Klemen Kos   3. avgust 2017
Politična konotacija prestopa poletja

Katar krepi moč z Neymarjem

Megalomanski prestop Neymarja je po ocenah nekaterih politologov tudi pomemben politični manever katarske vlade, ki s športnimi zvezdami sporoča, da ne bo podlegla pritisku svojih sosed.
SORODNE NOVICE
Rabiot odpustil svojo mamo
21.2.2019 | Evropske lige
Mlakar je v Madridu, Oblak pre...
21.2.2019 | Evropske lige
PSG prekinil z Emiratesom in s...
21.2.2019 | Evropske lige
Balu odhod Ronalda ni pomagal
21.2.2019 | Evropske lige
Berič podpisal z zeleno-belimi...
20.2.2019 | Evropske lige
Italijanski zvezdnik (verjetno...
20.2.2019 | Evropske lige
Katar je preko nacionalnega letalskega prevoznika Qatar Airways v Barcelono kot pokrovitelj vložil 170 milijonov evrov. (foto: /)
Katar svojo mednarodno podobo vestno krepi z močnimi propagandnimi orodji kot je denimo vplivna televizijska postajo Al Jazeera, pomembno vlogo pa je pri ustvarjanju podobe puščavskega poslovnega paradiža odigral tudi nogomet. Vrh katarskih naprezanj predstavlja organizacija svetovnega prvenstva leta 2022, pomembno vlogo pa pri katarski nogometni invaziji predstavlja tudi skorajšnji novi klub Brazilca Neymarja Paris Saint Germain, ki je od leta 2011 v večinski lasti katarske organizacije Qatar Sports Investment (QSI). Ta deluje kot zaprta delniška družba, katere namen je pospeševati razvoj športa, prostega časa in zabave za "skupno dobro" katarske družbe.

Zahvaljujoč PSG in Neymarju sta Katar oziroma QSI trenutno v središču pozornosti svetovne javnosti in to v kočljivem trenutku za energetsko bogato žepno državico z vsega 2.6 milijona prebivalcev. Katar je v vrelišču spora z alianso arabskih držav, ki ji očitajo, da podpira ekstremistične islamske teroristične skupine. Združeni arabski emirati, Egipt, Bahrejn in Savdska Arabija so s Katarjem prekinile diplomatske stike in blokirale mejne prihode, kar se v Katarju posredno že kaže v močno povečanih stroških z uvozom hrane, medicinskih pripomočkov in ostalih dobrin, ki jih mora Katar zaradi blokade sosed uvažati s precej dražjimi transportnimi kanali.

V tej luči je prestop Neymarja v PSG po mnenju političnih analitikov pomembno sporočilo Katarja svojim poslovnim partnerjem in investitorjem, kakor tudi odgovor omenjeni aliansi, da Katar ne bo podlegel političnim pritiskom.

Nasser Al Khelaifi
(foto: /)


"Katar hoče s to potezo pridobiti politično točko. Prestop Neymarja se zdi drag, a upoštevajoč milijardni vložek, ki ga bo Katar namenil za organizacijo svetovnega prvenstva, bo Neymarjev prihod premišljena investicija. S tem so dokazali, da imajo še vedno na voljo ogromno sredstev in likvidnost, zaradi katere bo Katar še naprej treba jemati zelo resno," v pogovoru za tiskovno agencijo AP ocenjuje profesor Christopher Davidson, ki poučuje politiko Bližnjega vzhoda na univerzi v Durhamu.

V Katarju svoje nogometne "ambasadorje", kar naj bi v tehničnem smislu postal tudi Neymar, drago plačujejo, a obenem tudi izrabljajo za politične namene. Zvezdniki Barcelone Gerard Pique, Sergio Busquets in Jordi Alba so nedavno v Katarju podpisovali avtograme in pozirali skupaj s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamad Al Thanijem, ki je postal simbol katarskega odpora na bojkot četverice arabskih držav. Največji zvezdnik, ki nastopa v katarskem prvenstvu, legendarni Xavi, je pred kratkim celo objavil video sporočilo, v katerem je pozval h koncu katarske blokade.

Nakup Neymarja pa ni politični manever Katarja na makro, temveč tudi na mikro ravni in zadeva kompliciran odnos katarske vlade z Barcelono. Kot je znano, je bil Katar preko svojega letalskega ponudnika Qatar Airways v zadnjih petih letih eden glavnih pokroviteljev Barcelone, a se je odnos med obema stranema močno skrhal, saj je predvsem opozicija predsednika Barcelone Josepa Bartomeuja poudarjala nemoralnost in izprijenost sodelovanja z državnim podjetjem iz države, v kateri so kršene človekove pravice. Vodstvo Barcelone je našlo novega glavnega pokrovitelja v japonskem elektronskem trgovcu Rakutenu, kar so v Katarju dojeli kot zaušnico, zato gre nakup Neymarja lahko razumeti tudi kot katarski povračilni udarec.

Kakor koli že, Neymar se je znašel v središču prestopa, ki bo zagotovo krojil zgodovino nogometa , Katar pa je svojim nasprotnikom dokazal, da je njegov mednarodni vpliv navkljub blokadi še vedno izjemno močan.

"Nakup Neymarja dokazuje, da je Katar še vedno uspešen, da ima še vedno močan mednaroden vpliv in da je še vedno lahko zelo pomemben igralec v svetovnem nogometu," je povedal profesor Davidson iz durhamske univerze.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 15
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
F.C.B. 3.8.2017, 21:56 Prijavi komentar
matej1111 oni so samo njuni sponzorji. Oba kluba nimata lastnika.
Messiniesta 3.8.2017, 18:10 Prijavi komentar
RM mnenje mstegar ni univerzalno mnenje cele navijaske skupnosti
Messiniesta 3.8.2017, 18:10 Prijavi komentar
matej1111 Real pa Barca nimata lastnikov, tko da naftarji ne igrajo vloge tolk, kot pri Chelsea, City itd.
Messiniesta 3.8.2017, 18:05 Prijavi komentar
sam ne razumem kako lahko Saudova Arabija oznaci Katarce za teroriste, ker so Katarci mnenja, da bi moral sunitske drzave met boljse odnose z siiti. Pravzaprav s tem Katarci edino Hezbolah podprejo, pa seveda Iran, oba se pa borita proti ISISu precej bolj kot Saudova Arabija. Ce kdo, so Saudijci teroristi
Ronnie_10 3.8.2017, 16:29 Prijavi komentar
ma sej boljš,da vlagajo v fuzbal. Več k vložjo v fuzbal, manj ostane za njihov drug projekt (financiranje ekstremnega islama). Problem je sam, da majo denarja neomejeno:D. Komi čakam,da zmanjka nafte
matej1111 3.8.2017, 15:17 Prijavi komentar
Samo v vednost, kje so bili razni reali pa barceloni pa chelsea pa podobni patroni pred naftari? Smešni so bili, zdaj pa jokajo ker jim je naftar speljal igralca. Prav tak, naj jokajo monopolisti, ki so prvi začeli s tem. Upam, da propadejo.
Intelekt 3.8.2017, 15:10 Prijavi komentar
Res je mstegar, ko ste pa s tem denarjem kupovali, renovirali, je pa bil to zlat denar..dobesedno in figurativno.
RM 3.8.2017, 14:21 Prijavi komentar
@mstegar se pravi dokler je pritekal denar v obliki sponzorja Qatar Airways je bilo vse super zdaj pa "smradi teroristi"? in uprava je kriva da so prekinal z "smradi teroristi" in zato izgubil Neymarja? kaj nihče več ne bere za sabo kaj napiše?
Pepi* 3.8.2017, 14:09 Prijavi komentar
Neymar sklenil pogodbo s hudičem https://streamable.com/xnfbe
matej1111 3.8.2017, 13:37 Prijavi komentar
Ko bodo naftari zgnili bodo real barca in podobni na ravni freiburga.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE