Uredništvo    28. avgust 2012
Gostujoče pero: Aleksandar Holiga

Lahko Maribor sploh odigra bolje?

GOSTUJOČE PERO: Dinamo se pred povratno tekmo z Mariborom sklicuje na kvaliteto, pravi Aleksandar Holiga, ki ugotavlja, da bi Maribor nocoj lahko izkoristil Dinamovo največjo šibko točko - levi bok.
SORODNE NOVICE
Kassim Doumbia: Najprej naslov...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Uradno: Maribor pripeljal igra...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Marko Janković preko 3. SNL dr...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Zrinjski ga potiska v Maribor,...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Pri Dinamu je potrebno tako malo, da se v hipu obrne celotna atmosfera okrog kluba. Vsaj navzven. Še nedavno so hrvaški mediji kritizirali moštvo, ki nikakor ni uspelo povezati svojih vrst, trener Ante Čačić pa je bil vseskozi na robu "noge". Danes pa so pričakovanja hrvaške javnosti drugačna: Dinamo naj bi se brez večjih težav prebil v Ligo prvakov, Ante Čačić pravi: "Maribor ima fanatizem, mi pa imamo kvaliteto!"

Kaj se je torej spremenilo? Dinamo je v domačem prvenstvu končno le prikazal igro, ki jo javnost od njega pričakuje in razbil Zagreb, res pa je, da ta zmaga ne more biti merilo za nič - mestni tekmec je trenutno namreč najslabša ekipa lige. Na prvi tekmi proti Mariboru je Dinamo dokazal, da je kvalitetnejši, viden je bil napredek v primerjavi s predhodnimi evropskimi tekmami, podrobnejša analiza pa pravi, da je Dinamo tudi na tej tekmi vsaj trideset minut preživel v "črni luknji", tako kot že tolikokrat doslej. Statistični pokazatelji govorijo svojo zgodbo, Dinamo in Maribor sta bila "tu nekje", Dinamo je bil morda malenkost boljši. Prav za ta zadetek prednosti, ki ga prinaša s seboj v Ljudski vrt

V kako dobri formi je dejansko Čačićevo moštvo, bo pokazala povratna tekma v Mariboru. Napredek je Dinamo naredil na področju samozavesti. V Zagrebu so prepričani, da so boljši od Maribora in da ga bodo nocoj uspešno preskočili, res pa je, da je ta samozavest lahko tudi dvorezen meč. Zdi se, da je Dinamo pred povratno tekmo precej manj nervozen. Posebnih "rešitev" za igro Maribora Čačić ne pripravlja, pričakuje namreč, da bodo Mariborčani potrpežljivo čakali na svojo priložnost. Mariborske ofenzive ne pričakuje. "Ni pomembno, kako bodo igrali, Dinamo namreč ne zna igrati drugače, kot da dominira," pravi. Takšen pristop bi se mu kaj lahko vrnil kot bumerang, Dinamo je letos namreč že večkrat dokazal, kako zelo nedominanten je lahko. 

Čačić se še ni odločil, koga bo poslal na igrišče, toda velikih sprememb glede na Zagreb zagotovo ne bo. Mariboru na Maksimiru ni uspelo preprečiti dotoka žoge na sredino igrišča, kar le še krepi trenerjevo prepričanje, da se mora Dinamo ukvarjati s svojo in ne z nasprotnikovo igro. Konkretno to pomeni, da bo igra Dinama tudi v Ljudskem vrtu podrejena Milanu Badelju in Sammirju, pričakujemo lahko, da bosta ena ali dve kvalitetni žogi omenjenih odločili tekmo. Če bosta imela dovolj prostora, Maribor nima možnosti.

Je pa na samozavesti po prvi tekmi pridobil tudi Maribor in pričakovati gre, da bo doma odigral drugačno tekmo. Vsaj poizkusil bo. Slovenci so lahko predvsem po bokih nevarnejši kot so bili v Zagrebu in zanimivo bo videti, s kom bo Čačić skušal zaustaviti Cvijanoviča, Mezgo, če bo slednji dobil priložnost, ali Ibraimija. Na prvi tekmi sta Leko in Peko na desnem boku odigrala slabo; priložnost bi torej lahko dobil Alispahić, ki bi prinesel kreativo, vendar tudi precej odprl Dinamovo igro. Na levem boku Dinamo kvalitetnih rešitev nima.

Možnosti za napredovanje v Ligo prvakov se niso spremenile. Ne glede na rezultat s prve tekme je še vedno 50:50. Dinamo je kvalitetnejši in pričakujemo lahko, da bodo modri skušali zadeti vsaj enkrat. Če bodo, bi to moralo zadostovati. Pri Dinamu so prepričani, da je Maribor svoj maksimum v tem dvoboju že pokazal, na tem, ob krhkem spoznanju dviga forme, v Zagrebu tudi gradijo svoj optimizem. Pa lahko Maribor odigra bolje? Na njemu je, da to dokaže. 

Aleksandar Holiga je svobodni nogometni novinar, čigar delo lahko spremljate na Tportalu, The Guardianu in v reviji FourFourtTwo.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 31
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
ruki 28.8.2012, 22:54 Prijavi komentar
Penale vi tučite z Muro :D
Don Perignon 28.8.2012, 20:41 Prijavi komentar
2-1 pol pa penali, ruki...koza pamti, ceca :-)
ruki 28.8.2012, 20:05 Prijavi komentar
Don Perignon- si slišal že tisto pesem od Cece -Nikada :)
Don Perignon 28.8.2012, 20:03 Prijavi komentar
Jeste purgeri al ova noc nece biti vas dan...i navijajte lepo po tv, i jedite iz mamicevih ruku, ovo malo sto ni ne zasluzujete..wuhaa...ajmo maribor
ruki 28.8.2012, 19:59 Prijavi komentar
Pobijedili smo vas u Zagrebu i pobijedit čemo vas i u Mariboru !!! D I N A M O Š A M P I O N !!
Don Perignon 28.8.2012, 19:51 Prijavi komentar
Maribor-Dinamo 2-1, sledijo podaljski in penali...dalje pa vam ne znam razjasnit :-)
mirage 28.8.2012, 19:15 Prijavi komentar
ruki-to je slovenski portal.V materinščini piši po vaših.
D.U.P.A. 28.8.2012, 19:03 Prijavi komentar
Upam da Maribor vsaj izenači ki če še enkrat izgubijo nimajo kaj delat v ligi evropa še une borne točke ne bomo osvojil škoda bi bilo ker smo si lets dolgo in potrpežljivo gradili koeficient
mesar1 28.8.2012, 18:24 Prijavi komentar
ruki ti si tak bumbar,tuki se pametnga delaš v hrčkovi deželi jih bi pa še zmer po pički dubu ker si nažalost slovenc
vijolcni_bojevnik 28.8.2012, 18:10 Prijavi komentar
saint slo to je vse kar smo zahtevali.. pripeljite nam dinamo! ;)
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE