Uredništvo    25. marec 2016
Josep Guardiola spregovoril o pokojnem Johanu Cruyffu

Ko je težko, takrat pomislim nanj

Bayernov trener Josep Guardiola je za barcelonski radio RAC1 pričakovano čustveno spregovoril o svojem umrlem mentorju Johanu Cruyffu, ki ga je označil za "maestra in revolucionarja".
SORODNE NOVICE
FIFA suspendirala predsednika ...
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Pulišić podrl rekord Donovana
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Zgodba za prihodnje rodove
15.12.2017 | Mednarodni nogomet
Kahn: Moral bi v United
15.12.2017 | Evropske lige
Napadalec Atletica mora garati
15.12.2017 | Evropske lige
Hebei nudi več kot Barca
15.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Težko je povedati, kaj vse je za Josepa Guardiolo predstavljal Johan Cruyff. O njem je trener Bayerna in nekdanji trener ter vezist Barcelone, kjer je igral tudi v času pokojnega nizozemskega maestra, že pred časom dejal, da bi brez njega verjetno igral polprofesionalni nogomet, po četrtkovi smrti pa ga je primerjal z učiteljem, ki te navduši za nek predmet v šoli.

"S Cruyffovo smrtjo smo izgubili figuro, h kateri smo lahko šli, ko smo jo potrebovali, zdaj je ne bomo imeli blizu v trenutkih dvoma. Toda po drugi strani nam ostaja sreča, da smo vsi lahko uživali z njim, zapustil nam je veliko reči, vsakemu na svoji ravni in to je možno le takrat, ko ti nekdo dejansko nekaj da," je za RAC1 povedal čustveni Guardiola.

"V tej tako težko razvozljivi igri nam je dal orodja, da v njej dominiramo, to pa je nekaj nemogočega, če ti ni ime Messi. Bil sem igralec, ki je imel talent za nogomet, toda prav nič nisem razumel te igre. Odkril nam je fascinanten svet, film, ki smo ga ponotranjili. Včeraj sem govoril s svojimi otroci, ki Cruyffa niso poznali in poskušal sem jim razložiti, kaj je pomenil, spomnil pa sem se le tega, da sem ga primerjal s profesorji kateregakoli predmeta, ki ti je všeč. Takšnega maestra si samo čakal, da si se mu lahko pridružil v učilnici, ker ti je pomagal, da si imel predmet rad. Bil je takšen tip, da ti je po tem, ko si nekaj poslušal celo življenje, povedal vse obratno. Vedno so ti rekli, da izgubljaš, ker ne tečeš, nato pa je prišel on in ti nekega dne rekel, da izgubljaš, ker preveč tečeš."

Guardiola se je spominjal neke tekme z Valencio, ki je pred tekmo z Barcelono igrala v izjemni formi, Cruyff pa je v hotelu mirno razlagal, da bodo proti "netopirjem" igrali s tremi v zadnji vrsti ter Eusebiem Sacristanom ter Richardom Witschgejem na bokih.

"Mislili smo, da je ponorel ... Zmagali pa smo s 3:0 in odigrali izjemno tekmo," se je spominjal Guardiola. "Privilegij je bil, da sem lahko užival v njegovi velikodušnosti, ker je svoje znanje delil. Dal nam je pravo gramatiko za razumevanje igre. Barça je več kot Johan, jasno, toda on je bil revolucija, ki nas je naučila, kako početi reči. Prišel je in rekel: 'To bomo storili tako!' To je vredno vseh pohval in je izjemno težko. Potrebno je močno verjeti, da prepričaš ljudi. Ni slučajno, da iz njega izhaja toliko trenerjev, ker nam je pomagal razumeti to igro."

Katalonski trener, ki bo v novi sezoni prevzel Manchester City, je še dodal, da je v težkih trenutkih večkrat pomislil na to, kaj bi v teh primerih storil njegov mentor, nazadnje na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov proti Juventusu, ko je Guardiola z Bayernom v prvem polčasu že zaostajal z 0:2 ...

"Velikokrat sem mislil na to, kaj bi storil Johan. Proti Juventusu sem na to pomislil, ko mi je bila 'voda že do vratu'. Vedno je bil nekaj posebnega in njegov pogled je bil instinktiven, poskušal te je prepričati, da tudi ti slediš svojemu instinktu. Velikokrat sem si v napornih situacijah mislil: 'Kaj bi storil on?' In to te pomiri," je še povedal Guardiola.

Prav Cruyff je bil tisti, ki je glasno branil mladega stratega, ko je za sezono 2008/09 na klopi članske ekipe Barcelone začel z dvema tekmama brez zmag. Arhitekt katalonskega "Dream Teama" je po remiju z Racingom iz Santanderja (1:1) v svoji kolumni za El Periodico zapisal, da je "Barcelona odigrala eno svojih najboljših tekem v zadnjih sezonah" in da bo "ta Barça igrala še zelo, zelo dobro". Kot po navadi je imel prav, Barcelona je sezono zaključila s tremi naslovi in začel se je njen novi pohod, s Cruyffom kot večnim Guardiolinim zaupnikom v težkih časih. Zdaj za maestrom ostaja le še spomin. A kakšen spomin je to!
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE