Jan Krstovski   2. oktober 2014
Sporna tekma v majici Zaragoze

Gabi priznal igranje po nareku

Kapetan madridskega Atletica Gabi Fernandez naj bi na današnjem zaslišanju v povezavi z domnevnim nameščanjem ligaške tekme iz leta 2011 priznal, da je "storil tisto, kar mu je naročil klub".
SORODNE NOVICE
Iniesta bo dobil kip
23.10.2018 | Evropske lige
Mourinho o Realu in Ronaldu
23.10.2018 | Evropske lige
Thiago v Barceloni? To bi bilo...
23.10.2018 | Evropske lige
La Liga: Za konec bled remi
22.10.2018 | Evropske lige
Real Madrid: Kriza z velikim K
22.10.2018 | Evropske lige
Huth: El Clasico se mi gabi
22.10.2018 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Odmevno zaslišanje v prostorih posebnega tožilstva, ki se ukvarja s korupcijo in organiziranim kriminalom, je pritegnilo veliko pozornosti v španskih medijih. Še posebej zato, ker je v preiskavo vpleten tudi kapetan madridskega Atletica Gabi Fernandez, ki bo moral skupaj s še nekaterimi nekdanjimi igralci Reala Zaragoze in Levanteja pojasnjevati dogodke iz sezone 2010/11.

Tožilstvo preiskuje namige, da je bil rezultat tekme dogovorjen, Gabi pa zaradi poziva (in domnevne poškodbe) ni zaigral na sredini tekmi Lige prvakov proti Juventusu (1:0). Gre za obračun iz zadnjega kola La Lige leta 2011, ko se je Zaragoza po neverjetni seriji rezultatov rešila pred izpadom v drugo ligo.

Gabi je takrat zabil dva gola, tekmo pa je novi predsednik tekmovanja Javier Tebas v svojem lanskoletnem poročilu vključil med deveterico "sumljivih", ki jih bodo preiskali. Nameščanje tekem je kaznivo dejanje v Španiji in lahko prinese tudi zaporno kazen posameznikom ali hude kazni klubom, ki jih lahko izključijo iz določenih tekmovanj.

Dnevnik El Mundo je kmalu po Gabijevem odhodu s četrtkovega zaslišanja objavil, da je priljubljeni vezist priznal nečednosti, a je obenem dodal, da je vse storil na zahtevo kluba.

"Storil sem, kar je od mene zahteval klub," naj bi tožilcem dejal Gabi, ki se je odločil sodelovati s preiskovalci in tudi zatrdil, da se z dogovorjeno tekmo ni materialno okoristil, čeprav je bil njegov odhod k Atleticu takrat že dogovorjen. "Gabi ne ve, kam je šel tisti denar, niti kaj se je z njim storilo," so za dnevnik AS potrdili viri blizu igralca.

Po tem, ko so danes spregovorili igralci Zaragoze, jim bodo jutri sledili še člani takratne ekipe Levanteja. Nekateri, denimo Ikechukwu Uche, se bodo zaslišanja zaradi tekme v Evropski ligi udeležili kasneje. Skupno bodo zaslišali 20 nogometašev, številne člane strokovnega vodstva Zaragoze in predsednika Agapita Iglesiasa.

Primer bo, če bo obstajal utemeljen sum podkupovanja, prevzelo sodišče v Valencii, ker je bila tekma odigrana na stadionu Levanteja. Zaporne kazni naj bi se po poročanju dnevnika AS gibale med šestimi meseci in štirimi leti ter med enim in šestimi leti neigranja. Glavni osumljenci so Leo Franco, Ponzio, Uche in Agapito Iglesias, dodajajo.

Ker Franco in Ponzio igrata v Argentini, bosta izjavo dala v pisni obliki, enako naj bi storil trener Javier Aguirre, ki kot selektor vodi Japonsko. Preiskovalci naj bi odkrili, da so igralci Zaragoze na svoje račune prejeli 120.000 evrov, ki jim jih je po zagotovljenem obstanku leta 2011 nakazal takratni lastnik kluba Iglesias, kasneje pa se je ta denar prenakazal igralcem Levanteja, ki naj bi Zaragozi "dovolili" zmago. Gabi, najbolj znan nogometaš v preiskavi, naj ne bi bil v središču pozornosti preiskovalcev.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
RMCF4ever 2.10.2014, 23:08 Prijavi komentar
najbolj ogaben del nogometa-korupcija. če je vpleten potem je res baraba in bi moral biti ostro kaznovan kajti po njemu si zgled jemlje dosti malčkov....
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE