Uredništvo    8. december 2014
Šef Dinama v oddaji Nedjeljom u 2

Nisem kriv, da so nesposobni

Zdravko Mamić je v težko pričakovanem gostovanju v priljubljeni hrvaški oddaji Nedjeljom u 2 spregovoril o številnih aktualnih temah in bolj kot ne ohranil mirne živce.
SORODNE NOVICE
Lazarević se seli na Poljsko
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
FA pokal: Chelsea na popravni ...
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
Razpoke na stebrih prekinile t...
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Tevez: Prišel sem s počitnic!
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Giggs: Kritike so neupravičene
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Kavčič: Iličić lahko da Sloven...
15.1.2018 | Mednarodni nogomet


"Najmočnejši človek hrvaškega nogometa", kot ga radi poimenujejo v domovini, Zdravko Mamić, je moral med gostovanjem na hrvaški državni televiziji HRT v oddaji Nedjeljom u 2 znova odgovoriti na številna neugodna vprašanja. Izvršni podpredsednik zagrebškega Dinama in prvi podpredsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) je branil vlogo svojega kluba in zveze, ki je vse od njegovega imenovanja s strani novega predsednika Davorja Šukerja na udaru kritik.

"Hotel ali ne - Dinamo mora iti v privatizacijo. Naslednje leto ga bomo poslali na tržišče in preizkusili, če obstaja zanimanje," se je glasil eden zanimivejših odgovorov Mamića na vprašanje vedno ostrega voditelja Aleksandra Stankovića. ,

"Če ne bo zanimanja za privatizacijo, potem bomo odnesli ključe županu Zagreba in rekli, da naj ga organizira kakor želi, ker mi tako ne moremo več živeti, niti od pritiskov in manipulacij, da gre za neko privatno stvar. Naj vsi tisti, ki si to želijo, kupijo delnice in so solastniki. Ne vem, kaj še lahko storim, razen tega, da se ubijem. Torej - ali bo Dinamo dobil lastnika, ki bo zanj skrbel namesto Zdravka Mamića, ali pa ga bomo odločitev predali v roke županu, da on pove, kaj bo s klubom," je nadaljeval Mamić in na vprašanje, kaj bo potem počel on, odgovoril: "Ah, kdo to ve?"

Mamić je (pričakovano) živce najbolj izgubil ob voditeljevem vrtanju glede slabih 30 milijonov evrov, ki jih je klub dobil iz mestne blagajne - z blagoslovom priprtega župana Milana Bandića naj bi se neprimerno bolj okoristil kot ostali hrvaški klubi, zato je Mamić jezno udaril po mizi in zatrdil, da je v zadnjih letih Dinamo mestu s plačilom davkov in ostalimi sredstvi Evropske nogometne zveze (Uefa) ter denarjem od prodaje igralcev mestu "vrnil" več kot 30 milijonov.

"Mene so opozarjali, da naj pazim, kaj govorim, da ne odpiram tem iz politike, ker bi me to lahko stalo glave," je dramatično nadaljeval Mamić. "Teoretično in praktično je mogoče, da me priprejo, to pa le iz enega razloga - če tisti, ki v politiki odločajo, menijo, da jim bo to prineslo en promil glasov več, bodo to storili. Toda prepričan sem, da sem čist, ni teorije, da sem kaj zagrešil, jaz sem človek, ki se ne moti, najbolje 'kontrolirani' Hrvat. Verjemite, da sem se pripravil na to situacijo, sem človek, ki je vedno korak ali dva pred dogodki, toda žalostno je, da ulica tako govori, to so čisti 'spini' in laži, udbaške in vohunske metode, s katerimi se ljudje ukvarjajo, da bi izzvali strah in nerede ... S tem se moram naučiti živeti," je povedal kontroverzni idejni vodja zagrebškega velikana:

"Bandić je najboljši župan Zagreba v njegovi zgodovini. Zanj sem pripravljen plačati dvakrat višjo varščino od tega, kolikor so jo zahtevali do sedaj. Imam eno veliko pripombo nanj, midva sva bila bolj profesionalna partnerja, če bi bil moj pravi prijatelj ali prijatelj Dinama bi zgradil stadion. Upam, da se bo to zgodilo, ko se bo aktivno vrnil na svojo funkcijo."

O svojem napovedanem izstopu iz izvršnega odbora HNS je Mamić povedal, da so njegovi sodelavci "takoj skočili" in da o njegovem odhodu na koncu sploh ni bilo govora. Dotaknil se je tudi incidentne kvalifikacijske tekme na San Siru, ki je bila po izgredih na tribuni s hrvaškimi navijači tik pred tem, da bi jo glavni sodnik odpovedal. Mamič je razkril, da je za pripravo incidentov vedel že teden dni pred tekmo.

"Zelo težko me je presenetiti, skorajda nemogoče, toda to, kar se je dogajalo v zadnjem času, me je," je razlagal Mamić. "Bil sem v Italiji, na San Siru, na tekmi med Italijo in Hrvaško. Videl sem, kar koža bi mi 'odletela', ko se tega spomnim - videl sem 9.800 Hrvatov peti 'Moja domovina'. Vsi v šahovnicah, rdečih in belih. Videl pa sem tudi 200 huliganov, za katere sem 'by the way' sedem dni vnaprej vedel, da bodo prekinili tekmo v Italiji. O tem sem obvestil vse na HNS. Imam sto očividcev, da sem res rekel, da bo prišlo do prekinitve. Ko sem gledal to sliko, da mi 'masakriramo' štirikratnega prvaka Italijo, da je posest žoge 64:36 v korist Hrvaške, da je Italija v težavah, v kakršnih še nikoli do sedaj ni bila - takrat oni prekinejo tekmo. Na veliko srečo in tolerantnosti sodnika nismo izgubili z 0:3," je še povedal: 

"Nikoli nisem videl takšne enotnosti v obsodbi huliganizma, da bi hkrati vskočil tudi predsednik Ivo Josipović, ko je rekel, da je v sodelovanju z delom zveze in vse se je obrnilo, hoteli so odstop vodstva HNS. To dokazuje, da je predsednik Josipović prvo človeško bitje za Bogom. Prepričal sem se, da je on v resnici gospodar hrvaške države."

Veliko je bilo govora tudi o odsotnosti predsednika HNS Šukerja, ki se je na položaj povzpel ravno po zaslugi Mamića in IO, prvi mož Dinama pa je na HTV včeraj dejal, da igranje revijalnih tekem v Bangkoku v času ene največjih kriz hrvaškega nogometa ni sporno.

"Hrvaški mediji so pokazali idiotsko nezrelost. Šuker je odšel v tujino. Kam? To ni pomembno. On je predsednik prostovoljec, absolutno odobravam njegovo potezo. Izbrali smo ga za predsednika, da poberemo vse koristi njegove svetovne slave," je v enournem gostovanju med drugim povedal Mamić:

"Prazne tribune? Takoj bi podpisal odstop, če bi bil jaz kriv zato, da ljudje ne hodijo na stadione. Faktorjev je veliko, prvi je infrastruktura - Zagreb je edina metropola v Evropi, ki nima niti delčka stadiona pod streho. Kako bodo ljudje hodili na stadion v tem vremenu, hladno je ... Proteste na splitski rivi je organizirala protihrvaška politika. V življenju še nisem videl takšnega pogroma, kakršen se proti Dinamu odvija v zadnjih desetih letih, tega ni bilo niti pri Stalinu v Rusiji.

"Dinamo in jaz smo krivi, ker podpiramo vse vrednote, športne, 'fair play', moralne ... Dinamo je simbol hrvaštva, domoljubja, vsega poštenega v športu. To, rušenje Dinama in HNS, to počnejo protihrvaški sovražniki. To počne delček ljudi, ki se je infiltriral v medije. To v Splitu je bila 'megamanipulacija'. Ni Dinamo kriv, ker je Hajduk nesposoben in ker ga vodijo nesposobni ljudje. V desetih letih so osvojili en naslov. Ni simpatično, ker je enajst igralcev Dinama v prvi postavi kadetske reprezentance, toda oni so tam zaradi športnih zaslug. Zakaj Dinamo nima konkurenta? Želite, da se spustimo na raven Hajduka, da boste potem zadovoljni? Jaz nisem vsemogočen, toda če kdo pomaga vsem klubom, potem sem to jaz! Hajduk je generator vse te slabe klime."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 8
Starejši naprej | Novejši naprej
Liverbird1892 9.12.2014, 15:22 Prijavi komentar
i ovu emisiju nabijem na kurac
zmaj05 9.12.2014, 00:02 Prijavi komentar
Zdrafko
Ibrakadabra 8.12.2014, 23:10 Prijavi komentar
Hahahaha, človek se ima za vsemogočnega, ima veze vsepovsod, ima denar in moč, človek praktično dela kar se mu zahoče, prvenstvo je zrežirano do potankosti, človek je prava črna packa hrvaškega nogometa, obvezno mu bodo morali porezati peruti, če ne se jim še slabše piše v prihodnje, človek si je naredil pravi monopol v hrvaškem nogometu, sramota!!!
perotina 8.12.2014, 18:27 Prijavi komentar
doktor .. Se strinjam, v vrhu ni noben poštenjak, vendar da ne vidiš kako so rdeči priredili ta proces, potem dost žalostno.
doktor 8.12.2014, 18:05 Prijavi komentar
ja, lepo bi bilo če bi janši delal družbo še kak drug "poštenjak"
NokySmoky 8.12.2014, 17:44 Prijavi komentar
Je reko mamic kralj.. svasta..
Messiniesta 8.12.2014, 17:26 Prijavi komentar
doktor ne oporekam kazni Jansi, ne razumem pa kako to, da v nasprotnem taboru postenjaki niso bli obsojeni. To je men dost jasno da je politicno motiviran proces. Kaznujes tistega, ki ti ustreza. Lepo bi blo, ce bi bli v primeru Zorice Grbic tud tako hitri in ucinkoviti.
doktor 8.12.2014, 16:23 Prijavi komentar
kot da janšo poslušam... on bogi jagenjček proti 1000 volkom, vsi kujejo zaroto proti njemu, zadnjemu poštenjaku na zemlji.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE