Uredništvo    1. november 2013
Ozadje prestopa Etiena Velikonje

Velikonja kot Bebe

Ugledni Guardian je pod drobnogled vzel prestop Etiena Velikonje iz Maribora v Cardiff. Velikonje trener Malky Mackay sploh ni želel, vse skupaj pa spominja na čuden prestop Bebeja v Manchester United.
SORODNE NOVICE
Velikonja že končal sezono
10.11.2017 | Slovenski nogomet
Velikonja zadel proti Ajaxu
29.10.2017 | Slovenski nogomet
Velikonja dvakrat za prvo zmag...
17.9.2017 | Slovenski nogomet
Velikonja bo podpisal za Wille...
1.9.2017 | Slovenski nogomet
Velikonja prekinil s Turki
13.8.2017 | Slovenski nogomet
Atomski začetek Velikonje
4.2.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Getty Images)
Kako je Vincent Tan, lastnik Cardiff Cityja, vpleten v operativo, torej tudi v kadrovanje, pri svojem klubu? S tem vprašanjem so se ukvarjali pri uglednem angleškem Guardianu, pri katerem so pod drobnogled vzeli prestop Etiena Velikonje, enega najbolj nenavadnih prestopov Cardiff Cityja. Naj spomnimo, Velikonja je v tedaj drugoligaški Cardiff prestopil iz Maribora, Valižani pa naj bi ob posredovanju slovitega portugalskega agenta Jorgeja Mendesa zanj plačali kar dva milijona evrov. Nič nenavadnega, če seveda Velikonja v Cardiffu ne bi igral (vsega skupaj je zbral le 73 ligaških minut), še več, trener Malky Mackay ga že drugo sezono povsem prezira. Prestop torej, ki sproža veliko vprašanj.

Pri Guardianu sicer priznavajo, da Velikonjin prestop sam po sebi ni prav nič sporen, prestopni kiksi se v nogometu pač dogajajo. Precej bolj nenavadna pa je odškodnina, ki jo je za nekdanjega nogometaša Gorice plačal Cardiff City.  "Primerjava z Bebejem, ki je leta 2010 za 7,4 milijona evrov prestopil v Manchester Uniteda, se ponuja sama po sebi. Tudi Bebeja je zastopal Mendes," so zapisali pri Guardianu. 

Pri Cardiff Cityju se dogaja nekaj nenavadnega. Vincent Tan, ki naj bi v klub vložil 125 milijonov evrov, naj bi želel po novem vplivati na delo trenerja Mackaya in mu med tekmami celo soliti pamet z nasveti o taktični postavitvi, menjavi igralcev in podobno. Nenazadnje pa je Tan svoje neznanje o nogometu jasno demonstriral z imenovanjem novega športnega direktorja kluba. To je namreč postal kar 23-letni Alisher Apsalyamov, popolni nihče v nogometu, ki pa ima težave z delovnim dovoljenjem, kar je le še en v vrsti nenavadnih zapletov pri Cardiffu. 

Tudi prestop Velikonje je izpeljal Tan, ki naj bi v klub posredoval zahtevo po nakupu napadalca iz Slovenije, potem ko se je sestal z omenjenim agentom Mendesom. "Čeprav se je Mackay pred leti, ko je vodil Watford, že zanimal za Velikonjo, ja Cardiff deloval na drugačni ravni kot Watford. Ian Moody (nekdanji športni direktor, op.p.) in Malky Mackay Velikonje sploh nista želela," poudarja Guardian. 

Čeprav Zlatko Zahović, športni direktor Maribora, točnega zneska prestopa tedaj ni želel razkriti, je hitro postalo jasno, da gre za dva milijona evrov. Guardian tudi citira Zahovića, ki je razkril, da mu je Mendes, ki je deloval kot agent Cardiffa, njegov poslovni sodelavec Joao Camacho pa je na koncu zastopal Velikonjo, za Velikonjo sprva ponujal le 600.000 evrov. "Vlogi, ki sta ju odigrala Mendes in Camacho, nista povsem jasni. Ne povsem jasno, če sta delovala kot uradna agenta in če sta bila poplačana z obeh strani," dodajajo pri Guardianu, pri katerem so za pojasnila o nenavadnem prestopu zaprosili tako Cardiff City kot tudi Mendesevo podjetje, vendar ostali brez odgovora. Le z Zlatkom Zahovićem so se uspeli slišati, toda Maribor in Zahović sta v tem prestopu pravzaprav le storila to, kar bi verjetno storil vsakdo. Iz posla sta potegnila največ. Najkrajšo pa je, kot se je izkazalo, potegnil Velikonja, ki je močno obetal, vendar obsedel na tribuni. Letos poleti je sicer želel drugam, toda njegova visoka plača je za klube, ki so se zanimali zanj, prevelik zalogaj. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 35
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pepe 2.11.2013, 21:57 Prijavi komentar
Dejc tudi tako se lahko klub reši igralca, seveda pa igralcu potem pripada odškodnina, kar je v pogodbah o zaposlitvi rariteta
pepe 2.11.2013, 21:55 Prijavi komentar
vijolčni - kupujo oz sprejemajo odločitve o nakupih nekateri lastniki ali pa športni direktorji, včasih ima ta pooblastila trener. Možnosti je pač več. Saj je lepo napisano kdo si je zaželel Etiena, lastnik in ga je tudi pripeljal in to pvsem mimo trenerja. Kako ne moreš razumeti tega. Obstaja pa seveda še ena možnost kjer odloča nadzorni svet, to pa je v klubih ki so na borzi in je za vsako večjo odločitev potrebna odobritev le tega
Dejc82 1.11.2013, 22:49 Prijavi komentar
Dragi prjatli, tule vam moram replicirati, pogodba o zaposlitvi, npr. se lahko prekine iz vidika presežka/tehnološkega viška, torej Eti po vseh sedanjih rezultatih paše v to skupino, drži ali ne?
vijolcni_bojevnik 1.11.2013, 20:53 Prijavi komentar
pepe seveda trenerji kupujejo, ne pa šefi. kaj ti bo igralec ki ga trener ne vidi v svojem sistemu?
vijolcni_bojevnik 1.11.2013, 20:53 Prijavi komentar
kdaj vam bo jasno da velikonjina prodaja ni bila planirana in jo je izsilil igralec sam...
pepe 1.11.2013, 18:32 Prijavi komentar
Sploh pa tukaj pišemo o nekem Cardiffu, se pa popolnoma enake stvari dogajajo tudi v Milanu, Realu in še kje. Ali res mislite da vsi trenerji postavljajo pogoje koga kupit in podobno. Ali je Abramovič vprašal Mourinha kaj si misli o Ševčenku hehe
pepe 1.11.2013, 18:29 Prijavi komentar
anton - če ne bi Etien pristal in podpisal pogodbe ga noben Zaho na tem svetu nebi mogel prodat v Cardiff
pepe 1.11.2013, 18:27 Prijavi komentar
Vsako in to mislim čisto vsako pogodbo se da prekiniti. In sicer sporazumno (ko se obe strani strinjata) ali pa enostransko, kjer pa se potem čutijo neke posledice
antony 1.11.2013, 16:53 Prijavi komentar
Se vidi da niste še pogruntal štosa tle ni problem igralc, tle je važen samo kolk bojo zaslužil vsi vpleteni, za etiena se noben ne sekira če ne igra, še najmajn pa zaho in vsi vpleteni. Zato pa posledično trpi tudi slo nogomet in reprezentanca, ker imajo nekateri v sloveniji nenasiten apetit po denarju.
piksi 1.11.2013, 13:30 Prijavi komentar
Sploh ni problem plača,če bi želel igrati,bi gotovo lahko za manj denarja našel klub,kot recimo KAKA,Očitno mu denar pomeni več kot igranje nogometa,pa ne trdim,da misli narobe,pač tako čuti.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE