Miran Zore   21. oktober 2014
Matjaž Ambrožič o tekmi Chelsea - Maribor

Bolj kot Maribor zanimiv Costa

Matjaž Ambrožič opozarja, da imata Maribor in Slovenija nocoj izjemno priložnost za promocijo. Angleži se z Mariborom kaj pretirano ne ukvarjajo, vseeno pa dobro vedo, kar morajo vedeti.
SORODNE NOVICE
Marko Janković preko 3. SNL dr...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Zrinjski ga potiska v Maribor,...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Unai Emery: Bolje z Realom zda...
11.12.2017 | Evropski pokali
(foto: Osebni arhiv)
Matjaža Ambrožiča verjetno ni treba posebej predstavljati. Dolgoletni novinar RTV Slovenija in glasbeni urednik Vala 202, danes pa predvsem glasbeni novinar, kritik in urednik, je na Nogomanii že gostoval. Že nekaj let namreč s pridom izkorišča privilegij, ki mu ga nudi bivanje in seveda delo v britanski prestolnici Londonu. Verjetno najbolj nogometno mesto na svetu v nogometnem smislu ponuja vse. Od brezskrbnega nabijanja žoge v katerem od mnogih parkov v tem velemestu, do trdega ligaškega boja za točke zahtevnega Championshipa in seveda tudi "top od the top" raven nogometa - Premier League in seveda Ligo prvakov

Prav v okviru slednje bo Ambrožič, kot edini akreditirani slovenski novinar v Premier League, dočakal gostovanje slovenske ekipe. Zgodilo se bo nocoj, ko bo na Stamford Bridgeu gostoval slovenski državni prvak Maribor. To bo za slovenski nogomet, Maribor in seveda tudi Ambrožiča "poseben moment", ker pač prihajajo "njegovi iz Slovenije". 

"Uf, posebna stvar. Mogoče je bila posebna že tista tekma lige Europa med Tottenhamom in Mariborom. Zame je bila tisto prva takšna izkušnja. Maribor je celo povedel, potem pa sta Bale in Defoe obrnila rezultat. Maribor je igral res pogumno. Vesel sem, da ima Darko Milanič zdaj službo tu. To je prava promocija za Slovenijo. Veste, Milenka Ačimovića se nihče več ne spomni," pravi Ambrožič, ki te dni ni več osamljen med pretežno angleškimi novinarji: "Slovenski prvak je v mestu, kako torej ne biti ponosen? Super je. Srečujem veliko novinarskih kolegov iz Slovenije. Včasih, ko sem bil še dopisnik RTV Slovenija, sem bil tu večino časa sam. Včasih še z Branetom Kastelicem. Posebej, ko je prihajal tedanji minister Dimitrij Rupel. Če ga kdo vidi, naj mu pove, da bi bil zagotovo bolj popularen, če bi brcal žogo (smeh)."

Ambrožič Premier League podrobno spremlja, Chelsea še posebej. In sodeč po tem, kar je videl doslej, se Mariboru nocoj ne obeta prav nič dobrega: "Ko je steklo Diegu Costi, je bilo vsem jasno... Chelsea je močan, titansko trden. Če ne bo poškodb, bodo letos v Manchestru otožni. Chelsea je letos dober, ni kaj. Tudi konkurenca to opaža, nekateri so celo tako obupani, recimo Arsene Wenger, da se že "na suho" zaganjajo v Joseja Mourinha."

Kar se zanimivosti Maribora za angleško javnost tiče, presenečenj ni. Slovenski prvak Angležev ne zanima kaj dosti: "Maribor jih zanima le bežno. Kar so želeli vedeti, že vedo. Ne smemo biti užaljeni. Nocojšnja tekma je od vseh za Angleže najmanj zanimiva. Drugi nasprotniki angleških klubov so bolj zanimivi, ker gre za tradicionalne ekipe. Tudi igralci teh ekip so posledično bolj zanimivi za angleške klube. Mogoče, če bi Robert Koren še igral tu, bi bilo zanimanje kaj večje. Odkar je recimo odšel Zoltan Gera, tudi Madžari zanje niso zanimivi. Drugače je z Bosanci in Srbi, seveda zaradi odličnih igralcev, ki igrajo v Premier League. V soboto po tekmi sem se pogovarjal z Mourinhom. Angleže je zanimal le Costa, Maribor pa je bil omenjen le zato, ker je pač naslednji nasprotnik Chelseaja. Je pa dobro, da to tekmo prenaša največja britanska komercialna televizija, kar je za Maribor in Slovenijo super priložnost za večjo prepoznavnost. Če bi bil nasprotnik Arsenal, bi bilo še bolje. Bolj je namreč popularen."

Pričakovani rezultatski izplen je v glavah Chelseajevih pristašev zgolj en sam: zmaga. Ambrožič pa opozarja, da Chelsea že konec tedna čaka pomemben obračun proti Manchester Unitedu. "Maribor ima možnosti, dokler je žoga pač okrogla. Pričakovati pa gre, da bo Chelsea v tem dvoboju osvojil vseh šest točk. Mourinho bo še drugič zapored brez Coste. Točke bodo pomembne tudi v luči naslednje tekme. Super-Super-Sunday prihaja, Chelsea proti Manchester Unitedu, Jose Mourinho proti Louisu van Gaalu," dodaja Ambrožič, ki meni, da nima smisla govoriti o nevarnostih, ki pretijo s strani posameznih nogometašev Chelseaja. Jasno je namreč, da se bo Maribor nocoj pomeril z velesilo: "Nevarna sta Schürrle in Hazard. Navijači pa bi seveda bili za to, da Drogba zabije za 3:0, recimo..."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
JCV21 21.10.2014, 19:52 Prijavi komentar
prav je povedal, umetni Chelsea nikogar ne zanima...
johney 21.10.2014, 18:14 Prijavi komentar
Aha! ''Če bi bil nasprotnik Arsenal, bi bilo še bolje. Bolj je namreč popularen!!'' :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE