Miran Zore   5. maj 2016
Oblak se je prebil med titane slovenskega nogometa

Oblak zakorakal med velikane

KOMENTAR: Jan Oblak je v torek odigral tekmo, ki smo jo potihoma pričakovali že nekaj časa. München je potrdil, kar smo že vedeli: Oblak v dresu Atletica iz Madrida koraka proti vratarskemu tronu.
SORODNE NOVICE
UEFA zaradi žalitve Skomine pr...
22.3.2019 | Evropski pokali
Dolgoročna pogodba in selitev ...
22.3.2019 | Evropske lige
UEFA je izrekla kazen Cristian...
21.3.2019 | Evropski pokali
Barcelona bo drago zaračunala ...
21.3.2019 | Evropski pokali
City ponuja bogastvo za nasled...
20.3.2019 | Evropske lige
Mbappe: Zaradi Manchester Unit...
20.3.2019 | Evropski pokali
(foto: Getty Images)
Prelomnic je bilo v karieri Jana Oblaka kljub njegovi mladosti doslej že toliko, da je tisto ključno praktično nemogoče izluščiti. Zagotovo jih je bilo več, ne zgolj ena. Od članskega debija pri šestnajstih, milijonskega prestopa pri sedemnajstih, dokazovanju na posojah, naslova portugalskega prvaka in rekordnega prestopa v Atletico Madrid. Konec koncev je bilo peklensko tudi že, ko je enkrat prišel v Madrid. Stopil je namreč v čevlje odličnih Davida De Gee in Thibauta Courtoisa ter spotoma na klop izrinil še Miguela Moyaja. Danes je Atleticova nesporna številka ena med vratnicama. Kako visoko na seznamu vrhuncev kariere zato rangira torkova povratna tekma Lige prvakov v Münchnu, ve le Oblak sam. Ker je na Allianz Areni od prve minute deloval osredotočen in "razbranjen", ta tekma zanj morda celo res ni bila najtežja, je pa bila glede na vložek in razplet zagotovo največja doslej. 

Oblak je v polfinalu Lige prvakov pisal slovensko nogometno zgodovino. Postal je namreč šele tretji Slovenec, ki se je prebil v finale elitne Lige prvakov in prvi, ki je svojo ekipo praktično lastnoročno in lastnonožno potisnil, mimo Bayerna, v finale. Prave teže njegovega dosežka v navalu ekstaze in zadovoljstva ter ogromnega pričakovanja ta hip verjetno še ne znamo oceniti. Jo pa bomo, sploh glede na periodiko slovenskih nastopov v finalih evropskih pokalov, zagotovo znali ustrezno vrednotiti v prihodnosti. Že zdaj pa je jasno, da se je Oblak z vsemi svojimi dosežki v zadnjih letih začel postavljati ob bok slovenskim nogometnim titanom.

Tekmo v Münchnu je Oblak za vstop v t.i. "hall of fame" (hišo slavnih) slovenske nogometne elite potreboval in jo, če smo iskreni, tudi pričakoval. Vsak vratar, ki želi postati vrhunski, potrebuje predstavo na veliki sceni, na kateri lahko potrdi ali ovrže svoj šampionski potencial. Oblak je, opremljen z vsemi izkušnjami od Olimpije naprej, na "tekmi tekem" potrdil, da se v njem skriva šampionski DNK

Oblakova trenutna realnost po praktično dveh sezonah v Madridu zdaj ni več dokazovanje, da je vreden Atleticovega dresa in rekordne odškodnine, temveč poseganje po višjih ciljih. Povedano z drugimi besedami, slovenska javnost se bo morala privaditi, da bo v kontekstu najboljših vratarjev na svetu v bodoče vselej omenjen tudi kljub vsemu pompu neverjetno mirni Oblak. Neuer, Courtois, De Gea, Buffon... In Oblak. V tem trenutku morda celo na prvem mestu med vsemi. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
zmaj05 5.5.2016, 10:32 Prijavi komentar
najbolši golman v zgodovini Slovenije!!!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE