Uredništvo    3. julij 2015
Arsene Wenger: Trener, ki zna svoje karte zadržati zase

Z Wengerjem ne igrajte pokra!

"Z Arsenom Wengerjem nikar ni igrajte pokra," je nekoč izjavil legendarni Sir Alex Ferguson in pri tem ciljal na Francozovo nepredvidljivost in pretkanost na nogometni tržnici.
SORODNE NOVICE
City zmagal že 14. zapovrstjo ...
10.12.2017 | Evropske lige
City je gospodar Manchestra in...
10.12.2017 | Evropske lige
Conte: Govoriti o naslovu je m...
10.12.2017 | Evropske lige
Defoe v slogu Van Bastna in Os...
10.12.2017 | Evropske lige
Če ne marate Manchester Cityja...
10.12.2017 | Evropske lige
Mourinho: Malo vetra in igralc...
9.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Arsene Wenger je v nogometu izjemno znano ime. Trener, ki je na klopi Arsenala že celih dvajset let, je poznan kot eden najboljših trenerjev na svetu, v času prestopnih rokov pa ga mediji najbolje poznajo po tem, da odlično skriva svoje karte. Francoz je v preteklosti ljudi že večkrat potegnil za nos. Tako je na primer trdil, da ne pozna Santija Cazorle, nekaj tednov kasneje pa je mali Španec končal v vrstah Arsenala. Prav tako je zanikal, da se klub zanima za podpis Mikela Artete, potrditev o prestopu pa je prišla še isti dan. Nekoč je medijem dejal, da jih bo morda presenetil. Kasneje je oznanil nakup Mesuta Özila. Wenger trdi, da letos ni v nakupovalni formi. Toda, ali mu lahko sploh zaupamo?

Arsene kdo?
Wenger je svojo kariero pri Arsenalu začel davnega leta 1996. Takrat so ga poznali le redki poznavalci nogometa, Francoza pa so na klopi slovitega prvoligaša pričakali naslovi v časnikih: Arsene kdo? Medijem je hitro zavezal jezike, saj je Arsenal v svoji prvi sezoni popeljal do tretjega mesta v Premier Ligi, naslednje leto pa na sam vrh slovite angleške lige, v klubsko vitrino pa je dodal še zmago v FA pokalu. Navijači so ga dokončno sprejeli kot svojega in mu od takrat zvesto stojijo za hrbtom. Arsene je svojo najuspešnejšo sezono napisal v sezoni 2003/2004. Arsenal je angleško ligo osvojil brez enega samega poraza, kar je nazadnje uspelo klubu Preston North End, 115 let pred tem. Danes je za Wengerjem že več kot tisoč tekem na klopi Arsenala in nič ne kaže, da se bo kaj kmalu ustavil.

Arsene Wenger
(foto: Getty Images)


Po francosko, v napad!
Britanska državna televizija, BBC, je Arsena Wengerja opisala kot trenerja, ki izjemno ceni tehnične igralce. Francozeva strategija je agresivna, napadalna in temelji na izjemni tehnični kakovosti. Zadnja leta se največkrat zanaša na kar tri napadalce. Svoje igralce poskuša motivirati in jih prepričati, da naj svoje težave rešijo sami. Tako so številni že odpisani nogometaši pod njegovim vodstvom dobili nov zagon in obudili svojo kariero. Tak primer je Thierry Henry, ki je postal najboljši klubski strelec, prav tako je za težavnega igralca veljal Robin van Persie, ki je svoje najlepše gole dosegal prav pri topničarjih. Zaradi preračunljivosti in poznavanja psihologije, je Wenger postal znan kot trener, ki zna mladega igralca preleviti v mednarodno zvezdo.

Sir Alex Ferguson: "Z Wengerjem ne igrajte pokra!"
Kot bi proti njemu igrali poker, je pri Arsenu Wengerju včasih težko vedeti, ali v rokah drži barvno lestvico, ali zgolj visoko karto. Sam pravi, da mu je pri uspehu veliko pomagalo obdobje, ki ga je preživel na Japonskem. "Tam so vsi zadržani. Če pokažeš svoje prave občutke, se ti smejijo v obraz," je nekoč izjavil Francoz. Tako se je tudi sam naučil zadrževanja emocij in razvil pravi "poker face". Wengerju zadržanost pomaga tako pri vzgoji igralcev, kot tudi pri prestopih ter besednih dvobojih z drugimi trenerji. "Z Wengerjem nikar ne igrajte pokra," je nekoč izjavila nogometna trenerska legenda, Sir Alex Ferguson.

Rezultati, da te kap
Podpredsednik Arsenala, David Dein, je o Wengerja označil za najpomembnejšega trenerja vseh časov: "Arsene je čudodelec. Kljub je prenovil in igralce prelevil v svetovno znane zvezde. Odkar je pri Arsenalu, klub deluje, kot bi bil iz drugega planeta." Tudi statistika govori v prid Francoza. V svoji trenerski karieri je dosegel že 814 zmag, osvojil pet ligaških ter štirinajst pokalnih tekmovanj. Izbran je bil za najboljšega francoskega trenerja leta, trenerja leta na Japonskem, trikrat pa so mu zlato značko nadeli tudi v Angliji. Leta 2006 je bil vpisan tudi v angleško dvorano slavnih, za svoje uspehe pa je leta 2011 prejel naziv "trener desetletja".

Kako naprej?

Letos je Arsenal znova osvojil angleški FA pokal in nič ne kaže na to, da bi se želel Arsene Wenger tukaj ustaviti. Pred koncem sezone je sicer dejal, da letos ni nič kaj razpoložen za prestope, kljub temu pa je takoj nato potrdil nakup dveh mladih francoskih upov, ki jih je dobil iz kluba RC Lens. Še enkrat več se je pokazalo Wengerjevo poker znanje, saj je za nakup Yassina Fortuna in Jeff Reine-Adelaideja plačal zgolj 2,8 milijona funtov. RC Lens je potrdil dogovor z Arsenalom kljub temu, da naj bi Manchester United ponujal kar petdeset odstotkov več denarja. Ko so Arsena mediji povprašali, kaj misli o Arturu Vidalu, je dejal, da mu je igralec všeč, a da ga v Arsenal ne bo. Prestop je torej praktično že potrjen. Očitno je imel Sir Alex Ferguson prav. Z Arsenom, res ne gre igrati pokra.
OGLAŠEVANJE