Uredništvo    22. marec 2017
Barcelona bo žalovala

Umrl predsednik, ki je pripeljal Cruyffa

V 83. letu starosti je umrl eden najpomembnejših predsednikov v zgodovini Barcelone Agusti Montal, ki je v svojem osemletnem mandatu za vselej spremenil klub.
SORODNE NOVICE
Barcelona prehiteva United za ...
13.12.2017 | Evropske lige
Mali katalonski derbi Gironi
11.12.2017 | Evropske lige
Celta bo v pol leta popeterila...
11.12.2017 | Evropske lige
Chelsea in Barcelona lovita Re...
11.12.2017 | Evropske lige
Video: To zmore le Jan Oblak
10.12.2017 | Evropske lige
Zidane: Ronaldo je boljši, kot...
9.12.2017 | Evropske lige
(foto: /)
Le dva dni pred prvo obletnico smrti kultnega Nizozemca Johana Cruyffa je Barcelona znova pogreznjena v žalovanje zaradi smrti človeka, ki je tako kot El Flaco s svojimi dejanji za vselej spremenil klub. V 83. letu starosti je namreč preminil Agusti Montal, predsednik Barcelone v izjemno občutljivem obdobju med letoma 1969 in 1978, ki je v španski zgodovini pomembno predvsem zaradi smrti diktatorja Franca leta 1975.

Montal je največje dejanje opravil leta 1973, ko je v klub pripeljal tedanjega najboljšega nogometaša sveta Johana Cruyffa, za katerega se je močno potegoval tudi Barcelonin večni tekmec Real iz Madrida. Ajax in Real sta bila že dogovorjena za prestop, nato pa je v igro vstopila Barcelone, odločila pa je tudi Cruyffova volja, saj je legendarni Nizozemec javno izjavil, da ne bo zaigral za "klub generala Franca" in se v Kataloniji takoj vpisal med nesmrtne.

Prihod Cruyffa, ki je v naslednjih desetletjih povsem spremenil klub, ni bilo edino veliko dejanje osemletnega Montalovega mandata. Montal je v času tranzicije vrnil ime FC Barcelona, po tem ko se je klub na zahtevo španskega režima več desetletij uradno imenoval Barcelona CF (Club de Futbol) s špansko pripono. Montal je v grb vrnil katalonsko zastavo senyero, v njegovem času pa se je populariziral tudi moto "El Barca es mes que un club" (Barcelona je več kot klub - prev.(, ki je še dandanes pomemben del klubske identitete.

V Barceloni so že danes vse selekcije vseh športnih klubov trening pričele z minuto molka v spomin na predsednika, ki je Barceloni vrnil katalonsko identiteto.
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE