Uredništvo    21. oktober 2016
Vlada skupaj z nogometno zvezo pritiskala na sodnike

Tudi predsednica je reševala River

Sodnik, ki je delil pravico na odločilni tekmi za obstanek argentinskega velikana River Plata med argentinsko elito, je razril, pod kakšnimi pritiski je bil tistega usodnega leta 2011.
SORODNE NOVICE
Uradno: Schweinsteiger bo še g...
18.1.2018 | Mednarodni nogomet
Lazarević se seli na Poljsko
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
FA pokal: Chelsea na popravni ...
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
Razpoke na stebrih prekinile t...
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Tevez: Prišel sem s počitnic!
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Giggs: Kritike so neupravičene
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
Doživljanje nogometa v Argentini velja za enega najbolj čustvenih na svetu. Argentinska nogometna zveza (Afa) je že dlje časa v razsulu, na kar je s svojo nedavno odločitvijo o "upokojitvi" želel opozoriti tudi zvezdnik svetovnega nogometa Lionel Messi, nova zgodba, tokrat o velikanu River Platu, pa prav tako pove veliko o situaciji, v kateri so se znašli Argentinci.

Dnevnik Clarin je objavil pogovor s članom Sindikata argentinskih sodnikov in s sodnikom, ki je sodil na tekmi River Plata in Belgrana iz leta 2011. Omenjeni obračun je odločal o obstanku buenosaireškega velikana med elito, ekipi sta igrali dve tekmi za obstanek oziroma izpad v ligo B-Nacional. Po porazu z 0:2 na prvi tekmi je moral River zmagati, a na domačem Monumentalu kljub hudim pritiskom iz ozadja uspel le remizirati (1:1). Tekmo je sodil Sergio Pezzotta, predstavnik sodnikov Guillermo Marconi pa se je skupaj z njim spominjal morda najtežjega večera v življenju.

"(Pokojni predsednik Argentinske nogometne zveze, Julio op. a.) Grondona je skupaj z vlado pritiskal, da River ne bi izpadel. 23. junija, dan po prvi tekmi v Cordobi, ki jo je River izgubil, me je Grondona pozval, da se nemudoma dobiva," se spominja Marconi.

"Sestankoval je s predsednico (Cristino Fernandez de Kirchner, op. a.) in ta mu je sporočila, da ima informacije, da bo v primeru izpada Riverja prišlo do neredov po celotni državi. Rekel mi je, da naj pridem v njegovo pisarno. On je že bil na poti domov, toda klic predsednice ga je ustavil."


Pokojni Julio Grondona, ki je bil vpleten tudi v zadnji veliki škandal Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je ročno izbral sodnika Pezzotto, ta pa je razkril, kako je izvedel, da bo sodil tekmo življenja.

"Predsednik sodniške organizacije me je pozdravil in rekel: 'Poglej, Pezzotta, če se bo ta tekma izjalovila, potem nas bodo vse pobili, obeslili nas bodo na Obelisk!' Rekel sem mu, da bom dal vse od sebe, da bi se vse dobro razpletlo ..." je povedal (ne)srečni sodnik, ki jo je kljub kasnejšemu porazu River Plata odnesel brez prask.

Grondona je bil pod velikim pritiskom, sta se strinjala oba udeleženca odmevne tekme, Marconija naj bi med polčasom tudi poklical, rekoč: "Kako ni piskal te enajstmetrovke?" Med polčasom je bilo sicer v slačilnicah še kako vroče: 12 navijačev najbolj vročekrvnih navijaških skupin (barras bravas) je prišlo na "pogovor" z nogometaši in sodniki.

"Kaj bom storil?" se je sodnik tekme čustveno spominjal svojega strahu. "Bilo je zelo težko. Zelo," je priznal. Po zadnjem žvižgu je prišlo do nekaj izgredov, toda le v okolici stadiona. Do vsesplošne "državne krize" ni prišlo, je pa zgodba o neuspešnem reševanju Riverja zgolj novo poglavje v že precej debeli knjigi argentinske nogometne folklore ...
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE