Uredništvo    1. december 2014
Po smrti navijača v Madridu

Boj proti "ultrasom" v La Ligi odprt

Državni sekretar za šport Miguel Cardenal je dan po žalostnih dogodkih iz Madrida, kjer je med spopadi navijaških skupin življenje izgubila ena oseba, napovedal konec "ultrasom".
SORODNE NOVICE
Celta bo v pol leta popeterila...
11.12.2017 | Evropske lige
Suarez in Messi potopila Villa...
10.12.2017 | Evropske lige
Video: To zmore le Jan Oblak
10.12.2017 | Evropske lige
Zidane: Ronaldo je boljši, kot...
9.12.2017 | Evropske lige
Atletico: Cena za Vrsaljka je ...
9.12.2017 | Evropske lige
Courtois želi Oblakovo mesto
8.12.2017 | Evropske lige
Okolica stadiona Vicente Calderon v Madridu je v nedeljo zjutraj spominjala na bojišče. (foto: splet)
Podobno se je odzval predsednik španske lige Javier Tebas, potem ko je včeraj Španijo pretresla smrt navijača Deportiva La Coruñe, člana ekstremistične skupine, ki se je s pristaši domačega Atletica Madrida in še nekaterimi "pomočniki" spopadla v okolici stadiona Vicente Calderon.

Državni sekretar za šport in vodja višjega sveta za šport Miguel Cardenal je v ponedeljek skupaj z državnim sekretarjem, pristojnim za državno varnost, Franciscom Martinezom, napovedal hud boj nasilnim navijačem, ki se je hitro preselil tudi na hodnike španskega kongresa. Med najbolj revolucionarnimi prijemi je tudi popolna prepoved vstopa na stadione za določene skupine, ki so se zaradi pomanjkljivega nadzora pri nakupu vstopnic za letošnjo sezono znova uspele infiltrirati ob igrišča po celotni državi.

"Predlagano je bilo, da sestavimo seznam vseh 'ultras' skupin, da bi jim prepovedali vstop na stadione in da bi sestavili časovni razpon, v katerem lahko to storimo," je dejal Cardenal in pristavil, da je pobuda na ponedeljkovem srečanju prišla s strani lige LFP, katere predsednik Tebas se sestanka Cardenala in sodelavcev ni udeležil. 

"Hitro bo postalo jasno, da bodo ti ukrepi pomenili 'prej in potem' za nogomet. Predlogi so prišli s strani klubov in ni dvoma, da jim bo uspelo. To je pot, po kateri je že stopilo nekaj klubov, njihova predanost pa je popolna in prepričan sem, da bodo prijemi učinkoviti. Veliko je baz podatkov s prestopniki, toda pogovarjamo se o sestavi uradnega seznama, glede na katerega bi nato sprejemali ukrepe. Naši zakoni so sveži, toda zahtevajo še nekaj prakse," je dodal Cardenal.

Napovedal je tudi delno zaprtje tribun na stadionih, ki je v zadnjih sezonah "priljubljeno" na tekmah Evropske nogometne zveze (Uefa) in predvsem italijanske Serie A. Dodatne ukrepe naj bi sprejeli tudi zaradi porasta žaljivk na stadionih, tako rasističnih kot ksenofobičnih.

"Na to smo opozarjali že dlje časa. V zadnjih dveh letih so klube in sodnike pozivali, da identificirajo prestopnike, ker če jih ne, potem teh težav ne moremo izbrisati. Prek direktne telefonske povezave lahko ljudje prijavijo vsakršno rasistično in ksenofobično obnašanje," je še povedal Cardenal in priznal, da je policija že odkrila celo kuverto vstopnic, ki si jih je skupina Riazor Blues na nelegalen način zagotovila za obračun v Madridu.

Policija je po usodnih spopadih, 43-letni navijač Romero Taboada je preminil po padcu v reko, aretirala okrog 20 članov skupin Riazor Blues in Frente Atletico. Oba kluba sta že zagotovila, da sodelujoči v spopadih notranjosti stadionov Calderon, Riazor in ostalih po državi ne bodo videli nikoli več.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 5
Starejši naprej | Novejši naprej
Who? 2.12.2014, 14:12 Prijavi komentar
Ma naj se tolčejo med sabo. Ne vidim problema.
cheikh 2.12.2014, 12:29 Prijavi komentar
Neroazzurr4 sej konec koncev je vseeno vse te primitivce je potrebno odstranit iz športa,ultrasi so tudi znani kot rasisti oz. ksenofobi,to niso gladiatorske igre,šport ljudem ne pa "živalim". Na eni strani družine na drugi pa tej primitivci,enostavno ne gre skupaj.
Neroazzurr4 1.12.2014, 19:38 Prijavi komentar
ultrasi in huligani ni eno in te isto..škoda da je na takem položaju v taki službi pa nezna razlikovat tega.
Ronnie_10 1.12.2014, 18:24 Prijavi komentar
ka pa vem. Smrt tega huligana je zgolj naravna selekcija. Dokler se te opice mlatijo le med sabo, ne vidim problema, če kdaj pa kdaj kdo pogine. V bistvu je družba s tem celo na boljšem.
UNHOLY CULT 1.12.2014, 16:55 Prijavi komentar
malce čudno,da znajo mili španci biti huligani,budale imaš vsepovsod.skoraj vsak klub ima eno ultras hudo skupino
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE