Uredništvo    28. april 2017
Cardiff čaka velik organizacijski zalogaj, hoteli že polni

Pred finalom LP skeniranje obrazov

V izjavi za javnost je britanska vlada napovedala, da bodo pred finalom letošnje Lige prvakov v Cardiffu prvič preizkusili tehnologijo prepoznavanja obrazov navijačev.
SORODNE NOVICE
Inter lahko kar pozabi na Mate...
21.1.2018 | Evropske lige
Barcelona z javnim odzivom za ...
20.1.2018 | Evropske lige
Mijatović: Neymarja bi rad vid...
20.1.2018 | Evropske lige
Liga prvakov 2018/19: Za kvali...
19.1.2018 | Evropski pokali
Varane: Raje zmaga kot dobra i...
19.1.2018 | Evropske lige
Ronaldo in Bale počivata med p...
18.1.2018 | Evropske lige
(foto: uradna spletna stran kluba)
Fotografiranje oziroma skeniranje obrazov bo v Cardiffu potekalo 3. junija okoli osrednjega stadiona Millenium in železniške postaje, so v izjavi za javnost potrdili pri britanski vladi. Na Otoku se obeta eden največjih športnih dogodkov leta, valižanski Cardiff pa bo pred finalom Lige prvakov močno varovan. Novi varnostni prijemi naj bi stali okoli 177.000 funtov.

Skenirane obraze lahko primerjajo s 500.000 podobami, ki jih hrani sistem Force's Niche Record Management. Novosti so potrdili tudi pri policiji Južnega Walesa, kjer so zapisali, da bo šlo za "avtomatizirano tehnologijo prepoznavanja obrazov", finale Lige prvakov pa da bo "unikatna priložnost za preizkus in dokazovanje koncepta te tehnologije v živem operativnem okolju". Policisti upajo, da se bodo novi prijemi izkazali, BBC pa je poročal, da skeniranje obraza ne bo odločalo o tem, če bo navijač lahko vstopil na stadion ali ne.

Hoteli v Cardiffu naj bi bili povsem polni na noč finalne tekme, čeprav nasprotnika pred začetkom polfinalov seveda še nista znana. V Cardiffu je mogoče tudi šotoriti, a je cena narasla do neverjetnih 1800 funtov samo za sobotno noč. Evropska nogometna zveza (Uefa) od mest gostiteljev zahteva, da jim rezervirajo hotelske sobe že dolgo pred tekmami, zato da so člani ekip, sodniki in pokrovitelji zanesljivo preskrbljeni, medtem pa imajo velike težave zaradi tega gostujoči navijači, še posebej takrat, ko so tekme v manjših mestih. Cardiff ima 350.000 prebivalcev in je prvo mesto, ki bo gostilo finale Lige prvakov, z manj kot milijonom prebivalcev po nemškem Gelsenkirchnu pred 13 leti.


"Cardiff je kompaktno mesto in pričakujemo, da bodo hoteli polni,"
so mestne oblasti sporočile za Associated Press. "Odbor se je dogovoril za pogodbo s hotelirji, da bo določen del hotelov v Cardiffu na voljo, zato da bomo lahko gostili ta prestižni dogodek," so dodali. Pritisk nad hoteli bi sprostil kakšen angleški klub v finalu, a je že nekaj časa jasno, da bodo vsi klubi s celine. Najugodnejši izbor za navijače je torej šotorjenje, najnižja cena je 195 funtov za eno noč, najvišja pa 1.800.

"Medtem, ko je Cardiffova nastanitvena kapaciteta nižja od prejšnjih gostiteljev finalnih tekem LP, je Cardiffski organizacijski komite storil proaktivne korake, da bi zagotovil nepozaben dogodek vsem, ki se ga bodo udeležili," sporočajo z Uefe. Krovna evropska nogometna organizacija zagotavlja, da bodo na voljo dodatni vlaki in avtobusi, ki bi 15.000 navijačev popeljali nazaj v London. Pot traja okoli tri ure, če ni zastojev, dve uri pa vzame pot z vlakom.

Pozno v noč bo delovala tudi povezava z bližnjim Bristolom in lokalnim letališčem, v tem angleškem mestu lahko navijači trenutno najamejo sobo za najnižjo ceno 271,32 funta. V Cardiffu naj se obiskovalci ne bi zadržali preveč dolgo, 25.000 ljudi naj bi na dan finala prišlo in zapustilo mesto na letih iz Cardiffa, Bristola in Birminghama. Cardifski stadion Milenium so leta 2015 za gostitelja finala izbrali brez razpisa le nekaj mesecev po tem, ko valižanska prestolnica ni bila izbrana za gostiteljico tekem Eura 2020. Lanske spremembe predsednika Uefe Aleksandra Čeferina predvidevajo, da bo o gostitelju zdaj odločal razpis, pomemben faktor pa bodo tudi nastanitvene kapacitete.
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE