvak. 

Beckenbauer v znameniti nemški oddaji ni streljal kot ostali. Izziv je bil mnogo težji, saj je v luknjo meril s polnega kozarca, ki se ob zadetem strelu seveda ni prevrnil. 

Beckenbauer je že v svojih igralskih letih, ko je osvojil tudi dve Zlati žogi, postajal in tudi postal globalna nogometna ikona in eden prvih nogometašev, ki je znal svojo prepoznavnost dodobra "monetizirati". Eden prvih televizijskih oglasov sredi šestdesetih let mu je navrgel okroglih 100.000 nemških mark. Toda to je bil šele začetek gradnje svetovno prepoznavne blagovne znamke Franz Beckenbauer (mimogrede, njegovo podobo, ki krasi poštne znamke, je v sedemdesetih zasnoval sloviti Andy Warhol), ki je danes, čeprav gre za enega samega človeka, ki ni več igralec, trener, niti funkcionar, težka kar 160 milijonov evrov.  

Pri sedemdesetih - rojstni dan praznuje prav danes - Franz Beckenbauer ostaja ena od vrhovnih nogometnih avtoritet. Ne le v Nemčiji, temveč tudi in predvsem globalno. Izjemna igralska kariera, kratka, a uspešna trenerska avantura in dve desetletji službovanja v praktično vseh vplivnih nogometnih organizacijah (Bayern, DFB, UEFA, FIFA, Organizacijski odbor SP 2006) so podlaga, zaradi katere Beckenbauer za izražanje lastnega mnenja, ki je še danes izjemno cenjeno, ne potrebuje trenerske licence. Rekorder po številu gostovanj v studiu nemške nacionalne televizije ZDF (57-krat) kljub prostovoljnemu umiku z vseh izvršnih funkcij in mirnem družinskem življenju v avstrijskem Salzburgu (dve ločitvi, njegov najmlajši sin ni niti polnoleten) ostaja eden najbolj pronicljivih in spoštovanih strokovnih komentatorjev ter častni predsednik Bayerna.

Njegovo polno življenje so v uri in pol dolgem dokumentarnem filmu režiserja Thomasa Schadta prav ob okroglem rojstnem dnevu nedavno postregli na eni od nemških televizij. Film se zaključi z vprašanjem, kaj po vseh teh doživetjih, letih in desetletjih intenzivnega nogometa Beckenbauerju sploh še pomeni nogometna žoga. 

"Žoga je okrogla. Zato je igra preprosta. Če bi bila jajčasta ali oglata, kot pri ameriškem nogometu, potem bi jo težko obvladali. Žoga sodi v sončni sistem. Pravijo, da je največji izum človeka kolo. Kolo je okroglo. Žoga je nastala kot posledica kolesa. Ne vem, če je razumljivo, kar govorim. Sončni sistem je okrogel, Zemlja je okrogla, luna je okrogla, planeti so okrogli. Pravim vam, ta oblika je božanska."

Karl-Heinz Rummenigge, prvi človek Bayerna, je ključnemu snovalcu Bayernovih temeljev ob njegovem jubileju posvetil posebno video čestitki, v kateri je dejal: "Bayern brez Franza Beckenbauerja zagotovo ne bi bil to, kar je danes." Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA), pa so nedvoumno zapisali: "Ko gre za nogomet, ta človek obvlada vse." 

In res, če kaj, potem Franz nogomet zares obvlada. Do potankosti.
Franz Beckenbauer, Paul Breitner
Franz Beckenbauer (ob njem Paul Breitner) je bil eden od prvih nogometnih zvezdnikov v pravem pomenu besede.(foto: /)
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
ales10 11.9.2015, 21:50 Prijavi komentar
Eden najbolj uglajenih zvezdikov svojega casa in tudi danes je tako.
UNHOLY CULT 11.9.2015, 19:31 Prijavi komentar
in potem se najde glih navijač chelseaja in nekaj pametuje,logično saj ta chelsea obstaja od 2003
B I K 11.9.2015, 17:44 Prijavi komentar
chelsea15 vidim da neves kaki fuzbal se je spilal v 90' (20 stoletje) saj se tudi vidi da si chelsea fan!!!takrat vas ni bilo...poglej si malo na you tubu
Manuel Neuer1 11.9.2015, 16:57 Prijavi komentar
Legenda
Chelsea15 11.9.2015, 16:40 Prijavi komentar
mojster ampak enostavno imam občutek da pravi nogomet se je začel igrati v 21 stoletju (pravilna priprava igralcev,tehnično znanje,disciplina in preprosto kvaliteta igralcev).Zagotovo pa eden najboljših branilcev vseh časov čeprav je igral na sedaj že zastarelem položaju.
Messiniesta 11.9.2015, 15:59 Prijavi komentar
haha Breitner pa badass kot vedno
joko 11.9.2015, 15:17 Prijavi komentar
Mlajši Hoeness je prišel v Bayern šele 1979 ...
time flies like an arrow fruit flies like a banana 11.9.2015, 15:05 Prijavi komentar
še več takih člankov, če je možno, lp
zmaj05 11.9.2015, 15:04 Prijavi komentar
majster!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE