Miran Zore   1. julij 2014
Jon Gorenc Stanković že trenira v Dortmundu

Cilji ostajajo realni

Jon Gorenc Stanković, mladi up iz Domžal, je že začel s treningi v Dortmundu, kjer bo igral za drugo ekipo tega nemškega velikana. Prioriteta 18-letnega nogometaša je zbrati čim več minut na igrišču.
SORODNE NOVICE
Bundesliga: Kampl z Leipzigom ...
20.1.2018 | Evropske lige
Potrjeno: Prispela prva ponudb...
20.1.2018 | Evropske lige
Heynckes: Aubameyang in Dembel...
20.1.2018 | Evropske lige
Veter pretresal streho Volkswa...
20.1.2018 | Evropske lige
Ivković: Maribor ima odlične p...
20.1.2018 | Slovenski nogomet
Francoz Da Silva okrepil Krško
20.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: nkdomzale.si)
Medtem, ko se poletje in dopusti za njegove vrstnike šele zares začenjajo, si je Jon Gorenc Stanković že oddahnil, kolikor si je po naporni sezoni pač mogel. Po osvojenem naslovu mladinskega državnega prvaka (z mlajšimi selekcijami Domžal je Stanković skupno osvojil kar štiri državne naslove) je namreč moral hitro preklopiti na nov, velik izziv, ki je pred njim. Namesto na morje, je odšel je v Nemčijo, kjer se je pridružil drugi ekipi slovite Borussie iz Dortmunda. V svoji ekipi si ga je zaželel trener ekipe David Wanger, nekdanji reprezentant ZDA, ki je vso svojo igralsko kariero preigral v Nemčiji, med drugim sedem let v Frankfurtu, Mainzu in Gelsenkirchnu.

"Bivam v internatu ob veličastnem trening centru. Moji prvi vtisi so izjemno pozitivni, pogoji za delo so neverjetni, na voljo imamo prav vse. Trenutno še urejam mnogo stvari, tako da nisem imel časa za podrobno spoznavanje novega okolja," pravi 18-letni Stanković, ki je v Dortmund posojen za tri leta, nemški velikan pa bo njegovo pogodbo od Domžal pod določenimi pogoji lahko tudi odkupil.

Borussia Dortmund ni bila edini klub, ki se je zanimal za defenzivnega vezista iz Prelog pri Ihanu. Fiorentina, Villarreal in Bologna Stankovića spremljajo že dalj časa, tako kot ga je dalj časa spremljal tudi Dortmund in ga januarja letos (že drugič) povabil na preizkušnjo. "Vem, da so me spremljali že nekaj časa. Predvsem, ko sem igral za člansko ekipo Domžal. Ponudili so mi preizkušnjo in bili z menoj, najbolj pa trener David Wanger, očitno zadovoljni," pojasnjuje Stanković.

Druga ekipa Dortmunda nastopa v tretji nemški ligi, v kateri je v minuli sezoni osvojila 14. mesto. Kako vse skupaj izgleda na igrišču, Stanković že ve: "Ko sem bil tu sredi sezone, sem bil na tekmi. Videl sem, kako se igra. Je drugače kot v Sloveniji. Igra je hitra, dvoboji so močni, vse selekcije Dortmunda skušajo igrati podobno kot prva ekipa. Treniral sem z mladinci Dortmunda, ki bodo drugo sezono igrali mladinsko Ligo prvakov, tudi oni igrajo podobno kot prva ekipa."
Jon Gorenc Stanković
(foto: nkdomzale.si)

Preboj Jona Gorenca Stankovića iz mladinskih v člansko selekcijo Domžal se je zgodil v predlanski sezoni. Tedaj še pod vodstvom avtoritativnega Stevana Mojsilovića je Stankovića v 1. SNL debitiral v 31. krogu, na tekmi proti Luki Koper. Do svojega odhoda v Nemčijo je Stanković, vseskozi tudi član mlajših reprezentančnih selekcij, v prvi slovenski ligi odigral 18 tekem. "Preskok med člane ni bil težek. V klubu so mi pomagali, me podpirali. Res je, da se je vse skupaj hitro odvijalo, ampak videl sem, da lahko igram," je prepričan domžalski gimnazijec, ki bo zadnji letnik poizkušal opraviti na daljavo oziroma preko izpitov.

Prioritete v življenju in obetavni karieri Jona Gorenca Stankovića so v tem trenutku popolnoma usmerjene v nogomet. Nemčija in Borussia iz Dortmunda sta za visokoraslega Stankovića (190 cm) velika priložnost, pravo delo pa se za mladega nogometaša zdaj šele začenja. In Stanković, ki ga bodo pri Dortmundu iz vezista (predvsem zaradi mirnosti, zrelosti v igri in sposobnosti natančnih, ostrih podaj) poizkušali preformirati v centralnega branilca, se tega dobro zaveda. "Lepo je, da sem prišel sem. To pa je to. Zdaj se šele začne zares. Sem realen. Moj osnovni cilj je, da bi čim več igral. Da bi igral, moram dobro trenirati. Veliko trenirati. Previsokih ciljev si ne mislim postavljati, v prvi vrsti želim predvsem igrati. Če v klubu mislijo, da sodim med branilce, pa naj bo tako. Vsekakor se bom lahko učil od najboljših (Hummels, Subotić, op.p.)," dodaja veliki navijač Liverpoola in posebej njegovega kapetana Stevena Gerrarda.
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE