Jan Krstovski   11. oktober 2014
Legendarni kapetan Barçe na šolanje

Puyol kmalu ne bo več Pavlin

Upokojeni branilec Barcelone Carles Puyol je v Madridu začel s šolanjem za športnega direktorja. Obstranska vloga mu po manj kot mesecu na položaju diši več - želi biti "glavni".
SORODNE NOVICE
Girona že na sedmem mestu
17.12.2017 | Evropske lige
Ousmane Dembele bo prepozen za...
17.12.2017 | Evropske lige
Barcelona bi nam lahko priprav...
17.12.2017 | Evropske lige
Real Madrid v finalih neporaže...
17.12.2017 | Evropske lige
Video: Magični Ronaldo znova n...
17.12.2017 | Evropske lige
Joaquin v Betis vložil več kot...
16.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
"Pomoč športnemu delu" je funkcija, s katero je Maribor v svojih vrstah enigmatično predstavil nekdanjega reprezentanta Mirana Pavlina. Tri leta kasneje je Carles Puyol v Barceloni dobil podobno poimenovano vlogo ob športnem direktorju Andoniju Zubizarreti, uglajeni, a veliko manj talentirani verziji štajerskega "Wheeler Dealerja" Zlatka Zahovića.

Puyol, ki ne goji trenerskih ambicij, je sprejel ponudbo, čeprav je najprej razmišljal o vsaj polletnih počitnicah v tujini. Na položaju ni še niti mesec dni, pri številnih prestopih v poletnem prestopnem roku pa ni aktivno sodeloval. Kljub temu njegov položaj ni simboličen, so prepričani katalonski kolegi pri dnevniku Mundo Deportivo.

"Puyol je vedno razmišljal o tem, da bi bil po upokojitvi nekoč športni direktor. To, da bi bil trener, ni bilo nikoli zanj. Sčasoma namerava opustiti vlogo pomočnika in se dvigniti na položaj direktorja," trdijo pri barcelonskem časniku.

Najprej mora popularni "Tarzan" seveda opraviti z obveznim šolanjem, njegov "tutor" pa naj bi bil prav trenutni nepriljubljeni športni direktor Zubizarreta. Puyol, podobno kot v času aktivne kariere, ničesar ne počne manj kot stoodstotno.

Kmečki fant iz vasice La Pobla de Segur blizu severne katalonske meje ob Pirenejih je že začel obiskovati tečaj angleščine in je reden gost klubskih pisarn, kjer od blizu spoznava delovanje giganta, ki mu je kot (bočni) branilec posvetil celotno kariero.

Prakso naj bi opravljal tudi v podjetjih, ki se ukvarjajo s športnim vodenjem, marketingom in avdio-vizualnimi projekti. V centru španske reprezentance Las Rozas v Madridu je že začel tudi s šolanjem za športnega direktorja.

Čaka ga 54 šolskih ur, ki jih bo ob ponedeljkih obiskoval vse do 15. decembra. Gre za zgoščen predmetnik, ki med drugim vključuje predavanja o odkupnih klavzulah, pravicah do trženja igralčeve podobe, delovnih pogodbah, finančnem modulu, agentih, sodnikih, novih tehnologijah, vodenju, marketingu in psihologiji.

Med predavatelji je moč najti tudi uspešnega športnega direktorja Seville Ramona Rodrigueza Verdeja - Monchija, ki so ga v zadnjem času povezovali tudi z Zubizarretinim mestom v klubu, Puyolu pa naj bi predaval tudi član Barcelone, tehnični sekretar kluba Albert Valentin.

Licenco za športnega direktorja je v Las Rozasu med drugim opravil tudi nekdanji trener madridskega Reala in vezist obeh španskih velikanov, Nemec Bernd Schuster. In cena? Puyol bo za predavanja moral plačati 2.500 evrov oziroma 400 evrov manj, ker bo kot nekdanji nogometaš dobil popust. Bo to začetek velike direktorske kariere? Navijači Barcelone gotovo upajo, da bo dolgolasi branilec kmalu zamenjal nepriljubljenega vratarja.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
mikimaus 11.10.2014, 15:25 Prijavi komentar
Krasno. Komaj čakam, da bomo imeli dobrega športnega direktorja. Kot sem že enkrat rekel, upam, da se bo pri iskanju igralcev za Barcelona izogibal portugalskega in brazilskega trga. Visca Barca!
Ronnie_10 11.10.2014, 11:36 Prijavi komentar
Čimprej prosm!!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE