Miran Zore   6. maj 2015
Pep Guardiola pred najtežjim izzivom v svoji karieri

Pepova (r)evolucija

Pep Guardiola je na dveh tretjinah svoje pogodbe z Bayernom. Transformacija ekipe in igre je v polnem zamahu, vendar za pozitivno oceno nujno potrebuje mednarodni uspeh. Dvoboj z Barcelono bo zanj najtežji v karieri.
SORODNE NOVICE
Bayern lahko plača največ 60 a...
17.12.2017 | Evropske lige
Ousmane Dembele bo prepozen za...
17.12.2017 | Evropske lige
Kahn: Moral bi v United
15.12.2017 | Evropske lige
Napadalec Atletica mora garati
15.12.2017 | Evropske lige
Hebei nudi več kot Barca
15.12.2017 | Evropske lige
Cristiano? Včasih ne bi smel ....
15.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Odkar je Marti Perarnau izjemen privilegij, preživeti leto dni s Pepom Guardiolo, popisal v knjigi "Pep Confidental", na Guardiolo mnogi gledajo drugače. To, kar so o Pepu zadnja leta skozi svoje zapise odkrivali Miguel Angel Violan, Guillem Balague, Graham Hunter in ostali, je namreč dobilo nadgradnjo v obliki podrobnejšega vpogleda v delo in predvsem razmišljanje enega najbolj naprednih trenerjev ta hip. V knjigi nam Perarnau med drugim razkrije kompleksno Pepovo osebnost in način razmišljanja, ki trenerju Bayerna menda dovoli, po zagotovilih njegovega pomočnika Manela Estiarteja, le za 32 minut "v kosu" odmisliti nogomet. Ko ta čas mine, se Pep običajno zagleda v neznano in zatopljen v svoje misli rešuje kdo ve katero od neštetih zagonetk, ki jih prevrtava v svoji glavi. Sogovornik takrat nima nobenih možnosti več, da Guardiolo dobi nazaj v svojo realnost.

Marti Perarnau je bil pred današnjim velikim Guardiolinim povratkom v Barcelono poklican, da bralcem Guardiana, ki ga seveda bere ves svet, pojasni, kakšen Pep se vrača na Nou Camp in kaj bo "novi Pep" tam storil. "Vrača se drugačen, kot je bil takrat, ko je odšel," je z gotovostjo zapisal Perarnau, a dodal, da Guardiolina "bit" nepopravljivega idealista ostaja nespremenjena. Znano je, da se Guardiolin idealizem najbolje odraža v tem, da praktično vedno in v vsakem trenutku v nekaj dvomi, vedno ga nekaj skrbi in nikoli ni v nič, četudi se na vsako tekmo pripravi do obisti, povsem prepričan. Neprestane korekcije so postale njegova največja obsesija

Pep Guardiola tako tudi danes ni prepričan v to, da bo njegov Bayern premagal Barcelono. Zagotovo je preigral vse možne scenarije, ure in ure zatopljeno zrl v posnetke Bayernovih in Barceloninih iger in čakal na svoj zdaj že znameniti "klik", to je trenutek, v katerem se mu posveti, kako in kdaj bo premagal nasprotnika. Prepričan pa ni. Prestrašila ga je lanska sezona. Lani je Bayern sicer igral prekleto dober nogomet. Guardiola je pod plazom dvomov transformiral Heynckesovo šampionsko ekipo, zadržal domači naslov, a se zaustavil v polfinalu Lige prvakov. Takrat je drugič v svoji trenerski karieri zares improviziral. Pep je namreč vse kaj drugega, le improvizator ne. Prvič je (po sili razmer) improviziral v Ligi prvakov leta 2010, ko ga je izločil poznejši evropski prvak Inter, drugič lani, ko ga je izločil še vedno aktualni evropski prvak Real Madrid. Ta poraz je do tistega trenutka suvereni Bayern, ki je bil takrat celo prvi favorit za končni naslov, popolnoma potolkel.

Letos, ko ekipo Bayerna vztrajno masakrirajo poškodbe, je Guardiola spet nevarno blizu stiski, to je v njegovem primeru improvizaciji. Ob koncu knjige Pep Confidental je avtor zapisal Guardiolino "zakletev", in sicer je Guardiola dejal, da se je po izpadu proti Realu hitro pobral ter zdaj še bolj kot prej verjame in zaupa svojemu načinu dela. Poškodbe, zaradi katerih v skorajda dveh letih sedenja na Bayernovi klopi Guardiola niti en dan ni imel na voljo kompletne ekipe, so stvari spremenile. Guardiola je postal bolj jezen, bolj agresiven, več gestikulira, več stoji in skače, več se ukvarja celo s sodniki. Predvsem takrat, ko se v njegovi glavi in na taktični tabli pripravljen scenarij ne uresniči na igrišču.

Na scenarij, ki ga je v Ligi prvakov presekal lani, je Guardiola letos bolje pripravljen. Vztrajno namreč, morda ga v tem prekaša le prijatelj in mentor Marcelo Bielsa, menja formacije Bayernove igre in iz igralcev ustvarja "multifunkcionalne" stroje, ki obvladajo več igralnih položajev. Vse to v službi iskanja popolne igre, nadgradnje t.i. "tiki take", s katero je uspel pri Barceloni. Pepova evolucija se kljub vsem težavam s poškodbami (zaradi poškodbe Javija Martineza je bil prisiljen spremeniti načrte za letošnjo sezono in transformirati predvideno formacijo 3-4-3) dogaja tukaj in zdaj. Dokaz tega je ponudila tekma s Portom, na kateri je Bayern odigral "konvencionalno", v nekakšni različici formacije 4-4-2, tudi z dolgimi žogami in malce bolj moško igro. 

Kako bo odigral danes, ve le Pep. Dvoboj z Barcelono bo zanj poseben in hkrati najtežji v karieri. Pa tudi prelomen. Bayern Guardiole namreč ni angažiral le zaradi domačih lovorik in njegovega prepozavnega sloga igre. Angažiral ga je, da bi v tem slogu Bayern spet zavladal Evropi in svetu. Guardiolo bomo v vlogi trenerja Bayerna, kot je pred dnevi poudaril Stefan Effenberg, ocenjevali predvsem po uspehih v Evropi. Da bi (r)evolucijo Bayerna pod njegovim vodstvom ocenili kot uspešno, bo moral najprej poraziti trenutno verjetno najboljšo ekipo na svetu. Če kdo ve kako, to ve ravno človek, ki jo je ustvaril.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 8
Starejši naprej | Novejši naprej
Paddy 6.5.2015, 15:58 Prijavi komentar
Js neglede na razplet tega polfinala nisem zadovoljen z njim. Je preveč trmast, ne zna se prilagajat nasprotniku in hoče na vsak način vsilit svoj slog igre. V CL včasih to pač ne gre. Tudi tiki taka mi nikakor ni všeč, veliko bolj blizu mi je bil stil Heynckesa, torej direktnost, hitri napadi ter veliko priložnosti. Ne pa neko zlajnano podajanje potem pa, če strelci niso pri stvari, v tistih nekaj priložnostih ki jih Bayern ustvarja se hitro zgodi, da prejmejo zadetek, lep primer je letošnji polfinale pokala ter lanski polfinale CL.
Klemen Junior 6.5.2015, 14:14 Prijavi komentar
Kar dober članek!
ales10 6.5.2015, 12:39 Prijavi komentar
Ne glede na razplet polfinala, menim, da Pep ostaja in prav je tako.
Messiniesta 6.5.2015, 12:37 Prijavi komentar
zmaj05 mene pa zanima ce bom kdaj bogat?
zmaj05 6.5.2015, 12:23 Prijavi komentar
Pepček bo po letošnji sezoni pakiral!
Messiniesta 6.5.2015, 11:46 Prijavi komentar
haha bo lah fural irokezo od cela do sred hrbta
shiker 6.5.2015, 11:36 Prijavi komentar
haha, pri njem bo kontra efekt - mu bojo lasi zrasli :)
Messiniesta 6.5.2015, 11:28 Prijavi komentar
dobr clank, po prebranem sm dobu obcutek da se bo clovek en dan obesil, ustrelil al pa iz mosta vrgel zarad nogometa... tip bi pomojm ce bi nosu lasuljo se enkrat plesast ratu
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE