Klemen Kos   25. marec 2016
In memoriam: Johan Cruyff

Več kot nogometaš

Johan Cruyff je bil ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti za razvoj nogometne igre v vsej zgodovini. Kako so njegove ideje, principi in filozofija za vselej spremenili in oblikovali nogomet?
SORODNE NOVICE
Mlakar je v Madridu, Oblak pre...
21.2.2019 | Evropske lige
Balu odhod Ronalda ni pomagal
21.2.2019 | Evropske lige
Inter in Barcelona sta vedno b...
20.2.2019 | Evropske lige
Gostovanja v ligi prvakov duši...
20.2.2019 | Evropske lige
Ni imel poguma, da bi zamenjal...
20.2.2019 | Evropske lige
Je Benfica našla čudežnega tre...
20.2.2019 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
Kdo je bil Johan Cruyff?
Bili so številni velikani, ki so spremenili nogomet. Nekateri so v zgodovino odkorakali z večjimi fanfarami kot Johan Cruyff (Johan Cruijff - orig.) – denimo Pele ali Diego Maradona – a nikomur doslej s svojim razmišljanjem, inovacijami in koncepti ni uspelo tako spremeniti nogometa kot nepozabnemu Nizozemcu. Da bi se prepričali o veličini njegove zapuščine, je dovolj zgolj sprehod čez današnje osrednje svetovne športne medije. Francoski L'Equipe mu je v današnji izdaji na primer namenil kar 17 strani. Da o španskih, nizozemskih in otoških medijih sploh ne govorimo. Smrt Johana Cruyffa je tako rekoč istočasno na plan izvabila vse prominentne nogometne kolumniste, kronologe in analitike. Vsak med njimi ga je uspel pričarati drugače. Pojem Johan Cruyff je tako kompleksen, večplasten in navdihujoč, da ponuja na tisoče izhodišč. Jonathan Wilson, prominentni nogometni avtor in avtor uspešnice "Inverting The Pyramid", je v svoji kolumni povzel mnenje številnih – Johan Cruyff je bil izumitelj modernega nogometa.

Smrt Johana Cruyffa je za nogometni svet podobna smrti Elvisa Presleyja za glasbo ali Nelsona Mandele za svetovni mir oziroma politiko. Za njim je ostala bogata zapuščina, ki je za vselej spremenila genski zapis nizozemskega nogometa, v svet ponesla slavo Ajaxove akademije in t.i. totalnega nogometa ter tlakovala pot do meteorskega vzpona Barcelone, dandanes najmočnejšega in najbolj občudovanega nogometnega kluba na svetu.

Bila je le ena resnica  - Cruyffova
Ljudje, ki so imeli Cruyffa priložnost spoznati pobližje, trdijo,da je bil Nizozemec vse prej kot preprost človek. Imel je veliko negativnih lastnosti – bil je prepirljiv, zamerljiv, maščevalen, za marsikoga tudi aroganten. Kot nogometaš se je nenehno prepiral s trenerji, kot trener nikoli ni bil pripravljen sklepati kompromisov, kot analitik pa je bil neusmiljen do vseh tistih, ki so nogomet igrali in izvajali drugače kot je narekovala njegova doktrina. Pravijo tudi, da je imel zelo rad denar: "Kaj bom imel od tega, če bom po koncu kariere prišel v pekarno in rekel: 'Zdravo. Jaz sem Johan Cruyff. Lahko dobim zastonj štruco kruha?'" je nekoč dejal.

Tik ob koncu svoje kariere, pri 36 letih, ni prenesel zavrnitve tedanjega vodstva Ajaxa, ki je odlašalo s podaljšanjem pogodbe in je zato prestopil k velikemu tekmecu Feyenoordu in z njim kasneje osvojil naslov prvaka. Leta 1973 je Ajax zapustil za tedaj rekordna 2 milijona dolarjev in se preselil v Barcelono, a povod ni bil denar, temveč užaljenost, ker so soigralci za novega kapetana izbrali Pieta Keizerja. Kot trener Barcelone se je nenehno prepiral z dolgoletnim predsednikom kluba Josepom Lluisom Nunezom, ki ga je leta 1996 – leto dni pred prihodom Ronalda – odpustil in zapečatil njegovo trenersko pot. Zaušnica je Cruyffa tako močno skelela, da je vse odtlej javno in zagreto podpiral vse Barcelonine predsedniške kandidate, ki so prihajali iz nasprotnega tabora  – pljuval je po Joanu Gaspartu, nekdanjemu Nunezovemu podpredsedniku, ter odigral zelo vidno vlogo pri tem, da je leta 2003 predsednik postal Joan Laporta, prvi "nenunezovski" predsednik po 25 letih.

V zadnjem desetletju svojega življenja se je lotil številnih projektov, ki pa jih je vse hitro opustil. Leta 2008 je bil zaposlen kot tehnični direktor Ajaxa, a je po mesecu dni odstopil zaradi konfliktov z vodstvom kluba. Leta 2010 je bil izvoljen za častnega predsednika Barcelone, a je bil štiri mesece kasneje odstranjen s položaja. Leto dni kasneje se je k Ajaxu vrnil kot svetovalec, a je čuden 14-mesečni mandat bolj ali manj zaznamovalo prepiranje in bitka za vpliv.

Cruyff je bil težavna, a genialna osebnost. Zanj velja podobno kot za velike zgodovinske osebnosti in ekscentrike, saj ga je krasila nenadkriljiva briljantnost in unikatna sposobnost, ki je doslej ni imel še nihče v nogometni zgodovini. Bil je namreč edini vrhunski nogometaš, ki je znal svoje ideje in znanje v celoti prenesti novim rodovom.

Rinus Michels, Johan Cruyff
(foto: /)


Totalni nogomet, prva revolucija
Ko govorimo o nizozemskem nogometu, govorimo o specifični doktrini, ki ima svoje zametke v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Nizozemski nogomet je bil pred prihodom Rinusa Michelsa ter njegovih najbolj odličnih učencev (Cruyffa, Johana Neeskensa, Arieja Haana, Pieta Keizerja, Ruuda Krola ..) amaterski in podvržen improvizaciji. Koncept "totalnega nogometa" – vsak igralec lahko v katerem koli trenutku zasede katero koli igralno mesto na igrišču – je bil najbolje udejanjen z zlato ekipo Ajaxa med letoma 1970 in 1973 ter reprezentanco Nizozemske na svetovnem prvenstvu leta 1974. V Zahodni Evropi je bil to poseben "hipijevski" čas uporništva, mladine in novih idej, zato David Wimmer, avtor knjige Brilliant Orange: The Neurotic Genius of Dutch Football Cruyffa vidi celo kot nekakšnega nizozemskega Johna Lennona. "Cruyff se je boril z nogometni avtoritetami, navdihoval, šokiral in navduševal svoje sodobnike ter bil glas mladine, ki je stari vladajoči generaciji sporočala: fantje, zdaj je prišel naš čas," piše Winner.

Cruyff kot izvajalec in Michels kot ustvarjalec sta postavila koncept igre, ki je temeljil na ideji, da bo zmagal tisti, ki bo najbolje kontroliral omejen prostor na igrišču. Legendarni Arrigo Sacchi, kreator velikega Milana iz začetka devedesetih let prejšnjega stoletja, je takole opisal nizozemsko nogometno revolucijo: "Kot otrok sem bil zaljubljen v Honved, nato v Real Madrid, nato v Brazilijo in nato v vvse ostale velike ekipe. Vendar pa je bila Nizozemska iz 70-ih let tista, ki mi je vzela sapo. Zame je bila veliki misterij. Televizijski sprejemnik je postal premajhen. Imel sem občutek, da bi moral nujno videti celotno igrišče, da bi zares razumel, kaj počnejo."Znameniti "Cruyffov obrat" - preigravanje, ki ga je izumil Cruyff in ga premierno uprizoril na SP leta 1974.

Nizozemci "totalni nogomet" vidijo kot podzavesten odraz nizozemske nacionalne mentalitete, ki je vedno slonela na optimalnem izkoriščanju omejenega prostora. Ta je vidna v nizozemski arhitekturi, slikarstvu, urbanizmu in še marsičem. Nizozemski pisatelj Arthur van den Boogaard je nekoč zapisal, da je Cruyff razvozljal "metafizični problem" v nogometu. S tem je mislil na to, da če igraš 'cruyfističen' slog z dovolj nadarjenimi igralci nikoli ne boš mogel izgubiti. Nizozemski avtor Hubert Smeets je leta 1997 ob praznovanju Cruyffovega 50. rojstnega dne zapisal, da noben drug Nizozemec ni tako vplival na moderno Nizozemsko kot Cruyff.

Cruyff je imel z Nizozemci le eno veliko smolo in istega krvnika kot Puskaskovi in Kocsisevi Madžari iz leta 1954 – Nemce. Leta 1974 je Nizozemska izločila Argentino in Brazilijo, v tretji minuti finala po prekršku nad Cruyffom povedla z enajstih metrov, nato pa ... Mrk, nemška odpornost, pretirana nizozemska samozavest in večer, ki jo Nizozemce prvič – odtlej se je to zgodilo še dvakrat – pustil nekaj centimetrov pred vrati raja.

Johan Cruyff Barcelona
(foto: Getty Images)


Barcelona, druga revolucija
Cruyffova druga velika ljubezen je bila Barcelona. Ta se je začela leta 1973, ko je Barcelona za tedaj najboljšega nogometaša sveta odštela 2 milijona dolarjev, podrla svetovni rekord in v bitki zanj premagala Real Madrid. "Nikoli ne bi mogel igrati za klub, ki je povezan z generalom Francom," je tedaj izjavil Cruyff in Kataloncem še pred prvo brco žoge zlezel pod kožo. Leta 1973 Barcelona niti najmanj ni bila to, kar predstavlja dandanes. Moštvo je vodil Anglež Vic Buckingham, edina zvezda v moštvu je bil domači zvezdnik Asensi, pred Cruyffovim prihodom pa Barcelona kar 14 let ni osvojila naslova državnega prvaka. Klub je razžirala mentaliteta poražencev.

"Tedaj je bila Barcelona veliko šibkejša od Reala. Cruyff je prinesel zmagovalno mentaliteto. Najprej kot igralec, nato kot trener, vmes pa je spremenil celotno klubsko mentaliteto," je povedal ugledni španski novinar Guillem Balague, sicer avtor več knjig o španskem nogometu in Barceloni.

V sezoni 1973/74 je Barcelona osvojila naslov španskega prvaka, Cruyff je dosegel 14 zadetkov, vmes pa se je zgodila še tekma, ki dandanes sodi med največje v zgodovini kluba: Real Madrid 0-5 Barcelona.

Leta 1979 je Cruyff tedanjemu predsedniku Nunezu predlagal, naj na nekdanjem kmetijskem zemljišču v La Masii zgradi akademijo po vzoru Ajaxa. Nunez je privolil in sprva je bila La Masia zamišljena kot zatočišče za nekatalonske igralce, ki so tam živeli in trenirali. Koncept La Masie kot ideje in filozofije se je začel spreminjati kasneje, leta 1988, ko se je Cruyff v klub vrnil kot trener.

Ko je Cruyff sedel na trenerski stolček Barcelone, je bila njena podoba podobna času, ko se je v Barcelono preselil kot igralec. Barcelona je pred njegovim prihodom v 28 letih osvojila le dva naslova španskega prvaka, Realu pa je v hrbet zrla tudi v času, ko je njene barve branil Diego Maradona. Cruyff se je preobrazbe Barcelone, tedaj največjega evropskega kluba, ki še ni osvojil naslova evropskega prvaka, lotil temeljito.

"V Barceloni so nekoč že navduševali madžarski nogometaši, zato so v mestu znali ceniti dober in atraktiven nogomet. Cruyff je bil prvi, ki je imel zamisel, kako to idejo spraviti v resničnost. Takoj je spremenil dve ključni zadevi. Prva je bila selekcija igralcev. Cruyff je nogomet vedno videl drugače kot ostali in to je bila tudi njegova življenjska filozofija. Nekoč mu je nekdo dejal, da v B ekipi obstaja fant, ki zna dobro igrati z žogo. Cruyff si ga je šel ogledat in nato opazil, da sedi na klopi. Ko je vprašal, zakaj je temu tako, so mu odgovorili da zato, ker je prešibak. Cruyff je fanta premestil v prvo ekipo in ga zaradi njegove inteligence v igri začel uporabljati v začetni enajsterici. Temu fantu je bilo ime Pep Guardiola," pravi Balague. "Druga stvar je bil način delovanja Barcelonine akademije. Predsedniku je dejal, da morajo odslej vse selekcije v klubu igrati enak slog nogometa. To so zares naredili in posledice lahko vidite vsi."

Cruyff je v Barcelono prinesel številne koncepte, ki so aktualni še dandanes. Osnovni cilj je ostal enak: nadzoruj posest in tako ne boš prejel zadetka. Visoko izvajaj pritisk na nasprotnika in poskrbi, da bo vselej, kadar bo imel žogo v nogah, igrišče zanj čim manjše. Ofsajd zanko izkoriščaj na proaktiven način in prisili nasprotnika v napako. Igraj z vratarjem, ki se ne boji žoge in ki ima sposobnost, da začenja napad. Pritiskaj in drži žogo, pritiskaj in drži žogo.

Ta koncept je Barceloni prinesel štiri zaporedne naslove španskega prvaka, prvi naslov evropskega prvaka in zgodovinsko generacijo, ki je še dandanes v Barceloni znana kot "Dream Team" – Stoičkov, Laudrup, Romario, Guardiola, Nadal, Koeman, Bakero, Zubizarretta in številni ostali. Sedemindvajset let po tem, ko se je Cruyff vrnil v Barcelono kot trener, je Barcelona osvojila 13 naslovov španskega prvaka in pet naslovov evropskega prvaka. V zadnjem času sta njegovo delo nadgradila Josep Guardiola in Luis Enrique, ki izhajata iz teoremov in filozofije, ki jo je zastavil Cruyff: "Cruyff je zgradil kapelo. Naše delo je, da jo vzdržujemo," se je nekoč slikovito izrazil Guardiola. Cruyff je Barcelono, Nizozemsko in nogometni svet zapustil prav takšno, kakršna je pa po njegovem prepričanju edina mogoča: "Veste, zmagovanje je pomembna stvar, vendar morate imeti svoj slog. Največji dar je, če vas ljudje posnemajo in občudujejo," je povedal oče Barcelone.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 10
Starejši naprej | Novejši naprej
karanfill 27.3.2016, 01:16 Prijavi komentar
ChampionsLeague12 pa tudi Enrique ni igral v Dream Teamu, ampak šele kasneje. Odličen članek, sedaj po smrti je postal nesmrtna ikona. Večna slava Cruyffu
yyyeb 26.3.2016, 11:31 Prijavi komentar
championsleague, če bi šel v real, chelsea, milan, inter, bayern, arsenal...
XaviHernandez6 26.3.2016, 06:59 Prijavi komentar
ChampionsLeague12 zadnje 3 pokale.. Rijkaard ni nikoli igral za Barco.. Pep in Enrique..
ChampionsLeague12 26.3.2016, 03:06 Prijavi komentar
Če gledamo zadnje 4 pokale je Barcelona osvojila s trenerji iz ekipe DreamTeam ..
ChampionsLeague12 26.3.2016, 02:48 Prijavi komentar
Če Cruyff ne bi prestopil v Barco* ,Barelona ne bi nikoli bila to kar je danes. če bi pristopil takrat v Real Madrid bi Real Madrid bil edini vodilni klub na svetu in bi v tistem času osvojil še dodatnih 5+ pokalov lige prvakov in danes bi bil Real Madrid neulovljiv klub .. Cruyff je veliko dal barceloni .. brez njega ne bi bili to kar so in osvojili to kar so in ne bi imeli dream teama kjer je bil v njem Guardiola in Guardiola brez Cruyffa nebi osvojil vsega tega kar imajo .. Real Madrid bi takrat pridobil vse . danes bi bila Liga prvakov drugačna drugačno bi bilo vse ..
ChampionsLeague12 26.3.2016, 02:27 Prijavi komentar
Cruyff je spremenil nogomet s svojimi idejami in pripomogel veliko za razvoj nogometa v klubu kakšrna je barcelona in gral ter gradil zmagovalno ekipo in imel ogromno idej kot kakšen umetnik.. bil je poseben nogometaš z izjemnimi idejami .. imel je dinamiko v sebi .. in treniral Dream Team ki je v njem igral tudi Guardiola .trener barce ki je pametno poslušal nasvete Cruyffa in si zapolnil ter nadgradlil .. Guardiola ni bil najboljši nogometaš je pa bil taktizer in razumel ideje Cruyffa kot jim marsikdo ne in to mu je tut prav prišlo v prihodnosti ko je končno postal trener .. ko je postal trener je vse ideje cruyffa in še nekaj dodal svojih v njegov pisker in začaral to kar je danes klub .. v klub je vnesel taktiko ki jo je Cruyff želel že takrat a ni imel možnosti in po pol stoletja dobil končno možnost njegov učenec ki je ponovil tudi rezultat 5:0 za barco iz časa Cruyffa .. Guardiola je točno to počel kar si je zamislil igralec legenda Cruyff , . Barcelona je igrala taktiko da je treba izkoristit vsak prostor na igrišču in da vsak igralec lahko igra kjerkoli in da lahko zmagaš le če so vsi igralci polno idej .. in tako je tudi počel guardiola . Cruyffu je bil podoben tudi Zinedine Zidane saj je tudi on bil izjema med igralci Reala . kreator polno idej in podobno počel na igrišču kot tudi Messi .. lahko bi rekli še dobro da je bil Guardiola v njegovi ekipi da je lahko njegovo idejo prenesel v igro barcelone .. Cruyff je velik igralec in Nemci so mu bil vedno trn v peti ..
XaviHernandez6 25.3.2016, 20:34 Prijavi komentar
Kot zanimivost.. Barca je osvojila LP 5× s 4imi različnimi trenerji.. Samo Frank Rijkaard ni bil nekdanji igralec Barce.. Pep,Enrique in Cruyff so vsi bili nekdanji igralci Barce.. Mes Que Un Club..
yyyeb 25.3.2016, 15:07 Prijavi komentar
brez njega bi še vedno igrali bunker style in mourinho style. nogomet je spremenil za 100% na bolje
piksi 25.3.2016, 14:50 Prijavi komentar
Tole je eden najboljših člankov nasploh,tu se vidi njegova veličina,izbral je klub,ki takrat ni pomenil kaj veliko in ga dvignil do nebes,vse je opisano v članku.Osebno mislim,da še noben človek v zgodovini človeštva ni pustil takega pečata nogometu,kot vrhunski top nogometaš in vrhunski nenadkriljivi trener,ki je postavil temelje tega kar žanjejo sedaj v BARCI.Nihče ni pustil večjega pečata v nogometu
visca22 25.3.2016, 13:07 Prijavi komentar
Tudi zato je Barcelona vec kot klub. Take stvari ostanejo in se jih ljudje s ponosom spominjajo... Dvomim, da se bodo nekoc tako spminjali nekoga, ki je celo zivljenje nabijal in igral bunker, provociral, mesaril itd.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE