Miran Zore   7. avgust 2014
Feyenoord se dviguje iz pepela

Prodajajo, da ne bi prodajali

Feyenoord je bil pred leti na robu bankrota. Dolgov se klub iz Rotterdama sicer še vedno ni rešil, toda igralce proizvaja in prodaja tako hitro, da bo prenovljeni stadion leta 2018 morda pričakal pripravljen za naslov.
SORODNE NOVICE
Real Madrid znova svetovni prv...
16.12.2017 | Mednarodni nogomet
Lucho Gonzalez obtožen poskusa...
16.12.2017 | Mednarodni nogomet
FIFA suspendirala predsednika ...
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Pulišić podrl rekord Donovana
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Zgodba za prihodnje rodove
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Hebei nudi več kot Barca
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Feyenoord s klopi vodi Fred Rutten, njegov pomočnik pa je nekdanji reprezentant Giovanni van Bronckhorst. (foto: Getty Images)
"Stadion De Kuip je gostil številne legendarne tekme, vključno s finali evropskih pokalov, ključnimi reprezentančnimi tekmami in finalom Eura 2000. Najbolj znan pa je po klubu, ki na njem igra svoje domače tekme: Feyenoordu." To je le nekaj uvodnih besed spletne predstavitve enega najbolj kultnih nizozemskih nogometnih stadionov, Feyenoordovega De Kuipa. Na stadion, ki se lahko pohvali z enim najboljših vzdušij v tem delu Evrope, so v Rotterdamu izjemno ponosni, že čez nekaj let pa bodo lahko še bolj. Leta 2018 naj bi bila namreč končana kar 200 milijonov evrov težka prenova in nadgradnja, po kateri bo De Kuip postal "state of the art" in hkrati tudi največji nogometni objekt na Nizozemskem. Na svoje tribune bo sprejel 70.000 gledalcev.

Leto 2018 bo za Feyenoord torej prelomno leto. Eden največjih in najbolj priljubljenih nizozemskih klubov bo čez štiri leta, pa čeprav le zaradi prenovljenega in povečanega stadiona, znova postal številka ena. Pri Feyenoordu si seveda želijo, da bi tistega leta, ali pa tudi že prej, znova postali številka ena tudi na igrišču. Zadnjič je "ponosu z juga" to uspelo pred 15 leti, ko je na ulicah Rotterdama štirinajsti klubski naslov proslavljalo kar 250.000 ljudi.

Zlati časi Feyenoorda danes živijo le še v glavah enih najbolj zvestih navijačev na Nizozemskem. Ajax in PSV sta, ob enkratnih intervencijah Twenteja in AZ Alkmaarja, prevzela popoln primat v Eredivisie, Feyenoord pa je v preteklih letih, namesto, da bi se jim skušal približati, blodil po sredini lestvice in kopičil svoje dolgove. Pred tremi leti je, po letih življenja preko meja realnih zmožnosti in odkritim spogledovanjem z bankrotom (v tem primeru bi ugasnila 102-letna ponosna nogometna tradicija), dolgoval 43 milijonov evrov in se kot najbolj zadolžen klub v državi osramotil še z desetim mestom v ligi. Alarmi bi na De Kupiu zato morali zvoniti "na polno", vendar niso. V Feyenoordu so namreč staknili glave, k sodelovanju so privabili zveste navijače in t.i. prijatelje kluba, ki so že v preteklosti pomagali zbirati denar.

Rezultat tehtnega premisleka je današnji Feyenoord - sicer še vedno zadolženi nizozemski velikan, vendar z jasno začrtano prihodnostjo in, kar je morda še najbolj pomembno, lastnim "know howom", ki že žanje velik uspeh.

Edinstven običaj Feyenoordovih navijačev je ta, da na prvi dan priprav pred pričetkom nove sezone množično obiščejo stadion in v njegovi okolici v družbi nogometašev preživijo kar ves dan. 

Zgodba Feyenoorda je v zadnjih tednih in mesecih obšla Evropo in svet. Še najbolj v času svetovnega prvenstva v Braziliji, na katerem je Nizozemska osvojila končno tretje mesto. Feyenoord je na mundialu namreč zastopalo kar 11 nizozemskih reprezentantov, od katerih jih je bilo pet v tistem trenutku še članov kluba. Vsem enajstim, najbolj zveneče ime med vsemi je Robin Van Persie, je skupno to, da so odrasli v Feyenoordovi edinstveni nogometni šoli, imenovani Varkenoord. Z novim stadionom bo prenove deležna tudi slednja, klub bo vanjo vložil okrog 16 milijonov evrov.

Če ste slučajno mislili, da je govora o vrhunski šoli tipa Ajaxa ali PSV, ki pod budnim očesom vrhunskih strokovnjakov in z najboljšimi razpoložljivimi sredstvi klešeta izjemne posameznike, ste mislili narobe. Feyenoord ima resda odlično nogometno šolo, vendar ne v smislu infrastrukture, ki je na Nizozemskem celo med slabšimi. Kako jim torej uspeva? "Od mladih igralcev zahtevamo delavnost, pravo miselnost in pripravljenost vlagati vase," pojasnjuje direktor akademije Damien Herty, eden od ključnih mož v Feyenoordovi izvršni "piramidi". Prav nogometna šola, že pet let zapored najboljša na Nizozemskem, je namreč tista, ki v težkih finančnih časih finančno nemoč kluba uspešno kompenzira z uveljavljanjem nadarjenih nogometašev. 

"Glavna razlika glede na preteklost je ta, da mladim igralcem zdaj dajemo več priložnosti v prvi ekipi. Tako se namreč lahko razvijejo. Ni pa naša politika takšna, da bi igrali le zato, ker so mladi. Biti morajo dovolj dobri," dodaja Herty. In res, s "produkcijske linije" vsako leto padajo številni mladeniči, ki že ali pa še bodo nosili odgovorno vlogo v prvi ekipi Feyenoorda. Odhodi najboljših so neizogibni. Italijan Graziano Pelle je po dobri sezoni in drugem osvojenem mestu v Eredisivie odšel v Southampton, Stefan De Vrij v Lazio, Bruno Martins Indi v Porto in Daryl Janmaat v Newcastle United.

Dokler se Feyenoord v finančnem smislu ne postavi spet na noge, rezultati ne bodo prioriteta. Posledično pa tudi ne bo dragih nakupov. Kakšnega pretiranega vznemirjenja v klubu po izpadu iz kvalifikacij za Ligo prvakov proti Bešiktašu zato niti ni. Vzporedno s produkcijo mladih igralcev in njihovo prodajo klub namreč pelje vzdržno finančno shemo, v kateri prostora za nogometne milijonarje ni (več). Najvišji možen letni zaslužek je po novem 800.000 evrov (klub za plače letno nameni 12 milijonov evrov, kar ni niti polovica Ajaxovega stroška za plače), zato ne čudi, da je kar 14 igralcev iz prve ekipe vzgojenih doma.

In pri tem bo, zatrjujejo pri Feyenoordu, ki s prodajami igralcev vztrajno odplačuje napake iz preteklosti, tudi ostalo. Vse z namero, da bo 106-letnik leto 2018 pričakal v optimalni kondiciji. Z novim stadionom bo namreč prišel nov zagon, še več ljudi in, tako v Rotterdamu vsaj upajo, nova zlata era Feyenoorda, v kateri nadarjenih fantov iz Rotterdama ne bo treba več prodajati za preživetje. Vsaj ne pod ceno. 
Stefan de Vrij
(foto: Getty Images)
Stefan de Vrij je Feyenoord zapustil nedavno, napolnil njegovo blagajno, kariero pa bo nadaljeval v Laziu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 6
Starejši naprej | Novejši naprej
Feyenoord 7.8.2014, 21:59 Prijavi komentar
So pa bili zadnja 3 leta dvakrat 2. in jim je vedno zmanjkalo nekaj malega za naslov. Škoda za letos, ker so imeli tako razprodajo, ker mislim, da bi jim letos lahko uspelo.. zdaj pa nekako spet jovo na novo.
Medicinc 7.8.2014, 21:00 Prijavi komentar
To je zanimiv model delovanja nogometnega kluba, verjetno bi kaj takega lahko uspelo tudi v Sloveniji
internista21 7.8.2014, 16:51 Prijavi komentar
če ni dnarja se ja pa treba zanašat na svojo šolo :) iz tega so se nemci dobr naucili da loh proizvedejo dobre kvalitetne nogometaše in jih pol dobro prodajo :D upm, da se losjo dolga in da bodo spet pri vrhu :D
jankoslav 7.8.2014, 16:02 Prijavi komentar
nizozemci že vedo kaj počnejo, poglej olimpijo ki je imela za slovenske razmere spodoben budžet pa so z njimi delali samo sranje, prodali pa so samo vršiča, vse ostalo nula
Rosonero11 7.8.2014, 16:01 Prijavi komentar
Ko bi še pri nas začeli malo na tak način poslovati. Racionalno in pametno z načrtom, ne pa kot kura brez glave
polat-alemdar-kurtlar-vadisi-pusu-turkiye-Bjk 7.8.2014, 15:17 Prijavi komentar
dobil ste uceri paket od besiktasa
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE