Miran Zore   1. december 2014
Intervju: Nejc Pečnik

Zaostalih plač ne moreš odmisliti

Januarja je bo verjetno konec, vseeno pa je beograjska izkušnja Nejca Pečnika krepko zaznamovala. Kljubovanje sto in eni težavi ga je utrdilo kot človeka, plovba na emocijah Zvezdine publike pa ponovno zagnala njegovo kariero.
SORODNE NOVICE
Šalji U19, Čehu U17, Jarcu pa ...
18.1.2018 | Slovenski nogomet
Nova priložnost za Roberta Ber...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Kavčič: Iličić lahko da Sloven...
15.1.2018 | Slovenski nogomet
Zvezda se je okrepila v Olympi...
13.1.2018 | Evropske lige
Kavčiču bosta pomagala Englaro...
9.1.2018 | Slovenski nogomet
Cesar in Jokić odprla Bazo
9.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: www.crvenazvezdafk.com)
"Živiš!" so na transparent, ki je visel s strehe beograjske Marakane, zapisale Delije, ena najmočnejših ultras skupin v tem delu Evrope. Njihovo sobotno navijanje na prvenstveni tekmi med Crveno zvezdo in OFK Beogradom se je odvilo v znamenju poklona "soborcu" Marku Ivkoviću, ki je bil pred dnevi do smrti zaboden v turškem Carigradu. Tudi zato severna tribuna Marakane tokrat ni dajala kaj prida veliko poudarka na dogajanje na igrišču, ki je bilo za običajno prvenstveno tekmo sicer kar pestro. Še najbolj malce pred koncem prvega polčasa (pri rezultatu 1:0), ko je večina od 9.000 gledalcev skočila na noge. Nejc Pečnik se je tedaj namreč vizionarsko izognil ofsajd zanki, sprejel žogo, s svojim gibanjem iz ravnotežja vrgel nasprotnega vratarja, nato pa z diagonalnim strelom, ko je bilo pred njim le še več kot 14 kvadratnih metrov praznega prostora... Zgrešil! Na srečo njegov "kiks" ni bil usoden, saj je že pred tem enkrat, nato pa v drugem polčasu še drugič podal za gol in bil eden najboljših na igrišču ob zmagi Crvene zvezde z 2:1. 

"Ne vem. Prišel sem pred vratarja, ga 'vrgel', nato pa sem obrnil stopalo in... Ja, preveč... To se mi je zdaj zgodilo, mislim, da že tretjič v karieri. Dovolj bo," je dejal naslednje jutro, ko je že prespal zadevo in ohladil glavo (ob zgrešeni priložnosti se je namreč kar sesedel na tla). Sprejel nas je na Senjaku, v enem od elitnejših predelov Beograda, kjer živijo premožnejši, kjer so številne ambasade in kamor seveda nekako sodi tudi estrada. Športna, nogometaši Crvene zvezde in Partizana so v tem pogledu v Beogradu 'top', tako ne more manjkati. 

Nejc Pečnik je na beograjski športni sceni, brez pretiravanja, zdaj že zelo znano ime. Njegova polna minutaža, statistika in konec koncev tudi število poklonjenih dresov gredo ob bok uspešnim karieram denimo Marka Elsnerja (še vedno najbolj spoštovanega Slovenca v zgodovini Crvene zvezde) in Milenka Ačimovića. "Priznam, da se je kar lepo poklopilo. Lani smo osvojili naslov, pustili zelo dober vtis s Stojanovićem in Kelharjem. Svoje je oddelal tudi Jaka Blažič in mislim, da smo odprli vrata za naprej še komu, kar je ob uspelem italijanskem prodoru s Handanovićem, Iličićem, Kurtićem v Italijo, redkost pri nas. Lepo je videti, da nas tu cenijo," opaža in niti za trenutek ne premisli, ko se sooči z vprašanjem, če je Crvena zvezda še vedno nogometni velikan. Instinktiven odgovor je navadno najbolj iskren in iz Pečnikovega človek zlahka razbere, kako globoko mu je Crvena zvezda zlezla pod kožo.

"Vedno bo velikan. Ne glede na krizo je tu armija navijačev, ljudi, ki spremljajo klub. To je največji kapital vsakega nogometnega kluba. Težave so znane, pogoji so trenutno slabi, vseeno pa je Zvezda in bo tudi ostala največji klub na Balkanu. Je nekdanji evropski prvak! Če bo sprejeta ustrezna zakonodaja, pa mislim, da bo Zvezda tudi najbolj iskan klub za privatizacijo."

Že v lanski sezoni, ko je Zvezda pod vodstvom Slaviše Stojanovića osvojila naslov državnega prvaka, so vsaj toliko kot rezultati odmevale finančne težave. 50-milijonski dolg ostaja zanka okrog Zvezdinega vratu, posledice pa najbolj čutijo igralci, ki že dolgo ne igrajo za denar. Če že, bolj za imaginarnega kot pravega, nekateri plače namreč niso prejeli že kakšno leto: "To so velike težave. Kako jih odmislimo? Jih ne. Družina... Hčerko imam, žena je drugič noseča. Ne bom se pritoževal, šest let sem igral v tujini, nikjer mi niso ostali dolžni niti ene plače, pa sem nekaj privarčeval. Lahko preživim, ampak je pa težko. Ko so treningi in tekme, o tem ne razmišljam, je pa to vseskozi prisotno. Koliko so mi dolžni? Joj, ne bi sešteval..."

Če se v Beogradu ne polnijo ravno bančni računi nogometašev Crvene zvezde, pa se kljub temu napajajo nogometaši sami, in sicer z motivacijo: "Da zaradi vseh težav ne bi bil motiviran? To pa ne. Ravno o tem sem govoril. O tej veličini kluba. Daš maksimum, vedno. Mogoče je malce težje držati hierarhijo in disciplino, ampak motivacija pa ni vprašanje. Odnos Srbov do nogometa mi je res všeč. Veliko je emocij, to mi je všeč, to me žene naprej."

Kariera Nejca Pečnika je pisana. Zanimiva. Nikoli ni šel na "ziher" - Celje, Sparta, Nacional, Krylia Sovetov in Sheffield Wednesday. V Crveno zvezdo je lani prišel, da bi se dokazal in znova povzpel, kar mu je uspelo. Pričakovati je bilo, da bo poleti odšel drugam in res je odšel. A le domov, za kratek čas, nato pa se vrnil. "Premislil sem si iz izključno nogometnih razlogov. Ni se mi zdel primeren trenutek za Madžarsko ali Bolgarijo. Bil sem sicer dogovorjen s Cagliarijem, ampak se je ravno menjal predsednik, nejasno je bilo lastništvo. Potem pa nisem želel čakati na zadnji dan, nisem želel, da izpade, kot da mi je Crvena zvezda zadnja možnost. S klubom sem se dogovoril glede dolga, prišli so novi ljudje, z njimi nove obljube, v smislu financ pa se ni kaj prida spremenilo," poudarja in daje slutiti kot da se januarja in z njim zimskega prestopnega roka že zelo veseli.

"Iskal bom nov klub, zagotovo. Bomo videli. Če prave ponudbe ne bo, bom pa ostal. Dogovorjeni smo, da lahko grem. Oprostil sem jim del dolga, tako da ne bi smelo biti težav. Gledal bom, da bomo na koncu vsi zadovoljni, absolutno pa imam prednost," dodaja.

Če bi bila Zvezda sposobna redno plačevati svoje nogometaše, potem je vprašanje, če bi Pečnika odhod v danem trenutku sploh zanimal. Za nekoga, ki je šele lansko leto sploh prvič obiskal Beograd, se je namreč izredno dobro vklopil v vsakdan tega kaotičnega dvomilijonskega mesta. "Meni je Beograd super. Sprva je bilo tako, da sem Beograd videl drugače, kot pa so mi ga opisovali soigralci v klubih, v katerih sem igral. Malce so ga poveličevali. No, zdaj sem ga dodobra spoznal in je 'top'. Promet je sicer kaos, trobi se precej, sicer pa je Beograd pestro mesto, kjer lahko vsak človek najde nekaj zase," pravi in prizna (čeprav negativnih izkušenj nima), da za nogometaša Crvene zvezde sicer nikoli ni ravno idealen trenutek za temeljito raziskovanje mesta in njegovega razvpitega nočnega življenja. 
Nejc Pečnik
(foto: SPS)Pečnik je v ekipi Crvene zvezde eden od "liderjev" ekipe. V soboto je tekmo začel v napadu, sicer pa je bil tudi že vezist, pa seveda krilo in celo bočni branilec. Multifunkcionalnost tako ostaja rdeča nit njegove kariere in eden njegovih najmočnejših atributov. 

"V Zvezdi sem igral že vse, le centralnega branilca še ne. Najraje sem krilo, rad igram v napadu, ker imam več svobode v igri. V Celju sem bil drugi napadalec, to je bila moja najuspešnejša sezona v Sloveniji. Na Portugalskem sem bil vezist, v Rusiji napadalec. Če si 'univerzalec', je včasih dobro, včasih ne. Skavti, če te gledajo, postanejo zmedeni. Trenerji te imajo mogoče zato rajši. Mislim, da imam tudi jaz tisto potezo več, ampak sem bil vedno v prvi vrsti ekipni igralec, na tem sem zgradil svojo kariero."

Je morda tudi zaradi svoje "večuporabnosti" med navijači tako dobro sprejet?

"Publika v Srbiji ne oprošča, če se igralec ne bori. Kadar rezultat ni pravi, je mogoče vtis takšen, da se igralci niso borili. Jaz osebno vedno dajem maksimum in to tukaj znajo ceniti. Malce se razlikujejo od nas. Mi smo morda malce bolj disciplinirani, oni (Srbi, op.p.) pa so malce bolj drzni. Karakterno so močni, več si upajo, kar je tudi dobro. V tem pogledu so pred nami. V čem so za nami? Mogoče ravno v disciplini. Včasih ne izpolnijo vseh zadatkov. Evo, vidiš, čisto sem not', sem že ustrelil eno srbsko (smeh, op.p.). Saj veš, nalog. Včasih kakšno kar izpustijo in naredijo po svoje."

Vzporedno s klubsko Pečnik od leta 2009 "pelje" tudi reprezentančno kariero, ki je najsvetlejši trenutek doživela prav pred petimi leti, ko je Pečnik v dodatnih kvalifikacijah zabil zlata vreden gol v Moskvi. Nov vrhunec je Pečnik doživel nedavno, ko je na prijateljski tekmi proti Kolumbiji po sili razmer, njegovi izkušenejši soigralci so se predčasno vrnili v svoje klube, nosil celo kapetanski trak. "Ponosen sem bil. Mislim, da so imeli ljudje kaj videti. Dobili smo sicer naiven gol, sicer pa je bila tisto dobra tekma," se spominja.

Z reprezentanco ima Pečnik, ki je pri osemindvajsetih seveda v najboljših nogometnih letih, še velike načrte. Želja je seveda zaigrati na prihajajočem evropskem prvenstvu v Franciji. 

"Tretji moramo biti, ampak to ne pomeni, da imamo zdaj kar naenkrat ogromne možnosti za Euro. Če pogledamo po skupinah, tretje reprezentance so vse po vrsti zelo dobre. Mi moramo opraviti svoje. Premagati vse na papirju lažje nasprotnike, pa mogoče iztržiti še kakšen ugoden izid proti favoritoma. Kvaliteto imamo, zavedamo se je, bili smo na svetovnem prvenstvu, imamo tudi izkušnje. Verjamem v pozitivo, ne bo pa tako lahko priti na Euro, kot se morda zdi."

Nekaj podobnega, s sicer povsem drugačno retoriko, želi verjetno povedati tudi selektor Srečko Katanec, ki sicer že nekaj časa bije bitko z delom javnosti oziroma mediji.

"Ne bi šel v to. Vzdušje v reprezentanci je dobro, pozitivno. Če bi nam nekdo ponudil šest točk... Mogoče se je ustvarila slika, da zdaj, ko smo premagali Švico, pa zdaj nikakor ne moremo več izgubiti proti reprezentanci tipa Estonija. Ta Estonija je igrala dodatne kvalifikacije, še Angleži so ji komaj dali gol. Saj pravim, verjamem v pozitivo, zame je reprezentanca vse, vedno sem ji in ji bom dal maksimum."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 8
Starejši naprej | Novejši naprej
retep 2.12.2014, 10:25 Prijavi komentar
...in floskule o tem, da v denarju ni vse in igrati za CZ je nekaj posebnega...pravljice za naivneže...
retep 2.12.2014, 10:23 Prijavi komentar
Čisto prav se zgodi nekomu, ki podcenjuje ali ne pozna ali noče popznati splošne mentalitete ali nogometne mentalitete srbskih fuzbalskih klubov. Že malo bolj decenten vpogled v topogledna dogajanja v zadnjih desetletjih pove vse. No, nekaterim pač ne. Pravilno je razmišljal Šuler, ki pa za razliko od Pečnika ni podcenil naše domače lige in je raje sprejel vabilo v Mb kako v CZ. In odločitev je bila pravilna, Tako je slednji vsaj zaigral v LP kar je menda izrecno želel, prejema dohodke preko slov. povprečja in se ne ubada s srbijanskimi tovrstnimi posli. Končno se je opekel tidi trener Stojanovfić in pred njim še kdo iz tujine. V Mb bi denimo lahko odmevneje uspel in imel bi odskočno desko povsem drugačno, kot jo ima sedaj. V Evropi v večjih klubih pa je takšnih igralcev najmanj- dovolj. Tako pač je! Visoko leta še ne pomeni....?!
Ibrakadabra 1.12.2014, 17:32 Prijavi komentar
Pa zaaaaaaaaaaaaaaakaj igraš še vedno za klub, ki ti ne plačuje plače oz. obveznosti, ker je bivši evropski prvak in to nikoli več ne bo, ker ima pač sloves, kot ga ima, ker je bil evropski prvak, ko so bli drugačni časi, ki jih tudi več nikoli ne bo, pa kaj je ljudem, res ne vem zakaj tako razmišljajo, enako je pri delavcih, ne razumem jih zakaj še delajo v nekem podjetju, ki jim že par mesecev ni plačalo za opravljeno delo. Glede nogometašev, ki so igrali več let v tujini pa je tako, če so prav delali z denarjem v vseh teh letih, če niso hodili v casinoje in pisali stavne listke kot Amir Karić, Ermin Raković in še bi lahko naštevali, ga investirali itd. itd., jim tako ali tako ni bojazni, da slučajno ne bi morali živeti, v Pečnikovem primeru zagotovo ni, kolikor vem je pametno vložil denar, tako da si je sam kriv, ker je ostal pri Zvezdi, da si ni mogel poiskati vsaj kakšnega kluba v organizirani drugi nemški ligi, kjer bi zaslužil vsaj med 10 in 20 tisoč evrov in živel kot lord, no potem pa res ne vem kakšnega agenta ima. Človek je že vrsto let reprezentant svoje države, eden najboljših nogometašev, ki jih premoremo pa si ni mogel poiskati kluba v vsaj drugi nemški ligi, zares žaloooooostnooo!!!!!!
CFC. 1.12.2014, 13:20 Prijavi komentar
jankoslav blagostanje maribora, kot sam praviš res nebo večno ampak lahko si prepričan, da OL tudi v najboljšem obdobju nebo niti blizu temu blagostanju Maribora. Vrjetno je trenutno tudi OL trenutno na vrhuncu, kar je žalostno.
vijolcni_bojevnik 1.12.2014, 13:13 Prijavi komentar
kaj ima tu veze s tem da sem štajerc? fool me once, shame on you. fool me twice, shame on me. naj ne joka, dobro je vedel kam gre. saj bo ta denar enkrat dobil.. vsaj večino. ampak naj ne joka ker si je čisto sam kriv. da pa ni vse v denarju pa se strinjam.
jankoslav 1.12.2014, 12:37 Prijavi komentar
vijolcni bojevnik je pač še en štajerski samovšečnež ki misli da bo blagostanje nk maribor trajalo večno. pečnik je v zvezdi res napredoval, ni obogatel je pa tole leto tam dobro vplivalo na njegovo kariero, zaslužil bo pa drugje saj se bo prodal
azzurro 1.12.2014, 12:30 Prijavi komentar
Ajde štajerc, ne teži...lepo je povedal, da ni vse v denarju, drugače tudi ne bi ostal pri Zvezdi. Upam, da januarja najde boljši klub in veliko uspehov v prihodnosti!
vijolcni_bojevnik 1.12.2014, 11:48 Prijavi komentar
ne jamraj, sam si si kriv da so ti dolžni.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE