Miran Zore   23. december 2014
Kaj Kevina Kampla čaka v Dortmundu?

Samo nočna mora naj mine

Kevin Kampl je realiziral sanjski prestop v ekipo, v kateri bi po mnenju Tomaža Kavčiča moral še napredovati. Ne bo lahko, Dortmund je namreč v pravi nočni mori, zato bodo pomembne že prve tekme, opozarja Uli Hesse.
SORODNE NOVICE
Stoger na debiju končal črno s...
12.12.2017 | Evropske lige
Heynckes: Kakšen Leno, saj ima...
12.12.2017 | Evropske lige
Nagelsmann ni bil v stikih z D...
12.12.2017 | Evropske lige
Koln je zaklet: po vodstvu s 3...
10.12.2017 | Evropske lige
Bosz odpuščen, novi trener Dor...
10.12.2017 | Evropske lige
Peter Bosz: To je verjetno moj...
9.12.2017 | Evropske lige
(foto: nzs.si)
Letošnja sezona je daleč najslabša za Borussio iz Dortmunda, odkar na njeni trenerski klopi sedi Jürgen Klopp (od leta 2008). Že nekaj mesecev se zdaj namreč vleče verjetno najbolj analizirana agonija v letošnji sezoni nemške Bundeslige. Pravega odgovora na vprašanje, zakaj Borussia iz Dortmunda v letošnji sezoni na domači sceni dosega tako slabe rezultate (trenutno je celo predzadnja!), ni našel še nihče. Niti izjemno priljubljeni "Rock 'n' Roll trener" Jürgen Klopp

Toda to ne pomeni, da v Dortmundu ne iščejo odgovorov. Ravno nasprotno. Pri tem početju so v klubu morda tudi že malce panični, toda na načelni ravni vztrajajo pri začrtani poti in doslej učinkovitih ter preverjenih metodah dela. Očitno je torej, dokler bo vodstvo kluba zaupalo Jürgenu Kloppu, da bo rez padel na igralce. Kar nekaj je v ekipi Dortmunda letos takšnih, ki igrajo slabše od preteklih sezon. A ker časa in denarja za drastične korekcije ekipe ni, v Dortmundu poizkušajo "trend" obrniti z miniaturnimi posegi.

Kamplu Dortmund odgovarja
Kevin Kampl je po besedah športnega direktorja Dortmunda Michaela Zorca tip igralca, ki sodi v ekipo Dortmunda. V sistemu 4-2-3-1 bo igral za napadalcem, kjerkoli. Lahko namreč igra levo, desno, tudi na sredini. Takšnega mnenja je tudi Tomaž Kavčič, ki je Kampla vpeljal v slovenski nogomet (v reprezentanco do 16 let se Kampl ni uspel prebiti) in mu kar nekaj let zaupal v mladi reprezentanci Slovenije. "Kevin je izjemno prisoten v igri. Dortmund je pravi klub zanj, mislim, da mu ta prestop odgovarja. Lahko igra kjerkoli. Hitro menja ritem v igri, vedno gre na polno, je garač, ima pravo mentaliteto," poudarja Kavčič. 

Borussia Dortmund je nogometni velikan, vendar Kavčič nad prestopom Kevina Kampla, ki je bil še pred štirimi leti odpisan v Leverkusnu, ni presenečen. "Res mu privoščim, hkrati pa nisem presenečen. To je zanj normalna pot. Ta fant je tako pozitivna oseba... Je zmagovalec po duši, rodil se je talentiran, je pa tudi prizadeven. Ni mu bilo lahko, premagoval je ovire. Za mnoge je bil presuh, pa prešibek in ne vem kaj še vse. Res je skromen, je pa vsem dvomljivcem dokazal, kaj zmore, zato sem še posebej vesel zanj," dodaja Kavčič, ki je bil nad Kamplom navdušen že od samega začetka.

Pozitiven vtis je tedaj še najstnik naredil že v prvih nekaj pogovorih: "Prepričal me je z željo. Kako močno si je želel igrati za Slovenijo! Igralci so ga takoj sprejeli, čeprav je bil najmlajši. Pa garal je... Pred njim so še velike stvari."
Kevin Kampl
(foto: SPS)

Kampl časa za aklimatizacijo nima
Ulrich Hesse, priznani nemški novinar, avtor številnih nogometnih knjig (Tor!, Kako je Avstrija postala svetovni prvak, Mesut Özil: Na poti do zvezd...), kolumnist, ki ustvarja za najbolj ugledne medije (Rolling Stone, ESPN, UEFA...) v številnih državah po svetu, pa opozarja, da "timing" prestopa ni ravno idealen. Dolga leta v Dortmundu živeči Hesse, ki Borussio spremlja zares podrobno, meni, da bodo za Kampla odločilne že prve tekme.

"Slabi rezultati Dortmunda v Bundesligi so postali psihološka težava. Igralci so izgubili vso samozavest, v največji meri zato, ker nihče ne pozna odgovora na vprašanje, zakaj je letošnja sezona takšna nočna mora. Nervozni so in to vodi v napake. Kevinu bi bilo zagotovo lažje, če bi prišel v bolje delujočo, samozavestno ekipo. Odločilne bodo že prve tekme," je za Nogomanio dejal Hesse. 

Kevin Kampl v Nemčiji ni ravno znano ime. Vsaj na največji sceni ne (v Bundesligi še ni zaigral). Jürgen Klopp sicer slovi kot trener, ki zna iz igralcev potegniti maksimum, toda ne v "izrednih razmerah", ki letos vladajo v klubu. 

"Klopp zna z igralci. Kevin v tem pogledu ne bo imel težav, počutil se bo zaželenega. Ampak letošnja sezona ni običajna. Hitro se bo moral prilagoditi, Dortmund si čakanja ne more privoščiti, hitro namreč potrebuje točke," poudarja Hesse. 

Hesse vidi dva razloga za Kamplov prihod v Borussio. Prvi je šibka igralska zasedba na krilih in za napadalcem, druga pa zelo verjeten odhod Marca Reusa

"V teoriji je ofenzivna zvezna vrsta najmočnejši del Dortmundove ekipe, toda Marco Reus in Henrik Mkhitarjan sta poškodovana in še nista nared. Shinji Kagawa in Pierre-Emerick Aubameyang odhajata na afriško oziroma azijsko prvenstvo. Poleg tega domači up Kevin Grosskreutz igra izjemno slabo in bo verjetno celo prodan. Ja, drugi razlog pa je negotova usoda Marca Reusa."

Ne glede na vse se Hesse strinja, da je prestop v Borussio za Kampla velika stvar in še večja priložnost.

"Ne glede na trenutno situacijo, je to še vedno sanjski prestop. Dortmund ima enega najbolj veličastnih stadionov na svetu, ima odlične in zveste navijače ter enega najboljših trenerjev na sceni. Ko bo te nočne more enkrat konec, bo prihodnost za Kevina verjetno še zelo svetla."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 4
Starejši naprej | Novejši naprej
Ibrakadabra 24.12.2014, 02:51 Prijavi komentar
Joj kako zelo privoščim temu fantu da dokončno potrdi, da je eden od najboljših in najmodernejših vezistov na svetu!!!
wisan 23.12.2014, 17:53 Prijavi komentar
Ne vem no, meni pa se zdi, da je to ravno pravi trenutek. Če bi bil BVB trenutno TOP, Kampl tja niti ne bi prišel. Če se na prvi tekmi drugega dela prvenstva, ki bo ravno proti Leverkusnu, ne bo izkazal, mu ne bo nihče zameril. Če pa mu "rata", podobno čudežno kot je odigral tudi prvo tekmo za RBS, ko je šokiral celo nogometno Avstrijo, potem bo v trenutku zveda. Navijači BVB so direktno trepetali za to, da pride v njihov klub, kot je bilo za razbrati na forumih. KK je že sedaj zvezda in ljubljenec BVB navijačev. Pa še ta otroška slika z BVB vrečko, ta je postavila le še piko na I.
Prosinecki 23.12.2014, 15:36 Prijavi komentar
@jankoslav Pusti no Lamusa, če mu pa nihče ne vrjame da bo šel Kampl v RB Leipzig... to z BVB je samo zavajanje naivnežev, boš videl!
jankoslav 23.12.2014, 15:15 Prijavi komentar
Nogomania res se ne znajdete, novačite Hesseja čeprav imate na portalu vsevednega Lamusa
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE