Miran Zore   7. november 2016
Intervju: Marko Nikolić

Moja kariera je rehabilitirana

V Beogradu smo se pogovarjali s trenerjem Partizana in bivšim trenerjem Olimpije Markom Nikolićem, ki pol leta po zanj usodnem incidentu z Blessingom Elekejem beleži serijo 10 zmag na zadnjih 11 tekmah.
SORODNE NOVICE
V Celju podaljšaii pogodbe kar...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Štraus se je vrnil v Celje
12.12.2017 | Slovenski nogomet
1. SNL: Najboljša enajsterica ...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Zrinjski ga potiska v Maribor,...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)
Lanska sezona v 1. SNL je bila edinstvena v mnogih pogledih. V največji meri jo je zaznamoval pohod Olimpije proti naslovu prvaka po dvajsetih letih šampionske suše in posledično sestop Maribora s slovenskega nogometnega trona. Sezona se je lomila večkrat, obakrat tudi ob menjavi trenerjev pri Olimpiji. Nenavadna je bila sploh druga menjava, ko je Marka Nikolića kot trenerja vodilne ekipe lige zamenjal Rodolfo Vanoli. Menjava je bila posledica visoke kazni (prepoved vodenja ekipe ne preostalih sedmih tekmah sezone), ki jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) Nikoliću izrekla zaradi rasistične opazke napadalcu Blessingu Elekeju na tekmi med Olimpijo in Zavrčem. Nikolić je sezono tako končal 14. aprila, svojo epizodo na klopi Olimpije pa ob odločitvi predsednika kluba Milana Mandarića, ki je dejal, da takšne napake ne more tolerirati, nekaj dni zatem. 

Afera Nikolić - Eleke je dvignila ogromno prahu doma in na tujem. Pritiski so Nikolića, ki se je za vse skupaj sicer opravičil in pojasnil, da ni šlo za rasizem, naposled odnesli iz Ljubljane, na njegovo trenersko kariero pa je padel velik madež. Tako velik, da ni bilo malo takšnih, ki so sicer še vedno mladega trenerja za vselej odpisali iz resnega nogometa. 

Samo štiri mesece pozneje pa je Nikolić, ki vseskozi trdi, da je v Ljubljani storil napako, ni pa rasist, dobil priložnost za nov začetek. K povratku so ga nagovorili pri takrat izjemno slabo stoječem Partizanu. Nikolić je izziv sprejel in danes je za njim odlična serija desetih zmag in remi na zadnjih enajstih tekmah. Nikolić je med drugim dobil derbi s Crveno zvezdo ter zabeležil gol razliko 24:4. Partizan je prevzel na enajstem mestu, zdaj je z njim drugi, šest točk za Crveno zvezdo. 

"Ko sem prišel, atmosfera v in okrog kluba ni bila dobro. Partizan je hitro izpadel iz Evrope, v prvenstvu je bil enajsti. Partizan je velik klub in vsak izpad iz Evrope povzroči pretres. Lahko rečem, da sem se vrnil v svoj klub, čeprav sem imel ponudbe tudi od drugod. Na koncu sem se odločil za Partizan, ker uživam v pritisku in ker rad delam v ambicioznem okolju," je dejal Nikolić, ki nas je sprejel v klubskih prostorih na Stadionu Partizana. Njegov vsakdan sicer poteka na dveh lokacijah, Partizan namreč trenira v svojem trening centru v Zemunu, klub pa ima sedež na drugem koncu mesta, v Humski ulici.

Čeprav je, kot trdi, zdaj v celoti osredotočen na Partizan, pa Olimpija Nikolića vendarle še vedno malce skeli, kar je razumljivo, saj je bilo slovo vse prej kot prijetno. Nikolić se je od Ljubljane poslovil po vsega štirih mesecih, z označbo rasista, kar tudi danes odločno zanika. 

"Lahko rečem, da sem srečen. Posledic tistega dogodka danes ni. Še naprej priznavam napako, na in ob igrišču se zgodi marsikaj, mene pa so ujele kamere. Lahko povem, da sem ob odhodu iz Ljubljane organiziral skupno večerjo za vse, tam je bil tudi Eleke. Ne bi rad pogreval stvari, ampak mislim, da je jasno, za kaj je šlo. V Olimpijo sem recimo pripeljal Wobaya, tukaj v Partizanu imam v ekipi dva temnopolta igralca... O rasizmu ni govora. Pika. Mislim, da je zdaj, ko sem v Partizanu, moja kariera rehabilitirana. Na srečo so ljudje razumeli, da je bila stvar morda deplasirana. Vesel sem, da sem v vsem tem času prejel številne ponudbe, tudi iz zahodne Evrope."

Njegovo usodo je dokončno zapečatila visoka kazen NZS, sam pa je prepričan, da je bil žrtev "različnih interesov".

"Prepričan sem, da so se takrat v klubu prepletali različni interesi, jaz pa sem se znašel v središču vsega. Ampak to me ne zanima, sem športnik. Ponosen pa sem na vse, kar nam je v danih razmerah uspelo postoriti v klubu. Ljudje ne vedo, ampak je pomembno poudariti, da Olimpija nima dobrih pogojev za delo. V klub sem recimo prišel 11. januarja, 12. januarja pa smo odšli na priprave, bili pa smo brez dogovorjenih prijateljskih tekem, primernih rekvizitov za treninge in tako naprej. Vse je bilo potrebno nato opraviti na hitro, dobro pa veste, da v profesionalnem nogometu improvizacija danes ne pelje prav daleč. Težav je bilo ogromno, največja pa je zagotovo ta, da Olimpija nima svojega doma. Nemogoče je zato primerno organizirati trenažne in tudi druge pomembne procese." 
Marko Nikolić
(foto: SPS)


Nikolićeva Olimpija je bila drugačna od Pušnikove. Brez Hentyja, Ontivera in Šporarja je Nikolić želel ustvariti čvrsto ekipo in jo pripraviti za težke evropske preizkušnje. Da bi ustvaril potreben "balans" med mladostjo in izkušnjami, je v Ljubljano pripeljal Juliusa Wobaya, Miroslava Radovića in Danka Lazovića.  Obnesel se je le Radović, ki pa je hitro odšel. 

"Ste gledali Ligo prvakov? Miroslav Radović je zabil dva gola Realu. Danko Lazović, če slučajno ne spremljate madžarske lige, blesti in je eden najboljših igralcev na Madžarskem. Strašna stvar je bila, da sta v danem trenutku takšna igralca prišla v Olimpijo. To sta igralca pravega karakterja in izkušenj, sijajno sta se vklopila v ekipo mladih slovenskih igralcev. To je ta 'balans', ki sem ga želel. Prinesla sta psihično stabilnost in karakter.

Moram poudariti, da nismo izgubili niti ene tekme. Bili smo prvi. Želel sem čvrsto ekipo, ki ve, kaj hoče. Včasih to izgleda lepo, drugič ne. Ampak bistvo je bilo na ustvarjanju tekmovalne ekipe, ki bi bila pripravljena na Evropo. Potrebovali bi še en prestopni rok, da bi opravili, kar bi bilo treba
."

Bi bila Olimpija z Nikolićem na čelu vseeno prvak? Prepričljiv odgovor na to vprašanje je Nikolić izstrelil v sekundi.

"Prepričan sem v to. Ko gledam zaključno fazo Lige prvakov, recimo Euro... Vse pomembne tekme v vrhunskem nogometu se danes igra 'na trdo'. Malo je priložnosti, igra se disciplinirano. Čeprav sem mlad trener, imam že veliko izkušenj. Več kot 300 ligaških tekem je za menoj, Evropa, derbiji in tako naprej. Dobro vem, da je za Evropo treba več kot v ligi. V domači ligi si lahko prvak, če je recimo tvoj rival padel v krizo. Ampak v Evropi pa ni tako. Moj plan je bil vseskozi vezan na Evropo in na pripravo ekipe za to. Domači naslov v mojih očeh ni veliko vreden brez Evrope. Klubi z našega prostora potrebujejo Evropo in to zaradi treh stvari. Prva je interes publike, potem razvoj igralcev in seveda finance, ki jih klubi potrebujejo."

Milan Mandarić je nedavno najavil, da se bo ob svojem obisku Beograda skušal sestati z Nikolićem, kar se je naposled tudi zgodilo. Zamer med obema očitno ni. 

"Občasno se slišiva. Javil se je, videla sva se, popila kavo. Korektno. O njem imam visoko mnenje, dolgo je v nogometu in v Olimpiji mu ni lahko. Vzel je klub, ki ni imel ničesar in tega ni vajen. Da bi klub lahko postal zares velik namreč potrebuje vse, od ustrezne organizacije do infrastrukture. Želim mu srečo na tej poti."

Prav tako zamer ni na relaciji z Blessingom Elekejem, ki ima v igralskem smislu sicer precej težav tudi po Nikolićevem odhodu iz Olimpije. Nigerijski napadalec, ki pri Nikoliću ni veliko igral, namreč še naprej nikakor ne uspe ponoviti iger iz Nove Gorice. 

"Eleke je še mlad igralec, ki bo moral vložiti še veliko truda in dela v to, da bi nekoč postal dober. Vem, kako se danes ocenjuje igralce, isto je tudi tukaj v Partizanu. Glede na to, koliko je bil nekdo plačan. Ampak ne bi smelo biti tako. Če ima nekdo potencial, še ne pomeni, da ima kvaliteto. Nekateri igralci potenciala recimo nikoli ne pretvorijo v kvaliteto. Eleke ima zagotovo velik potencial, vprašanje pa je, če je trenutno sploh dovolj dober, da bi igral za prvo ekipo Olimpije."

Drugače kot z Elekejem pa je z Miho Zajcem. Nikolić je namreč prepričan, da Zajca, ki ga je sam videl kot ključnega igralca ekipe, čaka še lepa kariera.

"Zajcu ne manjka nič več. Po dveh treningih sem vedel, da to ni mlad igralec, ampak nekdo, ki mora biti nosilec. Danes sem ponosen, da je ravno pri meni dobil status, ki ga je iskal. Podprli smo ga in danes je reprezentant ter verjetno najboljši igralec lige. Takoj bi ga vzel v Partizan, če bi bilo to mogoče. Precej sta mu spomladi pomagala tudi Radović in Lazović. Miha je znal dvigniti glavo in preskočiti na višjo raven. Želim mu vse najboljše. Pa drugim fantom prav tako. Kronavetru, Delamei, Arisu (Zarifoviću, op.p.), Vodišku, Novaku... Skratka, vsem."

Ne glede na kratko izkušnjo in nekatere težave bi se Nikolić v Slovenijo v prihodnosti še vrnil. Ne nujno le v Olimpijo, v dobrih odnosih je namreč tudi z Zlatkom Zahovićem

"Slovenija je urejena država in v njej je lepo živeti. Z družino sem res užival. Tudi liga je lepa. V kakšnem smislu? Korektna je. Vidim, da je res nepredvidljiva. Imate dva lepa stadiona, igrišča pa so v večini primerov dobra. Glede na velikost baze, ki jo premorete, vaša reprezentanca in Maribor dosegata izjemne rezultate. Razmišljam... V Beogadu je menda od 400 do 500 nogometnih klubov. Jih je toliko v celotni Sloveniji? V bistvu imam pripombo le na to, da sem pogrešal več gledalcev. To tekmam daje težo, pomembnost. Sam bi najraje vedno igral pred 50.000 ljudmi, ker to prinaša pritisk, jaz pa pritisk obožujem. Zato ja, bi se vrnil, pri vas imam veliko prijateljev, ki me zdaj obiskujejo v Beogradu. Z Zlatkom Zahovićem sem v odličnih odnosih, po zadnjem derbiju me je recimo poklical in čestital."

S povratkom v Partizan nista "profitirala" le Nikolić, ki se je, kot priznava, s tem vrnil med žive, in seveda klub, temveč tudi slovenski branilec Gregor Balažic, ki na začetku sezone pod vodstvom bivšega trenerja ni igral. Nikolić ga je takoj po prihodu v klub nemudoma vrnil v ekipo, rezultat tega pa so le štirje prejeti goli na zadnjih enajstih tekmah.

"O Gregorju res vse najboljše. Dobro poznam mentaliteto slovenskih nogometašev, ki so veliki delavci. V Partizan sem pripeljal Branka Ilića, ki je odigral fantastično. Pripeljal sem tudi Balažica, ki je pomemben za to, da ne prejemamo zadetkov. Pri meni je začel igrati in hitro vračati zaupanje, ki ga vlagamo vanj. Pred tednom je dobil tudi sina, tako da se je zdaj res povsem navadil na Beograd in na naše okolje. Čestitam mu za to."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 10
Starejši naprej | Novejši naprej
EuroKrem 7.11.2016, 23:18 Prijavi komentar
hm.. kako bi lahko balazica pripeljali v OL
pleskar 7.11.2016, 21:24 Prijavi komentar
Vicente je takrat šel v Olimpijo iz Gorice v paketu skupaj z Zarifovićem....mislim, da za cca. 100.000 eur...ni kaj, Olimpija je za Gorico kar dobra stranka :)
pleskar 7.11.2016, 21:22 Prijavi komentar
z Elekejem je največ dobila Gorica...model je v bistvu samo pol sezone igral dobro in so ga prodali za 800.000 eur...carji :)
HOMO SAPIENS 7.11.2016, 16:39 Prijavi komentar
Dober intervju , bravo.
marjank 7.11.2016, 15:11 Prijavi komentar
Če me spomin ne vara,je imel kot trener Olimpije dva neodločena izzida in Maribor se je z zmagami začel približati...se vidi,da sta z Zahovićem prijatelja...:-)!
tomjaz 7.11.2016, 14:50 Prijavi komentar
se strinjam s pogoji za trening, predvsem pa mladi imajo katastrofalne, je pa res da so dali novo travo in preurejena garderoba.
pazza-inter-amala 7.11.2016, 14:49 Prijavi komentar
Kar sm hotu povedat eleke me igralsko zelo spominja na vicenteja pa oba prišla kao velike okrepitve. Pol pa vemo kako je blo in zdj bo isto ;)))))))))))
pazza-inter-amala 7.11.2016, 14:47 Prijavi komentar
Glede elekeja mu dam prav. Sm se pa pol spomnu še na enga igralca ki je pred leti igral za olimpijo pa isto prišel iz gorice če se ne motim vicente. Z elekejem bo isto... Drugač pa če se ne bi nikolić takrat zajebu s tisto izjavu bi bil verjetno še danes trener olimpije.
Ronnie_10 7.11.2016, 13:46 Prijavi komentar
slab trener
jankoslav 7.11.2016, 13:42 Prijavi komentar
ko se samo spomin kaj so zganjali nekateri ob tistem z elekejem, kot da je človek ubil nekoga...
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE