Klemen Kos   2. oktober 2017
Največji katalonski ponos je v srčiki prelomnih dogodkov za Katalonijo

Katalonska prihodnost Barcelone

Barcelona je bila vselej močan katalizator katalonskih teženj po odcepitvi, ki so v teh dneh manifestirane pred očmi celotne Evrope in sveta. Kakšna potencialna prihodnost čaka Barcelona v neodvisni Kataloniji?
SORODNE NOVICE
Barcelona vrgla lovke na člana...
23.2.2019 | Evropske lige
La Liga: Barcelona na peklensk...
23.2.2019 | Evropske lige
De Jong: Barcelona je moj san...
22.2.2019 | Evropske lige
Modrić bo podaljšal z Realom
22.2.2019 | Evropske lige
Mlakar je v Madridu, Oblak pre...
21.2.2019 | Evropske lige
Balu odhod Ronalda ni pomagal
21.2.2019 | Evropske lige
(foto: /)
"Neoborožena vojska Katalonije." Tako je barcelonski nogometni klub nekoč opredelil katalonski pisatelj Manuel Vazquez Montalban, ki je povzel splošno prepričanje, ki v Barceloni vlada že od dvajsetih let prejšnjega stoletja. Nogometni klub je najbolj prepozaven promotor Katalonije in katalonstva v svetu, zato je v času katalonskih odcepitvenih teženj mnenje, ki ga posreduje klub, pomembno za Katalonce in odraža splošno stanje duha v pokrajini. Klub se je bolj hote kot nehote znašel v vrelišču dogodkov, ki jih v Kataloniji smatrajo kot prelomne za razvoj deviantne pokrajine, ki navkljub visoki stopnji avtonomije svoje prihodnosti ne želi deliti z matično Španijo.

Kakšno je stališče Barcelone?
V Barceloni so se v času kuhanja referenduma skušali distancirati od perečih vprašanj in poudarjali športno poslanstvo kluba, kljub temu pa je imel klub vselej jasno pozo: distanciral se je od katalonske odcepitve, a pozival k demokratičnosti in poudarjal pravico katalonskega naroda, da sam odloča o svoji prihodnosti.

"Barcelona se zavzema za spoštovanje demokracije in svobodnega izražanja. To ne pomeni, da se nagibamo k eni ali drugi strani, saj bi bila to napaka. Spoštujemo vsa stališča, dokler so ta spoštljiva do ostalih mnenj in skladna z demokracijo," je že maja  na skupščini kluba povedal predsednik Josep Bartomeu.

Barcelona je na dan referenduma pozivala k miru, strpnosti, demokratičnosti in pravici do katalonske samoodločbe, kljub temu pa so dogodki včerajšnjega dne pokazali, da ima Barcelona precej težav pri krmarjenju med katalonskimi nacionalnimi željami in njenimi lastnimi športnimi interesi. V klubu so se namreč sprli glede potrebe igranja tekme proti Las Palmasu, po kateri sva dva visoka funkcionarja podala odstopni izjavi, ker se nista strinjala z odločitvijo, da se tekma odigra. Močno je temu nasprotoval tudi katalonski del moštva, katerega v največji meri predstavlja politično angažirani branilec Gerard Pique.

Barcelona senyera Katalonija
(foto: /)


Kakšno je stališče La Lige?
V trenutnih razmerah zelo usklajeno z brezkompromisno držo španske vlade. Vodstvu La Lige trenutno predseduje Javier Tebas, sicer javno deklarirani pristaš Reala iz Madrida in velik španski unitarist. Tebas je katalonskim klubom sporočil, da v primeru katalonske odcepitve od Španije ne bodo mogli igrati v španskem prvenstvu, jim napovedal propad v nekonkurenčni in neatraktivni katalonski ligi ter pokazal tudi odločno pozo na volilno nedeljo, ko je zavrnil vse možnosti, da bi se tekma zaradi izrednih razmer prestavila. Tebas je Barceloni žugal s šestimi točkami kazni, stališče La Lige pa ponazarja tudi odločitev, da se odobri provokativno gesto Las Palmasu, ki je srečanje proti Barceloni izjemoma odigral z všitimi španskimi zastavami.

Kakšna je vloga Barcelone?

Zelo pomembna. Po smrti arhitekta Barcelone Antonia Gaudija in ekscentričnega umetnika svetovne slave Salvadorja Dalija so najbolj slavni Katalonci v svetu – nogometaši. Včeraj je ves svet povzemal mnenja trenerja Josepa Guardiole in igralcev kot so Xavi, Carles Puyol ali Gerard Pique, ki so se prelevili v zelo pomembne vplivnostne vodje, ki vplivajo na katalonsko nacionalno identiteto. Nogometni klub je v zadnjih desetletjih prerasel v globalni poslovni konglomerat vreden skoraj 4 milijarde ameriških dolarjev, a kljub temu njegova esenca "več kot kluba" ni pretirano zapostavljena. Skozi diktature generalov Prima de Rivere in Franca je Nou Camp postal hram katalonskosti, kar je bil na svoj način tudi včeraj, ko je simbolično sameval v znak protesta nad nasiljem španske policije.

Kaj bi odcepitev Katalonije pomenila za Barcelono?
Če bi Katalonija zares dosegla svoje politične cilje – to vprašanje je sicer izjemno kompleksno – je razmišljanje o tem, kaj bi to pomenilo za Barcelono lahko zgolj hipotetično. Če bi vodstvo La Lige ohranilo obstoječe stališče, bi s športnega vidika zagotovo veljala domneva, da bi Barcelona z odhodom iz La Lige izgubila veliko več kot bi z njenim odhodom izgubila La Liga. Barcelona svoji katalonskosti navkljub celotno klubsko filozofijo gradi na svoji proticentralistični pozi, brez katere bi klub ostal brez ključnega dela identitete. Barcelona bi v katalonski, francoski, italijanski, angleški ali kateri koli drugi ligu izgubila svoje tradicionalne nasprotnike, rivalstva in navsezadnje svoje domače okolje. Brez La Lige bi Barcelona izgubila status svetovnega giganta in bi zelo težko zadržala najboljše nogometaše oziroma še bila dovolj atraktivna za to, da bi najboljši nogometaši sveta še naprej prihajali v njene vrste.

Kaj bi odhod Barcelone pomenil za La Ligo?
Španska La Lige brez Barcelone nikoli več ne bi bila enaka in z njenim odhodom bi dokončno ostala brez zgodovinskega rivalstva, ki se odlično prodaja in je glavni razlog, zakaj španska liga v komercialnem smislu zaostaja le za angleško. Kljub temu pa bi bila španska La Liga še vedno vrhunsko nogometno prvenstvo z vrhunskimi klubi in igralci, najbrž pa bi odhod Barcelone pomenil velik finančni udarec za vse klube, saj bi Španci zelo težko še kdaj izposlovali vsaj približno tako dobre finančne pogoje pri prodaji televizijskih pravic, ki so trenutno vredne 1.6 milijarde evrov na sezono. Brez Barcelone bi La Ligi grozilo, da bi postalo prvenstvo v veliki ekonomski domeni enega kluba kot je primer v Nemčiji z Bayernom, v Franciji s PSG in nenazadnje tudi v Italiji z Juventusom. Evidentni športni in finančni interes vseh strani je, da Barcelona še naprej igra v La Ligi, a v takšen scenarij – ob hipotetični predpostavki, da si Katalonija izbori neodvisnost – vsaj kratkoročno ne gre verjeti.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 55
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
F.C.B. 3.10.2017, 23:43 Prijavi komentar
superfly7 verjetno res, da bodo ostali v La Ligi, kar bi bil še najbolje vesel. Glede Katalonije ne bom nič rekel, bomo videli kaj in kako bo. Zanima me bolj FCB kot politika.
superfly7 3.10.2017, 20:17 Prijavi komentar
F.C.B. - brezpredmetno je govorit o tem kje bo Barca igrala. Barca bo ostala v LaLigi, tak kot bo Katalonija ostala del Španije, na koncu še z slabšo pozicijo kot so jo zdaj imeli. Nobena suverena država na svetu jih ne bo podprla, nobena mednarodna organizacija.
F.C.B. 3.10.2017, 18:09 Prijavi komentar
pepe zato, ker Katalonija ni neodvisna država ampak je še vedno pod Španijo. Zato je tudi Barca še vedno v La Ligi in tudi na koncu bo ostala v La Ligi. Tu ne govorimo o 20€, tu govorimo o stotinah miljonov in dejansko kdo misli, da se bo La Liga temu odpovedala? Kot prvo je liga brez Barca miljonkrat manj atraktiva, El Classico je največji nogometni derbi na svetu tako zgodovinsko,politično kot tudi športno. Potem so tu recimo TV pravice. Na izgubi bi bili tu vsi klubi La Lige, kot tudi Barca sama.
pepe 3.10.2017, 16:17 Prijavi komentar
Zakaj pa se Barca že ni pruključila v katero drugo ligo, če je to tako enostavno. Ali res verjamete da bodo Francozi ali Angleži gledali kako bo Barca tam prvak v njihovem prvenstvu. Zakaj mislite da 7 milijonska nacija ne bo imela svoje lige oz celotnega ustroja. Mi 2 milijonski Slovenčki pa jo imamo. Pač bodo imeli ligo na nivoju Nizozemske, Belgije, Portugalske ali Škotske. Kaj to dolgoročno pomeni za Barco, pa si naj vsak razlaga po svoje
fcb.fan 3.10.2017, 15:08 Prijavi komentar
Kdo si ti kekec maaajketi, mozes samo da ga popusis :D
olenogm 3.10.2017, 14:51 Prijavi komentar
fcb.fan ah ja Real bo kar potonil, omg tebi se že res blede bebček. Čudno, da nisi v Kataloniji pa tam stresaj svoje frustracije, si ne Slovenec ki navija za Barco to je to.
fcb.fan 3.10.2017, 13:59 Prijavi komentar
Največ izgubi real, ker se bo Barca sigurno priključila eni izmed top lig, real bo pa ostal sam v "realligi" in zagotovo čez nekaj časa bo potonil s celotno ligo na čelu:) pa jebes Barco, glavno, da bodo ljudje srečni in zadovoljni, če si to res želijo.
Milkyway 3.10.2017, 13:32 Prijavi komentar
Barca izgubi največ! Ni isto če premagajo Real, ali pa Lyon!! KER REAL JE NAJBOLJŠI KLUB NA SVETU! daleč največ lovorik!! Vedno je slajše premagat najboljšega na svetu, kot pa Barco! Elvie has letf the building!!
Milkyway 3.10.2017, 13:23 Prijavi komentar
Če so svoja država naj igrajo svoje prvenstvo!! Če ne bo temu tako, potem lahko tudi NK Čatež zaiga v Islandski ligi!! Če jih pa skrbi denar, se naj Barca vključi v Kitajsko ligo, pa naj tam igrajo!!!
F.C.B. 3.10.2017, 10:49 Prijavi komentar
zmaj05 tebe Barca peče 24/7, pa verjetno zraven še glava, ko poskušaš misliti z njo. Na izgubi bi bil tako Real, kot Barca in navsezadnje celotna La Liga. Malo je razlika, če ti pride igrat Villareal,Valencia ali pa Barca? Bilo bi fajn za Real to, da ne bi rabili čakati 5 let na ligaški naslov.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE