Miran Zore   22. september 2015
Robert Berić je super začel zgodbo v Saint-Etiennu

Odločil je napadalen nogomet

Z dvema goloma na prvih treh tekmah se je Robert Berić takoj izkazal za dobro okrepitev Saint-Etienna. Ker pa je to šele začetek, 24-letni Krčan umirja vse skupaj. Prestop v Saint-Etienne v prvi vrsti športna odločitev.
SORODNE NOVICE
Ligue 1: Mbappe se pripravlja ...
23.2.2019 | Evropske lige
PSG prekinil z vezistom
22.2.2019 | Evropske lige
Mbappe težji nasprotnik kot Me...
22.2.2019 | Evropske lige
Rabiot odpustil svojo mamo
21.2.2019 | Evropske lige
PSG prekinil z Emiratesom in s...
21.2.2019 | Evropske lige
Berič podpisal z zeleno-belimi...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
Tri tekme, dva gola. To je statistika Roberta Berića v Saint-Etiennu, kjer je komaj tri tedne. A ker je sezona v francoski Ligue 1 v polnem teku, Saint-Etienne pa igra tudi v ligi Europa, Berić preprosto nima časa konkretno zbirati vtisov po sanjskem prestopu iz Avstrije v Francijo, iz Rapida v Saint-Etienne. Za njim je sanjski teden, z debijem in golom v ligi Europa, nato pa še s prvencem v francoskem prvenstvu. Že jutri gre spet zares, Saint-Etienne gostuje pri Troyesu. 

"Prestopil sem, to je zdaj za menoj. Zdaj je bolj mirno. Končno se lahko osredotočim le na nogomet. Počutim se odlično, uresničil sem željo po prestopu. Odločili so športni motivi. Imel sem ponudbe iz Anglije, Belgije... Odločil pa sem se za Saint-Eteinne," pravi Berić.

Saint-Etienne je ugleden klub. Je tradicionalen (leto ustanovitve: 1919) in z močno navijaško bazo. V lanski sezoni je v Ligue 1 končal na petem mestu, biti med petimi najboljšimi pa je tudi letošnji cilj. 

"Cilj kluba je priti med prvih pet in si izboriti Evropo. Moram reči, da sem tudi zato prišel. Saint-Etienne je tradicionalen klub, trofejen, vseskozi ima poln stadion, navijači pa so pravi fanatiki. Pritegnilo me je to, da Saint-Etienne igra napadalno, da se poteguje za najvišja mesta, v sistemu 4-2-3-1, v katerem sem igral že pri Rapidu."

Trener Saint-Etienna Christophe Galtier na Berića, ki je eden od treh klasičnih napadalcev v klubu, polaga veliko upov. Berićeva naloga je kristalno jasna - zabijati gole. Dva na treh tekmah sta super začetek.

"Trener me je želel v svoji ekipi. Konkurence je kar nekaj, tekem pa dovolj, verjamem, da bo rotial. Vem, kaj je moja naloga. Vesel sem, da mi je uspelo hitro zadeti, ker bo zdaj lažje. Vesel sem vsakega gola. Ni pa mi kaj prida odleglo, ker je zame prioriteta ekipa. Če zmaga, super, če ne, pa nismo bili uspešni. Moram pa reči, da drži to, kar sem o Saint-Etiennu vedel pred prihodom, in sicer, da je ekipa izjemno enotna, vsi se super razumejo med seboj. Tudi lepo so me sprejeli."

O francoskem nogometu in Ligue 1 Berić zaenkrat še ne more povedati kaj veliko. Za njim sta komaj dve tekmi. Opazil pa je, da prišel v precej močnejšo ligo.

"30.000 ljudi na tekmi je nekaj izjemnega. Liga je drugačna, kot sem bil vajen doslej. Vidim, da me čaka še veliko dela. Igralci tukaj so namreč izjemno močni. Tudi sicer so psihično dobro pripravljeni, osredotočeni in izredno dobri na žogi.

Pozitiven začetek francoske zgodbe 24-letnega Krčana, za katerega je Saint-Etienne že šesti klub v karieri, ne bo uspaval. 

"Mislim, da bom za vse skupaj potreboval še nekaj časa. Da se nekoliko ojačam. Popraviti želim še vedno igro z glavo, gibljivost. Zato sem tudi storil ta korak naprej. Tako se odločam, želim postopoma napredovati in doslej mi je uspevalo. Skupaj s tistimi, ki mi pomagajo v karieri, sem se odločil, da je to pravi klub zame." 

Čeprav "govori" univerzalen jezik (nogomet), Berića čaka zahtevno delo tudi pri premagovanju jezikovne bariere: "Treba bo potrpeti, ja, zagotovo, da se naučim jezika. Joj, francoščina je res težka. Nekateri igralci sicer znajo angleško, splošno pa Francozi ne govorijo tujih jezikov."
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
leyton orient 22.9.2015, 13:59 Prijavi komentar
Nič se bat samo pogumno naprej. V Franciji je polno jugosov in igralo in živelo,pa so se vsi še francoščine naučili!!!
ocelot 22.9.2015, 10:07 Prijavi komentar
Jp, če prej ni znal nič francoščina, bo komunikacija kar izziv :) Sem pogledal njihov rooster, vsi ostali v ekipi so iz frankofovskih držav in vemo, kako je s Francozi in angleščino... Vseeno pa... kjer je volja, je tudi pot :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE