Klemen Kos   4. oktober 2012
Profil: Borussia Dortmund

Dortmund je ideal

KOMENTAR: Borussia iz Dortmunda je s svojim konceptom ter načinom dela in razmišljanja ustvarila svojevrsten ideal, ki dokazuje, da bajna sredstva niso nujno potrebna za bajen učinek.
SORODNE NOVICE
Aubameyang in Mkhtarjan skupaj...
17.1.2018 | Evropske lige
Dortmund bi obrambo dopolnil s...
17.1.2018 | Evropske lige
Dortmund od Basla kupil Akanji...
15.1.2018 | Evropske lige
Dortmund znova suspendiral Aub...
14.1.2018 | Evropske lige
Dortmund bo drago kupoval v Ba...
14.1.2018 | Evropske lige
Manchester United in Sevilla v...
11.1.2018 | Evropski pokali
(foto: Getty Images)
Lepo je, kadar se ni potrebno sklicevati na osnovno nogometno dogmo – igro ali rezultat. Redko je, da nekdo ponudi igro in rezultat, še redkeje, oziroma skoraj nikoli, v tej zmesi ne moremo odmisliti bajnega vložka, ki to idilo, torej osvajanje lovorik z magično igro, požene v višave. No, obstaja tudi izjema. Borussia iz Dortmunda je združila igro in rezultat, vse skupaj pa podkrepila s tako mizernim vložkom, ob katerem lahko vsaj 80 odstotkov nastopajočih v Ligi prvakov zardi do ušes. Enajsterica Dortmunda, ki se je včeraj zoperstavila proti enemu od pionirjev tajkunstva v najbolj radikalni inačici, je bilo zbrana z vseh vetrov za pičlih 40 milijonov evrov. Tako je, 40 milijonov in prav nič več. Pa če odmislimo Marca Reusa, ki si ga je Borussia skoraj dobesedno prislužila, je preostalih deset poetov v rumeni majici stalo nekaj več kot 20 milijonov. In prav ta četa "asketov", kateri je nasproti stala kar 230 milijonov evrov težka enajsterica "megalomanov", je včeraj pokazala nekaj, kar zares lahko razumemo kot ideal modernega evropskega nogometnega kluba.

Manchester je včeraj videl nekaj tako fantastičnega, da tudi morebiten poraz Cityja ne bi bil pospremljen z apokaliptičnimi naslovi o vnovičnem sestopu angleškega prvaka v najtežjem klubskem tekmovanju na svetu. Tako sijajne nogometne predstave nismo videli že dolgo. Bilo je vsega in bilo je vsega na pretek – statistika je zabeležila 22 neposrednih strelov v okvir vrat, videli smo dve vratnici, festival vratarskih obramb za promocijske skeče ter igro, ki je bila tako fantastična, da je bilo že skoraj nepomembno, kdo jo izvaja. To je tista skrita esenca nogometa, ki se dviguje nad individualno zvezdništvo in ki daje tisti občutek, da se je devetdeset minut odvrtelo kot bi mignil s prstom.

Dortmund navijači
Navijači Dortmunda so med najbolj zvestimi v Evropi. (foto: Getty Images)


Zakaj se lahko človek v Dortmund zaljubi na prvi pogled? Lahko bi se reklo, da kar zaradi vsega po malem. Zaradi svoje navdušujoče igre, zaradi načina kadrovanja, zaradi svoje smotrno in realno zamišljene postopne organske rasti, zaradi svojih čudovitih navijačev, zaradi svojega zanikanja teorije machiavelizma, zaradi lika Jurgena Kloppa, zaradi svoje neverjetne fleksibilnosti in odpornosti na odhode navidez nezamenljivih igralcev, pa malo tudi zato, ker Dortmund vendarle ni nekakšna marketinška poslovna zgodba o uspehu kot denimo Porto. Prodaja, ker je pač še premajhen, da bi plaval z največjimi, a ta del njegove zgodbe nikakor ni ključen in nikakor ni v ospredju.

Enigma pomembnosti posesti žoge izničena
Zaradi dominacije Barcelone se je ustvaril miselni okvir, da lahko igraš lepo, kombinatorno in nasploh popolno le če do onemoglosti žogo držiš v svojih nogah. Teorija posesti žoge kot kazalca dominacije je počasi pričela vodeneti že lani, primer včerajšnjega Dortmunda pa prikazuje pravzaprav zrcalno sliko. Borussia je včeraj imela žogo zgolj 34 odstkotov igralnega časa v svojih nogah, pa bržkone o tem nihče v tistih devedesetih minutah ni pomislil niti za stotinko. Veliko posesti ali malo posesti je pravzaprav lahko tako tudi tako zanemarljiv podatek kot podatek o tem, kolikokrat je katera ekipa žogo iz avta vrgla v igrišče. Dortmundčani so svojo sijajnost, ki je zajemala  izvrsten presing, briljantno dinamiko in kombinatoriko ter fantastičen "zadnji pas" ustvarili v tistih svojih dobrih 30 odstotkih igralnega časa in vrgli kost za glodanje tistim teoretikom, ki posest smatrajo kot ključno sestavino za uspeh.

Je lahko Dortmund prvak?
No, zakaj pa ne, toda ... Morda se zdi takšno razmišljanje naivno in krepko pod svežim vtisom včerajšnjih dogodkov, a bilo bi zares sijajno, če bi v eri tajkunstva vrh zasedel kakšen klub "viteškega" predznaka. Prvak da ali ne; Dortmund je na nek nečin prvak že postal. V zadnjih dveh letih je ustvaril toliko vsega, da je, če ne drugega, postal občudovan s strani nevtralnih ljubiteljev nogometa pa tudi svojih rivalov.. To pa dandanes vendarle nekaj tudi šteje.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 17
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Karim "Benz" 11.12.2013, 17:51 Prijavi komentar
Ena najbolj simpatičnih ekip na svetu z eno najprivlačnejših iger. Če ne bi obstajal moj preljubi Arsenal, bi verjetno navijal za Dortmund :).
toldo1989 5.10.2012, 09:39 Prijavi komentar
svaka čast ekipi in navijačem to se išče v nogometu napadalen fuzbal z ne nekimi zvezniki pa take navijače met res fenomenalno,mislm da so trenutno teli navijači eni najbolših v evropi,tako navijanje čez celo tekmo res kapo dol
reddevils 4.10.2012, 17:43 Prijavi komentar
Včeraj so uničili City,škoda da niso zmagali... No glede na predstavo,pa zdaj to,da bi ob Realu napredovala Borusia niso le sanje,temveč že kar realnost !
vijolcni_bojevnik 4.10.2012, 17:29 Prijavi komentar
definitivno eden izmed bolj všečnih klubov na svetu.
Joga Bonito 4.10.2012, 16:37 Prijavi komentar
UNHOLY CULT : Boljše tajkunski klub, kot pa klub ki podkupuje sodnike.
ChelseaFCFan 4.10.2012, 16:32 Prijavi komentar
Borussia igra lep nogomet. Kombinatoren, hiter in vznemirljiv. Tak nogomet želi gledati vsak gledalec. In glede na to da so ekipo spravili za male pare lahko le povem - KAPO DOL
UNHOLY CULT 4.10.2012, 16:30 Prijavi komentar
To je pravi način kako se naredi močan klub,ne pa neki tajkuni ,ki hočejo vse pokupit,pa še pol nič ne osvojijo,tak način kot je dortmund,to zagovajam ne pa neki city,psg,anži..pa chelsea ni nič boljši,razen,da je osvojil ligo prvakov. ajde zdaj pa napalite ljubitelji umetnih tajkunskih klubov
piksi 4.10.2012, 15:36 Prijavi komentar
Srčno upam,da bo nekoč BVB postala tako velik klub,da bo lahko zadržala svoje najboljše igralce,ki ne bodo imeli želje odhajati v REAL ali MANCHESTER (kagawa,Sahin)
sobocan 4.10.2012, 15:30 Prijavi komentar
sranje od članka, škoda časa za branje...sploh pa vidite 1 tekmo borussie dortmund, pa že napišete tako velik članek...
jayjay 4.10.2012, 15:26 Prijavi komentar
Piše se kot da je majhen klub, a je drugi klub v nemčiji in evropski prvak (in to ne v svinčenih 60ih). Kakorkoli, preden so šli skoraj zugrund, so bili v vsaj širšem evropskem vrhu in zdaj se tja vračajo. Predvsem zaradi sreče z izbiro Kloppa in z dobrim skautingom izkoristili boom generacijo mladih nemcev, ki so jih dobili za drobiž. Obenem pa ujeli vlak, ko se v nemčiji dela top3 ali mogoče top4 klubov, zaradi štirih mest v ligi prvakov in bolj zagotovljenega evropskega denarja.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE