Damjan Tratnik   11. april 2011
Stan Kroenke se pripravlja na večinski prevzem angleškega Arsenala

Ameriški prevzem je pred vrati

Arsenal je tik pred tem, da postane naslednji angleški klub, ki bo povsem v rokah tujca. Ameriški poslovnež Stan Kroenke se je dokopal že do 62,89 odstotka vseh delnic kluba s štadiona Emirates.
SORODNE NOVICE
Dele Alli: Optimizem je hitro ...
22.1.2019 | Evropske lige
V Cardiffu molijo za pozitivne...
22.1.2019 | Evropske lige
V pokoj je odšel dolgoletni an...
22.1.2019 | Evropske lige
Potrjeno: Sala je bil na izgub...
22.1.2019 | Evropske lige
V Premier League se bojijo nov...
22.1.2019 | Evropske lige
Katastrofalna novica za Arsena...
22.1.2019 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Kot se vse zdi, bo tudi Arsenal kmalu v celoti prišel v roke lastnika iz tujine, potem ko se je Stan Kroenke dokopal že do 62,89 odstotka vseh klubskih delnic. Poslovnež iz Združenih držav Amerike je imel doslej v lasti nekaj manj kot 30 odstotkov delnic, v teh dneh pa je sklenil dogovor še z dvema delničarjema. Dannyju Fiszmanu in Nini Bracewell-Smith naj bi plačal več kot 150 milijonov funtov in se tako dokopal do njunega lastniškega deleža. Kroenke je sicer prvo delnico Topničarjev kupil leta 2007, štiri leta kasneje pa bo več kot očitno postal glavni šef na štadionu Emirates.

"Navdušeni smo nad priložnostjo, ki nam ponuja, da bomo še dodatno vpleteni v delovanje Arsenala. Arsenal je fantastičen klub s posebno zgodovino in tradicijo, prav tako ima v Arsenu Wengerju čudovitega trenerja. Želimo zgraditi bogato zapuščino in odpeljati klub proti novim uspehom," je dejal Kroenke in pristavil, da je na njegovi strani tudi predsednik Peter Hill-Wood, ki je pristal na to, da bo še naprej opravljal svojo funkcijo.

Leta 1947 rojeni Kroenke, ki ima prek svojega podjetja v lasti tudi Denver Nugets (košarka), Colorado Rapids (nogomet), Colorado Avalanche (hokej), Colorado Mammoth (lacrosse) in St. Louis Rams (ameriški nogomet), bo moral sedaj po zakonu predstaviti tudi ponudbo za odkup vseh preostalih delnic - ena je menda vredna okoli 11,500 funtov. Kljub vsemu se bo moral Kroenke verjetno še precej potruditi, da bo postal lastnik Arsenala, oziroma se bo moral sestati tudi z drugim prevzema željnim bogatašem. To je uzbekistanski poslovnež Alisher Usmanov, ki ima v lasti 27 odstotkov vseh delnic. Kakorkoli že, najnovejša poteza Američana priča o tem, da želi postati tisti, ki bo imel glavno besedo pri Arsenalu.

V Premier League je trenutno le še osem klubov (Everton, Bolton, Newcastle United, Stoke City, Tottenham, Wigan, Wolverhampton, WBA), ki imajo angleškega lastnika. Pogojno v to skupino sodijo tudi Arsenal (največji lastniški delež ima tujec), West Ham United (največji lastniški delež ima Islandec) in Blackpool, ki je v 20-odstotni lasti Valerija Belokona iz Latvije.

Arsenal Barcelona
(foto: Getty Images)


 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 12
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
snoop 12.4.2011, 17:25 Prijavi komentar
rdeci bianconero: se strinjam, samo nevem ce tudi ti razumes, da so potem vsi klubi s posojili v minusu in bi blo treba najmanj pol Evrope vzet licenco?;) je pa tud logicno da vecji kot je klub vecje posojilo lahko dobi in Glazerji so pač to izkoristili.. Domen128: se strinjam s tabo ;)
Domen128 11.4.2011, 18:06 Prijavi komentar
snoop: Sj vsi samo vidijo, angleške klube, da so v minusu. Kaj pa nekateri španski klubi tud tako veliki, da jih ne bom omenjal, da ne bo spet jokanja in stokanja. Zakaj vsi želijo vlagati v angleške klube je pa samo en preprost odgovor. Največ se dogaja največja je možnost zaslužka in tako naprej. Sprjaznte se glede tega že enkrat.
rdeci bianconero 11.4.2011, 17:29 Prijavi komentar
kaj pa je posojilo druga kot minus? ce si nekaj sposodis mores vrnit in dokler ne vrnes mas na banki -
snoop 11.4.2011, 15:07 Prijavi komentar
rdeci bianconero.. a se ti zavedas, da ta "ogromen minus", ki ga ima United, v večini niso nič drugega kot dolgoročna posojila? Cel ta cirkus okrog tega dolga so napihnili mediji, k jim itak vsaka stvar pride prav, samo da majo o čem za pisat. Dokler United pridno odplačuje obroke in imajo vsi zaposleni plače, ne vidim razloga da ne bi smel nastopit v kakem tekmovanju, se manj pa mi je jasna tvoja primerjava s Portsmouthom.
rdeci bianconero 11.4.2011, 14:08 Prijavi komentar
poli liverpool ni zadolzen, zadolzili so ga prejsnji lastniki novi pa so rekli da bodo dali denarja kolikor ga bo kenny rabo za nakupe. blo je okrog 300mio minusa ko pa je zaj v plusus, united ma pa itaq zdi se mi da 900 minusa, skrbi me le da ce bo zakon da ce mas vec ko 3 mio minusa tako govorijo da bo te united nebi smeu nastopit v evropskih tekmovanjih, vendar ker je pac united united se to nebo zgodilo. moglo se jim bi nardit isto ko z portshmuthom!
bertooolin 11.4.2011, 13:49 Prijavi komentar
Samo to je res in to že dolgo poudarjam, namreč, da je PL Football Manager za svetovne bogataše...kvaliteta je visoka, srce pa nastrada...vprašanje kaj je bolje...
Kawky 11.4.2011, 12:08 Prijavi komentar
:)
Poli 11.4.2011, 12:05 Prijavi komentar
Kawky, pardon, sem prehitro prebral, se strinjam z obema.
Kawky 11.4.2011, 12:03 Prijavi komentar
Poli ni kaj letelo na Arsenal, ampak na celo ligo, na klube kot so City,Chelsea...
Poli 11.4.2011, 11:28 Prijavi komentar
No na srečo vidva ne poznata ozadja in namenov Kroenkeja, ki je v klubu prisoten že nekaj let in ima vso podporo odpora. Vsi člani odbora ostajajo v klubu, Hill-wood ostaja predsednik, Wenger ostaja trener, njegov prevzem pa ne bo zadolževal kluba, kot pri Poolu in Unitedu. Vse ostaja enako, le lastniška struktura se bo spremenila, saj bo zdaj držal nekaj čez 60 % delnic.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE