Klemen Kos   21. maj 2012
Komentar finala Lige prvakov

Prvak, ki je izigral logiko

KOMENTAR: Chelsea je do naslova evropskega prvaka dokopal na način, ki odpira poligon za neskončne polemike. Za nekoga bravurozno junaški, za nekoga drugega nehigieničen.
SORODNE NOVICE
Gigijev dres na posebno mesto
15.12.2017 | Evropske lige
Unai Emery: Bolje z Realom zda...
11.12.2017 | Evropski pokali
Chelsea in Barcelona lovita Re...
11.12.2017 | Evropske lige
Liga prvakov: Real s PSG, Barc...
11.12.2017 | Evropski pokali
Liga prvakov: danes ob 12.00 ž...
11.12.2017 | Evropski pokali
Conte: Govoriti o naslovu je m...
10.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Fascinantni nogomet Barcelone je na evropskem prestolu nasledilo nekaj, kar ima danes predvsem v Nemčiji in v mislih navijačev Bayerna približno podobno ime: anti-nogomet. Po letošnjem finalu Lige prvakov se splošno razmišljanje o nogometu vrača k že tolikokrat izpostavljeni polarizaciji ideologij: igra (in rezultat) ali rezultat, ne glede na igro.

Na koncu kakopak v obeh primerih šteje le rezultat. Čez deset let se bo le malokdo spomnil Bayernovih dvajsetih kotov in Robbnove zapravljene enajstmetrovke, ime Chelseaja kot zmagovalca Lige prvakov pa bo ostalo za večno. Način Chelseajeve zmage bo postajal z leta iz leta bolj nepomemben, a povsem zanemarljiv le ne bo. Če je bila do danes grška zmaga na evropskem prvenstvu leta 2004 smatrana kot simbol tega, kako daleč lahko seže "anti-nogomet", so v soboto Grki dobili novega partnerja v debatah o tem, kako lahko ciljna usmerjenost na rezultat sesuje celotno nogometno logiko in estetiko izvrže kot nekaj povsem odvečnega. Ne zmaga tisti, ki igra boljši nogomet, prav tako ne zmaga vedno tisti, ki je (naj)boljši.

No, Grčija in Chelsea nista ena in ista zgodba. Grška zmaga na evropskem prvenstvu je še danes prvovrstna senzacija, česar za londonsko moštvo, ki je v triumf Lige prvakov od leta 2003 vložilo več kot 900 milijonov evrov, ne bi mogli reči. Je pa podobnost v senzaciji, ki ju je v obeh primerih prinesla igra zahtevana za naslov. Grki so se nogometnih nebes dotaknili z jekleno disciplino, uničevanjem nasprotnikove kreativnosti in neverjetno zmagovalno mentaliteto, Chelsea pa je vsemu temu dodal še gomilo sreče, ki ga v nobenem ključnem trenutku ni pustila na cedilu. Klub, ki je leta 2008 že držal prste na lovoriki in ki je leto dni kasneje nezasluženo izpadel v polfinalu, zagotovo ob tem nima "moralca", ga pa ima vsak, ki slepo verjame v romantično utopijo, da naj zmaguje najboljši.

Na koncu Bayern in Barcelona kot velika talca Chelseajeve izmuzljivosti vsem pritiskom pravih alibijev seveda nimata. Če vse stoodstotne priložnosti, vratnice in zapravljene enajstmetrovke niso dovolj, mora poraženec s tem pač živeti. Za indiferentnega ljubitelja nogometa pa je vseeno težko sprejeti dejstvo, da je najboljši nekdo, ki je izigral nogometno logiko. Težko si bi kdo želel, da bi Chelseajev triumf postavil nov ideal in uveljavil nov trend zmagovanja. Če se bo to zgodilo – kar seveda sploh ne bi bilo presenetljivo – bo žal vse manj tistih, ki bodo še upali tvegati. Brez tveganja pa bo tudi stil postal povsem nepomemben. Barcelona je v zadnjem letu dni zaradi svojega stremenja k tvegani in dominantni igri dobila vse več kritikov, ki so le iskali kakršnega koli junaka, ki bo tej prevladi naredil konec. Ta junak je zdaj tukaj in na vrhu, bilo pa bi zanimivo videti, kako mrzlično bi bilo šele iskanje nekoga, ki bi našel zdravilo za nasprotnika, ki ne pokaže ničesar, a je zmožen preživeti dobesedno vse.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 60
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Joga Bonito 22.5.2012, 23:55 Prijavi komentar
JCV21 : Življenje ni potica sinko. Chelsea je zmagal naredi korak dalje v življenju in frustracije izražaj na kateri drugi način, kot žaljenje kluba. Vsaj fer bodi do ostalih, ki smo pretrpeli leto 2008, ko Terry ni imel sreče in leto 2009, ki nam je vsem navijačem Chelsea vzelo 5 let življenja.
JCV21 22.5.2012, 18:56 Prijavi komentar
Aja nism fan Barce, mi je pa nogomet, ki ga igra Barca, precej bolj gledljiv kot pa to kar je npr. Chelsea počel v soboto.
JCV21 22.5.2012, 18:54 Prijavi komentar
No se strinjam, da je ocena igre subjektivna, se opravičujem (je pa tudi res, da je mnenje večina, da Chelsea ni igral "gledljivega nogometa"). Ampak, da je Chelsea umeten klub pa mislim, da marsikateri podatek govori trditvi v prid, ne samo moje subjektivno mnenje.
chelseaFC 22.5.2012, 13:23 Prijavi komentar
Pusti ga no. To je pač "navijač" Barce, katera bi brez sodnikov igrala v četrti katalonski ligi.
bumbazumba 22.5.2012, 12:40 Prijavi komentar
Ko zmanjka dejstev se pa k žalitvam zatečeš, umeten klub in bedna igra niso dejstva ampak plod tvojega mišljenja. Samo za info
JCV21 22.5.2012, 12:17 Prijavi komentar
Od kdaj je nekdo nevoščljiv, če našteje 5 dejstev?
bumbazumba 22.5.2012, 11:30 Prijavi komentar
Kako daleč seže človeška nevoščljivost, JCV21 je najboljši primer tega :D
JCV21 22.5.2012, 11:11 Prijavi komentar
Ma ja klub, ki je v letu 2011 za prestope zapravil 180M€, da je podhranjen letos? Kaj bo moral Chelsea zapraviti 500M€, da ne bo "podhranjen"? Še Man. City je zapravil manj - 124,5M€ (Barca in RM pa recimo po 60M€). Dejstvo je, da je Chelsea umeten klub, ki je letos zamagal LP z veliko veliko mero sreče in z zelo bedno "igro".
bumbazumba 22.5.2012, 10:33 Prijavi komentar
Poglejte inteligenca je zmožnost privaditi se na situacije v katerih še nisi bil. Chelsea je v letih 2008 in 2009 sigurno spadal med top 3 klube v evropi. Vsakemu je bil sposoben zabiti vsaj dva gola ali več. Danes je realnost drugačna in pred Chelseajem je po igralskem kadru vsaj 5-6 evropskih klubov. Tu pa je prišla do izraza inteligenca RDM- ja, ki se ni podobno kot AVB spuščal v odprt boj z veliko močjejšimi nasprotniki kar roko na srce Barca, Bayern, City, so, ampak je taktiko prilagodil nasprotniku in pa realnim zmožnostim svoje ekipe. Tako da prej kot sramota za Chelsea je letošnja sezona sramota za ostale evropske velikane da jim ni uspelo premagati igralsko podhranjenega Chelseaja. Zanimivo je tudi da je Chelsea v izločilnih bojih na sedmih tekmah zabil 12 golov kar je v povprečju malo manj kot dva gola na tekmo, nevem jaz bi rekel da še nisem videl ekipe ki igra bunker in v povprečju zabija dva gola na tekmo. Pri bunkeraših se povprečje giblje med 0 in 1. Tako da gospod Kos bodite pošteni in napišite članek da ekipe ki sprožijo 20 ali več strelov proti golu nasprotnika in imajo poleg tega na voljo še 15 ali več kotov in ne zmagajo, si ne zaslužijo naslova med pionirji kaj šele v ligi prvakov. Pa lep pozdrav
ibr0x 22.5.2012, 01:34 Prijavi komentar
Jaz nimam čisto nič proti bunkerju ali tukaj omenjeni chelseajevi igri. Vsak ima svojo taktiko, letos je chelseaju uspelo z njegovo in sem tudi čestital. Sem pa prepričan v to, da je bilo ogromno ogromno sreče in tega ne more nihče zanikat. Koliko vratnic,prečk in penalov... in naj nihče ne reče da je to znanje, ker ni, ampak je čista sreča. To je nogomet, žoga je okrogla, sprijaznite se.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE