Damjan Tratnik   11. februar 2014
Španska vlada pripravlja zakon, ki ne bo všeč obema velikanoma

Zakon za Barcelono in Real

Španska vlada pripravlja nov zakon, v katerem bo določeno, da največje televizijske pogodbe ne smejo biti več kot štirikrat večje od najnižjih v prvi španski ligi.
SORODNE NOVICE
Iniesta: Coutinho in Mina bi b...
14.12.2017 | Evropske lige
Bale s prvim dotikom Real pope...
13.12.2017 | Evropske lige
Marcelo: Realu nikoli ni lahko
13.12.2017 | Evropske lige
Paul Pogba: Lahko bi odšel k R...
13.12.2017 | Evropske lige
Barcelona prehiteva United za ...
13.12.2017 | Evropske lige
Mali katalonski derbi Gironi
11.12.2017 | Evropske lige
Atletico iz Madrida na račun prodaje televizijskih pravic zasluži 48 milijonov evrov oziroma kar trikrat manj od Barcelone in Reala. (foto: Getty Images)
Barcelona in Real iz Madrida sta v španskem nogometu že vrsto let v posebnem svetu, saj skupaj zaslužita skoraj polovico od 752 milijonov evrov, kolikor jih je s televizijskimi pogodbami letno namenjeno klubom prve španske lige. Povsem neuravnovešen distribucijski sistem je plod individualnih pogajanj klubov s televizijskimi mrežami, ki je privedel do tega, da dandanes Real Madrid in Barcelona letno s tega naslova zaslužita kar 140 milijonov evrov oziroma skoraj sedemkrat od tistih klubov prve španske lige, ki s tega naslova zaslužijo najmanj. Neenakomernost prihodkov je razvidna tudi z letnih poročil revizorske hiše Deloitte, ki je pred tedni pokazala, da Real Madrid in Barcelona letno zaslužita približno pol milijarde evrov, na lestvici pa se je na znašel le še en španski klub in sicer Atletico iz Madrida, ki letno zasluži 120 milijonov oziroma štirikrat manj od obeh velikanov.

Obstoječi sistem razdelitve televizijskega denarja je že vrsto let predmet žolčnih polemik, kot kaže pa se zaradi vse večje finančne krize španskega klubskega nogometa obetajo pomembne spremembe. Španska vlada naj bi pripravila zakon, po katerem bo razmerje med višinami televizijskih pogodb omejeno in sicer največje ne bodo mogle biti več kot štirikrat večje od najnižjih v ligi. V praksi naj bi Real Madrid in Barcelona zadržala obstoječo raven prihodkov, višek, ki naj bi nastal s podpisom nove pogodbe (ta naj bi znašala približno milijardo evrov – op.a) pa naj bi si enakomerno razdelili vsi ostali prvoligaški klubi. Predsednik vodstva lige Javier Tebas naj bi klubom že poslal elektronsko sporočilo s podrobnostmi nove ureditve, zaenkrat pa še ni znano, kako sta na napovedane spremembe odgovorila oba velikana, ki v zadnjih letih nista kazala niti najmanjšega interesa po bolj uravnoteženem razdelitvenem modelu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 36
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
besiktas-cara-sandzak@turkiye femily 11.2.2014, 21:12 Prijavi komentar
nc ne bo stem zakonom lohk si sam mislijo bjk besiktas to so sam pravljice za ostale klube v spaniji
Ibrakadabra 11.2.2014, 20:48 Prijavi komentar
No končno bo vse bolj uravnoteženo in pravično, škoda edino, da se niso v Španiji za ta ukrep odločili že mnogo poprej, saj je razlika med najboljšimi in tistimi na repu lestvice zares ogromna.
nananananananana 11.2.2014, 19:49 Prijavi komentar
Končno, sicer pa vsaj 10 let prepozn.
LeoPard 11.2.2014, 19:32 Prijavi komentar
Končno!!!
lej ga tega 11.2.2014, 17:59 Prijavi komentar
Lebron jst te ne razumem, če sm jst živel na fužinah še ne pomen da sm orto betonar, pač sm mau podaju dovtipe, tut chelseafc se sam sprda iz piksija, če bi rd okroglo mizo, bi loh o socialnih tegobah tako množic kot posameznika v nedogled, samo ni to za nogomanijo, še manj pa za rajo ki se tuki prcka.
Valencian 11.2.2014, 16:26 Prijavi komentar
chelseaFC, jah v Sloveniji nas je ravno ene 5 navijačev Valencie, maš pa veliko simpatizerjev. Je pa po balkanu presenetljivo kar veliko navijačev Valencie, Atletico Madrida in pa Seville. Ampak ja, Real Madrid in Barcelona sta klasa zase in je baza navijačev temu primerna.
Peppino Prisco fan 11.2.2014, 16:23 Prijavi komentar
kar se tiče pomoči ni kluba v evropi, ki bi imel toliko pomoči institucij, kot real madrid, francov klub, kraljevi klub, državni klub.
THE43BRON 11.2.2014, 15:42 Prijavi komentar
lje ga tega, ne bom se odzival na vaše blokovske komentarje, si betonar, ok, ostani betonar, ker ti pač pristaja. lp
THE43BRON 11.2.2014, 15:40 Prijavi komentar
he,he, saj odvisno kaoko si kdo predsatavlja SAKAZEM in spet smo tukaj. Ma tožil ja, bi rad videl, prvo zakaj, drugo če je sploh sposoben dokazat zakaj, tretje a si vse strani lahko to privoščijo. Mislim da sem tukaj prebral in doživel že marsikaj hujšega, pa se ni zgodilo čisto nič, za kar je pristojen en drugi organ, ta ki to dopušča. Žaljenja jaz nisem videl, ker klub ni od tebe in dejstvo je, da je bilo tako s Frankom, kar cel svet ve in pred tem si zatiskat oči ali celo pripisat da tebe kdo žali zaradi tega je absurd. Grožnja? To da je nekdo dejansko cele dneve gor na Nogomaniji in čaka meni podobne, ki se pa roko na srce oglasim resnično 1x na mesec, mogoče 2x ali pa 3 mesce sploh ne, to pa ne moreš drugo napisat/opisat kor si tistimi nekaj besedami nekaj postov z moje strani nazaj. Žal, a je tako. Grožnja ali ne grožnja, SARKAZEM ali resnično mišljeno, to pa si vi ocente vsemogočni poznavalci in trenerji, meneđerji in predvsem odrasli, saj sem jaz za vas le otrok, GloryHunter, ki od včeraj navija za Barco. Lep dan želim vsem
lej ga tega 11.2.2014, 15:30 Prijavi komentar
Lebron te je moj komso strolu ... Drgac pa ja chelsifc pust piksija trenutno njegov konc stajerska popolnoma v ekonomski krizi, folk je cist anemicen in pol majo take vstajniske izpade ... Na drugi strani mi fuzinci in ostali blokovski kvarti vemo ze od malena da smo od boga ostavljeni na lastno iznajdljivost in blokovsko skupnost ala ulicari i opajdare haha ... A k bo blokovcem zmankal volje i gudre hehe nam se zmer ostane nacionalizam i da si preko zatvorenih vrata psujemo mater ... To na konc je refren od Ede majke da mi se nau kdo najdu tak ta posevn u glavo
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE