Klemen Kos   19. februar 2014
Barcelona je odgovorila provokatorjem

Kritike kot veter v hrbet

KOMENTAR: Nogometaši Barcelone so včeraj v Manchestru na zanimiv način demonstrirali, kako lahko kritike – utemeljene ali neutemeljene – moštvu dajo dodaten zagon in motiv.
SORODNE NOVICE
Bonucci se je sam vrgel na tla...
21.2.2019 | Evropski pokali
Kovač priznal zavlačevanje
21.2.2019 | Evropski pokali
Allegri: Atletico je vajen tež...
21.2.2019 | Evropski pokali
Oblak: Za Ronalda ni posebne p...
21.2.2019 | Evropski pokali
Simeone: Pokazal sem, da imamo...
21.2.2019 | Evropski pokali
Ronaldo: Jaz jih imam pet, Atl...
21.2.2019 | Evropski pokali
(foto: Getty Images)
"Tako slabe Barcelone ni bilo že mnogo, mnogo let," je pred dnevi iz Londona javil Barcelonin tradicionalni "neprijatelj" Jose Mourinho. "Lionel Messi ne igra več z žarom, zdi se mi, da se je naveličal nogometa," je še malo pred Mourinhom izjavil širši javnosti manj znani argentinski trener Angel Cappa. Nič ne de, da Cappa dandanes v španskem nogometu ne igra nikakršne vloge – španski mediji so njegove izjave povzeli, premleli, potencirali, vključili somišljenike in slika je bila sestavljena: Lionel Messi ni več Lionel Messi, kakršnega poznamo.

Barcelona je v "kritičnem" smislu zelo specifičen klub. Vse odkar se je dotaknila višav nogometne epohalnosti, njeni kritiki ugotavljajo, da izgublja moč ter da je le še senca časov, ko je s hitro in agresivno tiki-tako dobesedno pretresla španski in evropski nogomet. Naslovi španskega prvaka vtisa niso popravili, resnici na ljubo kritike marsikdaj niso bile neupravičene. Barcelona v stavniškem žargonu ni več "safe bet", vendar pa današnja podoba oziroma vsesplošen vtis moči Kataloncev niti ni tako zelo pomembna. V luči včerajšnjega triumfa Barcelone v Manchestru je zanimivo opažanje, ali so kritike za igralce in moštvo zares tako bogokletne in žaljive, da bi bil njihov smoter le užaliti ponos skupine igralcev, ki so že zdavnaj svoja imena zapisali v nogometne almanahe.

Številni vrhunski nogometaši in športniki se radi spotikajo ob kritike. Največji šampioni imajo zagotovo vsaj eno skupno lastnost – kritika jih podžge in zamera hitro postane prvovrstna motivacija. Slaba novica za kritike, odlična za predmete le-teh. Zaradi človeške narave je sila težko definirati naravo "konstruktivne kritike" oziroma je težko pričakovati, da bo kritiziran športnik le-to dojemal konstruktivno, vendar pa je nesporno dejstvo, da kritika včasih lahko pomeni odločilno razliko med zmago in porazom. V besedah Cesca Fabregasa, vezista Barcelone, je moč zaznati prav takšno reakcijo.

"Nekateri ljudje so v zadnjih dneh veliko govorili. Zdaj bodo nekaj časa lahko tiho. Iztržili smo odličen izid. Morali smo nekaj dokazati in to smo naredili zelo dobro," je povedal Fabregas in tako posredno potrdil domneve, da je nogometašem Barcelone z zmago pri letos sila nevarnem Cityju s pleč padel velik kamen. Kritike seveda še niso povsem izginile – pravzaprav je dan po tekmi veliko besed namenjeno premalo konkretni igri Barcelone – zagotovo pa je bila zmaga v Manchestru več kot dober dokaz za to, da Barcelona še ni rekla zadnja besede. Nemogoče je trditi, da je Barcelona pomembno tekmo dobila le zaradi kritik, vendar pa je istočasno prav tako skoraj nemogoče trditi, da le-te niso igrale niti najmanjše vloge.

V današnjem neizprosnem svetu športnega profesionalizma je distinkcijo med tem, kdaj je določeno moštvo (ali posameznik) potrebno spodbude in kdaj kritike, težko določiti. Veliki šampioni so ponavadi deležni največjih kritik. Veliki šampioni se nanje odzovejo s povečano mero odločenosti dokazati svoj prav, malo manjši pod težo le-teh pogrnejo. To je tudi eden problemov slovenskega nogometa, ki kritike, žal, vse prerad preusmeri v alibije.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 33
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
mato 19.2.2014, 20:42 Prijavi komentar
enim je pač igra barce dolgočasna,drugim ne. je pa res,da se lahko proti bunkerju tudi drugače igra kot pa podaja od svojega vratarja do napadalca in nazaj. prot veliko klubom nasprotniki igrajo bunker in ne rabiš zato "mučit" žoge. kako vtekanje po boku in nato predložek je lahko tudi učinkovito proti bunkerju. ker pa ima barca probleme v skok igri,pač tako ne more igrati in ji preostane le razbijat sredino. meni osebno ta igra tudi ne leži,ker so skoraj vse tekme barce identične,z izjemo rezultata. vsak pa ima svoj okus in svoje mnenje.
pfc1 19.2.2014, 19:17 Prijavi komentar
Dejstov je tudi, da se bayern ni še soočil z granitnim bunkerjem, ker dobre ekipe proti bayernu ne igrajo bunkerja. V nemški ligi pa ekipe proti njim igrajo z prevelikim strahom in spoštovanjem. Chelsea recimo ima najbolj granitno obrambo na svetu za moje pojme, pa ga bayern ni mogel premagati prej kot po penalih. To je pač moje mnenje
pfc1 19.2.2014, 19:12 Prijavi komentar
dinho80 moje mnenje je, da ima bayern točno tisto kar barceloni manka do popolnosti, manka ji raznolikost v igri. Proti barceloni veš kje preti nevarnost, ker so nevarni samo iz določenih situacij. Bayern pa je nevaren povsod. Barceloni manjka čvrstina v obrambi, nepopustljiva obramba, manjka ji skok v obrambi prav tako v napadu. Bayern ima visoke igralce v napadu, zato lahko igrajo po bokih in centrirajo, proti bunkerju je tam logično največ prostora. Ampak barcelona ima tako ekipo zato takšna igra pri njej ni efektivna. Enostavno tako bunkerja nemorejo razbit, vsaj oni ne. Takoda si spet pomoje mal falil. Strinjam se da se zanašajo na messija s teboj, da edini odloča tekme. Ampak takšen princip jim je prinesel veliko lovorik, zato se ga poslužujejo tudi danes. Dejstvo je da bi morali prinesti raznolikost v igro, z neymarjem smo to dobili, vendar potrbeno je storiti še kaj na skoku. Barcelona bi centrirala, če bi verrjela da imajo tam kaj možnosti, ampak oni nevrjamejo da lahko preko centrov kaj naredijo, ker so enostavno nizki v napadu. Igra se prilagaja igralskemu kadru
pfc1 19.2.2014, 19:05 Prijavi komentar
THE43BRON trenerji zgleda verjamejo, da majo z bunkerjem več šans to je vse. Mourinho je takrat z interjem uprizoril pravo trdnjavo, praktično je bil prvi ki je ''onesposobil'' barcelono, zato so vsi začeli verjeti, da je bunker edina možnost. Tudi bayern se je večinoma branil, sicer na identičen način. Če bi takrat barcelono mourinho premagal na recimo napadalen način, bi morda ostali začeli verjeti, da je ta način pravi da premagaš barcelono. Takrat je tisti bunker postal enostavno nekakšen trend, ki se ga trenerji danes poslužujejo proti barceloni, ker pač verjamejo na podlagi mourinha da je to edini način. Je pa res, da so ekipe ki so se nazačeku hotele nekako odpreti, poskušati nek nov koncept igre proti barceloni, velikokrat potem končale z veliko golov v mreži. Dejstvo je, da je bunker najbolj učinkovita igra proti barceloni. Igraš na ziher, veš kaj pričakovati....
Dinho8O 19.2.2014, 19:03 Prijavi komentar
pfc1 Poglej si analizo bayernove igre, kako razbit bunker...tako da širiš igro in igraš po bokih. Barca pa se vse preveč zanaša na čarovnije messija, ki pa vedno ne more prebit bunkerja. Barcelona igra prepočasi, preveč po sredini in premalo tvegano imo.
besiktas-cara-sandzak@turkiye femily 19.2.2014, 18:57 Prijavi komentar
tega vlakca mesija ne mors zaustavit ekspresni vlak lenel mesii bjk
pfc1 19.2.2014, 18:57 Prijavi komentar
Dinho80 moraš predpostaviti eno besedo bunker, kako lahko igraš z visokim tempom proti bunkerju, kam da šprintajo oziroma utekajo v tribuno, ki je za golom ? Nevem kako lahko izgleda tvegana podaja proti bunkerju, da podaš podajo ki mora mimo dvajestih nog ? Lahko zajebeš in nasprotniki gredo v kontro. Enostavno proti bunkerju moraš biti potrpežljiv to je vse. Bunker proti barceloni, to je igra na ziher. Vsi nasprotniki igrajo na ziher, zato igra na ziher tudi barcelona ker drugače nemore, nemore igrt sama proti seb, čeprov se že tko pokoplje velikrat z svojimi napakami. Vsaka napačna podaja pomeni kontro, vsaka kontra pomeni veliko priložnost za gol. Na teh tekmah je v igri veliko in še več, zato tvoja kritika pomojem ni utemeljena. Jasno je, da ti kot nevtralni gledalec, želiš veliko golov in tempa. Ampak moraš gledati kaj je realno, ne pa kaj je optimalno v tvojih očeh. Optimalno je seveda odprta igra z obeh strani, ampak ni pa realna.
Dinho8O 19.2.2014, 18:54 Prijavi komentar
Ne zamerim, ker vem da je res :)
THE43BRON 19.2.2014, 18:51 Prijavi komentar
saj igra Milana Dinho 80 zadnje čase tudi, no že kar lep čas. Pa sorry he, he
THE43BRON 19.2.2014, 18:50 Prijavi komentar
pfc1, nisi razumel ;D jaz sploh ne pomnjšujem igre Barce, saj tako ali tako navijam zanjo ali? A se da igrat proti Barci, saj smo že videli, mene moti samo to, da nekdo napiše da je dolgočasno, ja mogoče, samo še bolj je, če nekdo zadaj samo stoji, kapiraš STOJI IN GLEDA kako si podajajo. Kaj oni niso ljudje, niso profesionalni igralci, ki imajo plačo, katere si po tem kar sem videl nikakor ne zaslužijo, kajšele takšne kot jo imajo. Poglej naše hokejiste, tako se igra, ne tako kot igrajo proti Barci, vzameš greš, probaš. Ne da gledaš, čeprav je tukaj tehnika Barce in igrlalcev Barce, ampak to kar eni probavajo in upajo da bodo 1 gol dali ali dva in da bo zadosti tako ne gre. So pa določeni klubi dokazali kako gre, ha, ha.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE