Jože Pepevnik   30. september 2015
Robert Lewandowski je v sijajni formi

Centerfor iz laboratorija

Kariera enega izmed najboljših poljskih nogometašev vseh časov je sicer polna golov v vseh tekmovanjih, a tako uspešnega strelskega obdobja Robert Lewandowski do zdaj še ni izkusil.
SORODNE NOVICE
Koln je zaklet: po vodstvu s 3...
10.12.2017 | Evropske lige
Bosz odpuščen, novi trener Dor...
10.12.2017 | Evropske lige
Peter Bosz: To je verjetno moj...
9.12.2017 | Evropske lige
Video: Kevin Kampl v polno
9.12.2017 | Evropske lige
Sandro Wagner bo "back-up" za ...
8.12.2017 | Evropske lige
Pogrom Bundeslige v evropskih ...
7.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Mirko Poledica verjetno ni ime, ki bi vam zvenelo znano, razen če v svoji navdušenosti do nogometne igre zares podrobno ne spremljate srbskega ali poljskega državnega nogometnega prvenstva. Danes 37-letni upokojeni nogometaš iz Čačka in predsednik sindikata srbskih profesionalnih nogometašev, včasih pa levi branilec domačega Borca, novosadske Vojvodine, praške Sparte in kar je v tej kratki zgodbi najpomembneje, varšavske Legije, nikdar ni bil velik igralec. Tako se je v svojem kratkem igranju v poljski prestolnici v letu 2006 za nekaj časa znašel tudi v B ekipi omenjenega kluba in ravno iz tistega časa izvira zgodba oz. urbana legenda, ki jo je aprila letos enemu izmed poljskih časopisov razkril Poledica.

"Na treningu sem opazil visokega fanta, napadalca, in takoj mi je bilo jasno, da ima izjemen talent. Trenerja in predsednika sem vprašal, zakaj ne dobi priložnosti v prvi ekipi, pa sta mi rekla, da enostavno ni dovolj dober. Poleti je brez odškodnine zapustil klub, bil je razočaran in v beograjsko Crveno zvezdo sem poklical Gorana Vasiljevića ter mu povedal, da imam za Zvezdo talentiranega poljskega napadalca in da mu naj ponudijo enomesečno preizkušnjo." Talentirani napadalec iz te zgodbe je seveda Robert Lewandowski. Crvena zvezda mu preizkušnje, uganili ste, ni ponudila. O resničnosti zgodbe imam tudi podpisani svoje dvome, a če že ne v Beogradu, so pač v Varšavi hudo udarili mimo.

Robert Lewandowski je v zadnjih tednih ime, ki straši bundesligaške branilce od Rena do Odre, od severnonemških nižin do Črnega gozda. Poljski napadalec, ki je brez dvoma najuspešnejši nogometaš, ki mu je kadar koli uspel preskok iz poljske Ekstraklase v nemško Bundesligo, je v začetku letošnje sezone pričakal točno to (in še veliko več), kar so pri bavarskem gigantu pričakovali, ko so ga brez odškodnine in po kar dolgem čakanju pripeljali iz Dortmunda: gole. A Lewandowski še zdaleč ni le in samo odličen strelec.

Pri 184 centimetrih višine in 78 kilogramih, o katerih govori uradna Bayernova spletna stran, Lewandowski še zdaleč ni fizično najimpozantnejši centralni napadalec, ki ga lahko srečate, je pa zato gotovo med najidealnejšimi. Svetovna nogometna scena, pa tudi nemška Bundesliga sta v svoji zgodovini doživeli že veliko število visokih napadalcev (dober dan, Jan Koller!), katerih glavno orožje, pa tudi ovira, je bila prav njihova višina. Lewy (vzdevka Lewa bojda ne mara, ker gre v poljščini za ženski vzdevek) sicer sodi med visoke napadalce, je nevaren v igri z glavo, a obenem ravno dovolj visok, da mu njegova višina ni v napoto. Kljub temu Lewandowskega prav zaradi njegove teže in telesne zgradbe bržkone ne gre uvrščati med t.i. robustne napadalce tipa Ibrahimović, Lukaku, Mandžukić oz. še prej Drogba in Gomez. Z omenjeno kilažo še zdaleč ne sodi med težje napadalce, kar mu omogoča, da svoje kvalitete še toliko bolj uveljavi. Povedano na kratko: Lewy je dovolj močan, da se preriva z branilci in hkrati dovolj lahek za učinkovito gibanje po igrišču.

Ko je na klop munchenskega Bayerna sedel Pep Guardiola, je bilo bolj ali manj jasno, da igre s "sidrašem", kot je Mario Mandžukić, v bavarskem glavnem mestu več ne bodo dolgo gledali. Guardiola, ki je eden izmed izumiteljev "lažne devetke", je potreboval gibljivejšega napadalca in ga našel v Lewandowskem. Poljak je v primerjavi s Hrvatom opazno prilagodljivejši in raznovrstnejši tip igralca, ki se po igrišču giblje lahkotneje in ima hkrati izražen čut za dogajanje na igrišču, tj. lažje sodeluje v gradnji napadalnih akcij in razigrava svoje soigralce. Za razliko od mnogih napadalcev lahko, četudi po naravi desničar, igra z drugo nogo. Raznovrstnost njegove igre in sposobnost gibanja sta prišla do izraza v prvih tekmah nove sezone, ko pri t.i. "kartah gibanja" (heat maps) Roberta Lewandowskega naletimo na nogometaša, ki nima stalnega območja na igrišču in ki je nasprotnikovim obrambam trn v peti, kamor koli se premakne. Ko mora biti v sredini, takrat je tam, sicer pa ga vleče levo in desno, kjer ob sprejemanju žog le te odlaga svojim soigralcem in vteka v prazen prostor, hkrati pa z omenjenim gibanjem razteguje nasprotnikovo obrambo in sili pogosto okornejše branilce v pokrivanje velikega prostora.

Ob vsem tem seveda ne gre zanemariti njegovega občutka za gol. Res je, njegova trenutna strelska forma ne bo trajala večno in verjetno je v tej fazi kariere Roberta Lewandowskega prezgodaj označevati za enega izmed najboljših strelcev zadnjih desetletij, kaj šele vseh časov. A kljub temu je potrebno priznati, da se Lewy vedno pogosteje znajde ob pravem času na pravem mestu. "Nekaj v glavi mi je govorilo 'Gerd, pojdi tja' ali 'Gerd, ostani tukaj'," je v sedemdesetih letih svoj nos za gol novinarjem pojasnjeval legendarni Gerd Müller. Lewandowski takšne razlage nima, je pa v prejšnjih dneh zasluge za svojo strelsko formo pripisal Guardolinemu načinu igranja in igralcih ob njem. V Douglasu Costi in tudi Kingsleyju Comanu je Bayern zaenkrat dobro nadomestil manjkajoča Riberyja in Robbna, o nesebičnosti, občutku in smislu za igro, ki si jih lasti Thomas Müller, pa je tako ali tako škoda izgubljati besede.

Robert Lewandowski je v svojo drugo sezono pri Bayernu zakorakal z velikimi strelskimi čevlji in je pri 27 letih blizu vrhunca svoje nogometne kariere. Svojim golom, kot je bila njegova navada že v Dortmundu, dodaja tudi asistence, kar seveda njegovi igri daje dodatno dimenzijo. Ni malo takih, ki Lewandowskega opisujejo kot enega najboljših napadalcev na svetu in ni nas malo takih, ki smo to trdili že takrat, ko je tresel mreže pred dortmundskim rumenim zidom. Lewandowski je, kakršno koli mnenje že imate o njem, v tem trenutku fizično in statistično gledano morda najpopolnejši centralni napadalec na svetu oz. kot ga je po njegovi devetminutni petardi Wolfsburgu pred dobrim tednom dni opisal eden izmed angleških nogometnih forumašev: "Fenomenalno. Popoln osrednji napadalec. Če bi centerforja želeli ustvariti v laboratoriju, bi dobili njega."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 17
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
zmaj05 12.10.2015, 12:09 Prijavi komentar
soliden napadalec, ob bok Oliču bi ga postavil!
Ronnie_10 30.9.2015, 18:42 Prijavi komentar
najboljša 9ka na svetu. Suarez je še tu nek, pa Ibra, če ju štejemo kt devetki. Ostali pa daleč zadi.
Manuel Neuer1 30.9.2015, 14:28 Prijavi komentar
Stroj za zabijanje
sincba 30.9.2015, 14:08 Prijavi komentar
super kardovanje bayerna : za 60 mil € dobit costo ( top winger) in vidala + lewo toliko je stal di maria ..
darek 30.9.2015, 14:02 Prijavi komentar
Super nogometaš..
Neki074 30.9.2015, 13:27 Prijavi komentar
JCV21: https://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Lewandowski ---->Pseudonim - Lewy
ales10 30.9.2015, 13:18 Prijavi komentar
Glede same kvalitete bi ga trenutno brez pomislekov postavil ob bok Messiju in Ronaldu. Njegov občutek za žogo je res fenomenalen in lahko počenja praktično vse.
JCV21 30.9.2015, 13:14 Prijavi komentar
Lew https://pl.wikipedia.org/wiki/Lew_afryka%C5%84ski
JCV21 30.9.2015, 13:13 Prijavi komentar
Lev ne pa Lewa ali Lewy.
Lamus 30.9.2015, 13:06 Prijavi komentar
Ja saj..ampak Mandžukič ni nikoli bil tipičen sidraš...velikokrat je pomagal v obrambi in v vezi.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE