Damjan Tratnik   3. april 2014
Barcelona pred velikim birokratskim izzivom

Barcelona se bo pritožila

Vodstvo Barcelone je oblikovalo daljšo izjavo za javnost, v kateri je v skladu s pričakovanji napovedalo pritožbo na prestopni embargo, ki ga je Kataloncem včeraj izrekla FIFA.
SORODNE NOVICE
Barcelona prehiteva United za ...
13.12.2017 | Evropske lige
Mali katalonski derbi Gironi
11.12.2017 | Evropske lige
Celta bo v pol leta popeterila...
11.12.2017 | Evropske lige
Chelsea in Barcelona lovita Re...
11.12.2017 | Evropske lige
Video: To zmore le Jan Oblak
10.12.2017 | Evropske lige
Zidane: Ronaldo je boljši, kot...
9.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
V hodnikih Barcelone je včeraj zavladala prava panika. Španskega velikana je kot strela z jasnega udarila kazen mednarodne nogometne zveze (FIFA), ki je Kataloncem zaradi nepravilnosti pri prestopih mladoletnih nogometašev med letoma 2009 in 2013 izrekla prepoved trgovanja v naslednjih dveh prestopnih rokih. To pomeni, da bi Barcelona teoretično svoj igralski kader lahko krepila z novimi igralci šele prihodnje poletje, kar je v luči aktualnih težav znotraj igralskega kadra (odhoda Puyola in Valdesa) še posebej pereč problem.

Vodstvo Barcelone je včeraj oblikovalo daljšo izjavo za javnost, v kateri je napovedalo, da bo zoper izrečeni prestopni embargo podalo pritožbo, v kolikor bo to potrebno, pa je zadevo pripravljeno prenesti tudi na športno arbitražno sodišče kot najvišji organ razsojanja v primerih nesoglasij v športu. Vodstvo Barcelone od FIFA prav tako zahteva, da v času trajanja procesa razveljavi embargo, s čimer bi imela Barcelona do nadaljnjega še naprej možnost podpisovanja pogodb z novimi igralci.

Barcelona je v svojo obrambo zapisala, da mlade igralce – torej tiste, ki so predmet nepravilnosti pri mednarodnih transferjev igralcev mlajših od 18 let – "razvija tako v nogometnem kot osebnostnem smislu in da pri tem ni prekršila nobenega civilnega zakona ter da so vsi obravnavani najstniki legalni rezidenti v Španiji."

Devetnajsti člen Regulative o statusih in transferjih nogometašev pravi, da so mednarodni prestopi dovoljeni le za nogometaše starejše od 18 let, pri čemer so možne tri izjeme, katere pa mora potrditi Komite za statuse igralcev. V primeru Barcelone naj bi v času od 2009 do 2013 sklenila kar deset prestopov v katerih je kršila pravila FIFA, istočasno pa naj bi v obravnavanem primeru nepravilno postopala tudi v primerih statusov nekaterih ostalih igralcev. Barcelona bo morala plačati 370 tisoč evrov in v naslednjih 90 dneh urediti status vseh svojih mladinskih nogometašev, kazen pa je zaradi kršitev pravil mednarodnih prestopov nepolnoletnih igralcev prejela tudi španska nogometna zveza (RFEF).

Kaj bo s Halilovićem in Ter Stegnom?
Po izrečenem embargu je postala nejasna usoda Hrvata Alena Halilovića in Nemca Marca-Andreja Ter Stegna (omenjeni prestop sicer še ni uradno potrjen – op.a), ki sta oziroma naj bi že podpisala predpogodbi za prestop v Barcelono. Španski mediji poročajo, da naj bi FIFA naknadno odločila o veljavnosti obeh prestopov, zastopnik vratarja Monchengladbacha Gerd vom Bruch pa se boji, da je prestop njegovega klienta v Barcelono že padel v vodo.

"Če sem pravilno razumel sporočilo FIFA, Marc-Andre Ter Stegen poleti ne bo mogel prestopiti v Barcelono," je za Sportbild povedal vom Bruch. Enaka usoda bi utegnila doleteti tudi Halilovića, za katerega je Barcelona prav tako že sklenila dogovor z zagrebškim Dinamom.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 50
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Bomboniero 4.4.2014, 11:32 Prijavi komentar
Hvala za odgovor, ampak še vedno ne morem verjet da edino Barcelona v celi evropi kupuje mlade igralce. Za ostale pa se sploh ne govori.
Messiniesta 4.4.2014, 10:31 Prijavi komentar
Bomboniero ta komentar spodaj je namenjen zate, nevem kako mi je ratal copypasteat lasten nick
Messiniesta 4.4.2014, 10:31 Prijavi komentar
Messiniesta Fabregas je sel zarad izjeme za drzavljane EU, k to lahko pocnejo pri 16ih. Isto Januzaj recimo
Messiniesta 4.4.2014, 10:30 Prijavi komentar
QPR ja sej to ane
Bomboniero 3.4.2014, 22:53 Prijavi komentar
Kdaj so sploh sprejeli to pravilo, Fabregas je tud v Arsenal pobegnil z 16-timi
Bomboniero 3.4.2014, 22:51 Prijavi komentar
Ampak se to delajo vsi klubi, največ se pač govori o Barceloni zadnje čase.
QPR 3.4.2014, 22:41 Prijavi komentar
Bomboniero Messi se je preselil v Španijo zaradi zdravljenja ;) to ni nogometni razlog ne... na nogomet so pri Barceloni šele potem pomislili... čisto naključno so vidl da zna igrat nogomet hahah
QPR 3.4.2014, 22:39 Prijavi komentar
Zadeva je pač bolj enostavna kot si mislimo. Bistvo je samo da imajo starši prej službo '' čisto po naključju v bližini kluba '' in potem se ta fant ko se z družino preseli v Španijo vpiše, jasno prostovoljno, v klubsko nogometno šolo. Jasno. Če pa ti okoli bombaš kako si tega in tega igralca pripeljal iz onega turnirja na kitajskem starega 14 let, in kako si pripeljaj 2 iz afrike ker sta bila najboljša na turnirju do 16 let itd... potem pa kar naenkrat vsi ti igralci v tvojem klubu... saj Fifa en čas miži na eno oko ampak potem pa že mora reagirat ker je šlo za pač preveč igralcev... pol LaMasie je azijcev in afričanov...
Bomboniero 3.4.2014, 22:38 Prijavi komentar
Meni to sploh ni jasno, pol Messi tudi ne bi smel prestopit?
Messiniesta 3.4.2014, 21:01 Prijavi komentar
lej ga tega ja sej to. K da bi blo sporno recimo delat srednjo šolo v Strasbourg, pa da srednja šola zaradi tega zrihta poklic staršem. Še vedno so tu starši, k odločajo za otroka. Pa pol so tud vsi te nogometni kampi nesmisel, k jih veliki klubi organizirajo po svetu.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE