Miran Zore   8. november 2016
Radomir Antić za Nogomanio o Janu Oblaku

Oblak ima v sebi Atleticov DNK

Radomir Antić je za Nogomanio analiziral slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka, ki je prejel že dve priznanji za najboljšega vratarja v španski La Ligi. Vidi ga kot idealnega za Atletico Madrid.
SORODNE NOVICE
Atletico je bolj italijanski k...
19.2.2019 | Evropske lige
Novost: Španci bodo igrali fin...
19.2.2019 | Evropske lige
La Liga: Athletic je že povsem...
18.2.2019 | Evropske lige
Kapetan Girone: Zmaga je za po...
18.2.2019 | Evropske lige
Video: Girona slavi po zmagi n...
17.2.2019 | Evropske lige
Realovi porazi imajo skupen im...
17.2.2019 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Radomir Antić je vrhunec svoje trenerske kariere že doživel. V njegovem življenjepisu bo namreč za vse večne čase ostalo zapisano, da je z Atleticom iz Madrida osvojil naslov španskega prvaka in tudi pokalno lovoriko. Ob tem je Antić, ki je bil zelo dober branilec (Sloboda Užice, Partizan, Fenerbahče, Zaragoza, Luton Town) treniral tudi Real Madrid in Barcelono, se preizkusil tudi na klopi Srbije, nazadnje pa delal na Kitajskem. Pri sedeminšestdesetih nogomet ostaja njegova največja obsesija, saj redno komentira tekme na radiu ter jih analizira v časopisih, na televiziji in na spletnih portalih. Ko gre za Atletico Madrid, je prav on, ob igralski legendi Milinku Pantiću, ki ga je sam pripeljal v Madrid, prva referenca na našem prostoru.

V Madrid smo ga poklicali dan po že drugem prestižnem priznanju za slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka, ki je po odločitvi vplivnega časnika Marca postal "Zamora" oziroma vratar z najmanj prejetimi zadetki v španskem prvenstvu. Že pred tem je Oblak s strani La Lige prejel priznanje za najboljšega vratarja Primere division v sezoni 2015/2016.

"O kakovosti Jana Oblaka vse pove že statistika. Potem pa si poglejte še njegovo obnašanje na golu, avtoriteto. Od daleč se vidi, da je povsem kompatibilen s filozofijo Atletica in njegove igre. Jan sebe ne potiska v prvi plan, deluje mirno in, kar je izjemno pomembno, vse skupaj ponavlja. To, da je zdaj dobil nagrado časnika Marca, je zanj veliko priznanje," je uvodoma dejal Antić. 

Jan Oblak v Španiji, odkar je tja leta 2014 prestopil iz portugalske Benfice, nase opozarja le na igrišču. Prahu ne dviguje, zato je "debata" o njem zreducirana izključno na zelenico. Antić, ki med vsemi klubi najbolj podrobno še vedno spremlja prav Atletico, pa opozarja predvsem na dve. 

"Tukaj je bilo kar nekaj vprašanj, pred časom predvsem to, zakaj ne brani za Slovenijo. Vratar Atletica, finalist Lige prvakov... Zdaj vidim, da brani, spremljam namreč tudi vaše tekme, gledal sem zadnjo proti Angliji, dobro ste igrali... Potem pa, to pa je še sveže - enajstmetrovke. Veliko je govora o tem, da je to njegov minus. V Ligi prvakov je bilo marsikaj v njegovih rokah, a se zdi, da ni niti zares poizkusil. To je pač njegova pomanjkljivost."

Atletico Madrid je v letošnji sezoni nekoliko transformiral svojo igro. Diego Simeone poizkuša pritiskati višje, na nasprotni polovici, še vedno pa se brani precej globoko. Atleticova posebnost je v primerjavi z recimo Realom ali Barcelono ta, da vratar običajno ne spusti žoge na tla in igra z branilci. Oblak zato igre z nogo ni razvil v takšnem obsegu kot nekateri drugi vrhunski vratarji, kar pa Antić ne vidi kot problem.

"Mislim, da je Simeone to sezono statistično začel najslabše doslej. Atletico igra drugače. Na zadnjih treh prvenstvenih tekmah je kar dvakrat izgubil. Vseeno pa mislim, da je Oblak napredoval. Kot sem že rekel, Oblak je idealen za Atleticovo igro, kjer vratar ne igra tako kot igrajo vratarji Barcelone, Bayerna ali Manchester Cityja. Ekipa se tega preprosto ne poslužuje za odpiranje prostora. Atletico se v principu še vedno brani blizu gola."

Antić je vzporednico povlekel s šampionskim Atleticom izpred 20 let, ki je imel na golu izjemnega Joseja Molino. Antić je z Atleticom že takrat igral visoko, tako da je bil Molina hkrati tudi t.i. libero.

"Zdaj se znova igra tako kot smo igrali mi. Štirideset metrov od gola. Molina je bil pri meni libero, čistil je žoge, kot bi bil igralec. To je lahko izgledalo spektakularno. No, Atletico danes ne igra tako."

Zaradi naklonjenosti tovrstnemu nogometu Antić na tron najboljšega vratarja na svetu ta trenutek uvršča tistega, ki je v smislu zapuščanja gola in participacije v igri verjetno najbolj izpostavljen. To je Bayernov vratar Manuel Neuer.

"Nerad izbiram. Rad gledam tekme iz različnih lig. Če že moram izbrati, potem, ker sem tudi sam zagovornik takšnega sloga igre, izberem Manuela Neuerja. On je več kot vratar. Je vrhunska avtoriteta na golu. Več pa niti ne rabim govoriti, saj vsi vidimo, kako brani."

Je pa Oblak, za katerega izkušeni Srb ne pozabi poudariti, kako mlad je še, ne glede na vse Antića prepričal

"Trenerji velikih klubov s svojimi ekipami igrajo ogromno tekem. Tekmovanj je veliko. Dogaja se, da menjajo vratarje. Pri Atleticu je pa tako, da Oblak recimo ne trenira, ker ga boli rama, ampak ga Diego Simeone na tekmi vseeno postavi na gol. Vedno. To dovolj zgovorno govori o tem, kako močno mu zaupa."
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 6
Starejši naprej | Novejši naprej
Messiniesta 9.11.2016, 10:31 Prijavi komentar
camacho seveda, kaksn clemente!
imperatore 9.11.2016, 10:26 Prijavi komentar
desno od puyola je camacho
Messiniesta 9.11.2016, 08:58 Prijavi komentar
a je desno od Puyola Javier Clemente al kdo je ze to?
float like a butterfly sting like a bee 9.11.2016, 08:04 Prijavi komentar
Woow..same legende na sliki:)
pejo2310 8.11.2016, 15:22 Prijavi komentar
Legenda !!!
Messiniesta 8.11.2016, 13:57 Prijavi komentar
Radomir legenda
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE