Tine Zupan   3. november 2017
Ajaxov Kamerunski vratar

Skavt: Andre Onana

Kamerunec Andre Onana je star šele 21 let, a v Evropi igra že skoraj desetletje. Kalil se je v sloviti Barcelonini La Masii in razvil pri Ajaxu. Neizbežno se bliža čas za prestop v največje lige.
SORODNE NOVICE
Ajax potrdil zanimanje Juventu...
14.2.2019 | Evropske lige
Ajax je dal vse od sebe, a zam...
13.2.2019 | Evropske lige
Klubi Ajaxu navijajo cene
12.2.2019 | Evropske lige
Barcelonin novinec v sredo ne ...
11.2.2019 | Evropske lige
Ajax Areno bi lahko napolnili ...
11.2.2019 | Evropske lige
Real Madrid raste, Ajax strmo ...
10.2.2019 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Ime in priimek: Andre Onana
Klub: Ajax
Položaj: vratar
 
Rojstni datum: 2. april 1996
Kraj in država porekla: Nkol Ngok, Kamerun
Državljanstvo: kamerunsko
 
Višina: 187 cm
Teža: 91 kg
Močnejša noga: desna

Pri Ajaxu so ponosni na dolgo zgodovino vratarjev, ki z nogo igrajo vsaj tako dobro, kot igralci v polju. Od Gerta Balsa, ki je branil v drugi polovici 1960-ih, prek njegovega naslednika Heinza Stuya (z Ajaxom je osvojil tri naslove evropskega prvaka) do Stanleya Menza, Edwina van der Sarja inJesperja Cillessena. To dolgo tradicijo je pri Ajaxu nadaljeval tudi mladi Kamerunec Andre Onana. Pri šele 21-letih je že lep čas prvi čuvaj mreže velikana iz Amsterdama in eden najbolj iskanih izvoznih artiklov enega najbolj porduktivnih svetovnih klubov.
 
Začetki in razvoj
Onana je v Kamerunu nogomet začel igrati v akademiji velikega Samuela Eto'oja in to je bila odlična platforma za hiter odhod v Evropo. In to ne kamorkoli! Pri vsega 13 letih se je namreč preselil k Eto'ojevemu bivšemu klubu, veliki Barceloni, s katerim je imela akademija pogodbo o sodelovanju. V sloviti valilnici talentov La Masii se je kalil in razvijal, a je pri 19 letih ugotovil, da bo za naslednji korak v karieri moral zapustiti Katalonijo. Onana je igral za mladinsko ekipo, ni pa videl možnosti za preboj v Barcelonino B moštvo. "V Barceloni nisem videl poti za razvoj. Od kluba sem pričakoval veliko, a niso storili ničesar," je ob slovesu od svojega prvega evropskega kluba dejal mladi Kamerunec, ki je nogometno pot nadaljeval v Amsteradamu. Ajax je zanj odštel zgolj 150.000 evrov. Ključno prepričevanje pa je opravil veliki Marc Overmars, nekdanji igralec Barcelone in zdaj športni direktor pri Ajaxu.


 

 

 

 
 
"Navdušen sem bil, ker me je Marc Overmars res želel pripeljati. Najbolj pomembno pa je, da je Ajax klub, ki daje priložnost mladim igralcem. To je bil odločilni faktor," je ob odhodu na Nizozemsko dejal Onana, ki je imel precej ponudb. "Zanimanje sta kazala tudi Chelsea in Arsenal, kot tudi številni španski klub. A sem dvomil, da bom igral."
 
Tudi pri Ajaxu se ni kar sprehodil v začetno enajsterico. V prvem letu in pol je branil za mlado ekipo Ajaxa v nizozemski drugi ligi. Njegove predstave so bile na trenutke precej problematične. Redko je odigral tekmo brez prejetega gola, ko pa je prvi vratar kluba Cillessen po dolgem razmišljanju in tehtanju poleti leta 2016, ko je bila sezona že v teku, odšel v Barcelono, se je Ajaxov trener Peter Bosz skupaj s klubsko upravo pognal v iskanje novega vratarja. Iz Newcastla je na posojo prišel Tim Krul, a ker še ni povsem saniral poškodbe, je moral med vratnici mladi Onana. Njegov debi v Eredivisie konec lanskega avgusta je bil vse prej kot spektakularen. Ajax je doma senzacionalno izgubil proti moštvu Willem II.

 
 
Ker pa se je Krul vračal po hujši poškodbi, nihče ni vedel, kdaj bo pripravljen za igro. Pri Ajaxu so bili zato prisiljeni na čakanje in na vmesno zanašanje na nepreverjenega mladeniča. Onana je našel srečo v Krulovi nesreči. 
 
Čeprav je Kamerunec na začetku v vratih deloval nezanesljivo, pa se je že v nekaj mesecih vse spremenilo. Ko se je Krul januarja vrnil v polno pripravljenost, je bilo mesto prvega vratarja že zasedeno. Onane več ni mogel izriniti iz gola, zato je po hitrem postopku zapustil Amesterdam in je v drugi polovici sezone branil za AZ Alkmaar. Skozi sezono 2016/17 je Onana branil na 46 tekmah za Ajax v vseh tekmovanjih, se z njim prebil v finale Evropske lige (kjer je sledil poraz proti Manchester Unitedu) in prejel le 36 golov ter na kar 21 tekmah ostal nepremagan.
 
Vmes je odigral tudi prvo tekmo za kamerunsko reprezentanco. Boj z dres s številko ena v izbrani vrsti je postal družinska zadeva. Protikandidat je namreč njegov bratranec Fabrice Ondoa, s katerim sta skupaj igrala že od malih nog v Eto'ojevi akademiji in tudi pri Barceloni. Tako nadaljujeta tradicijo odličnih kamerunskih vratarjev, kjer prednjačita Thomas Nkono, vzornik Gianluigija Buffona, in Joseph-Antoine Bell, nekdaj tudi kapetan Marseilla.
 
"Premlad sem, da bi se ju spomnil. Vendar pa mi je med odraščanjem oče vedno govoril, da je bil Nkono na golu kot mačka," je o slovitem predhodniku povedal Onana, ki kot številni afriški nogometaši del prihodkov redno namenja prijateljem in družini, ki še vedno živi v Kamerunu. "V Afriki je mentaliteta ljudi povsem drugačna, kot v Evropi. Tu recimo še vedno ne poznam svojega soseda, v Kamerunu pa vsi živimo kot velika družina. In ko enemu uspe, uspe vsem. Zelo smo povezani." 
 
Slog igre
Čeprav ni med najvišjimi vratarji, pa 21-letni Kamerunec blesti z agilnostjo in odličnim branjenjem situacij "ena na ena". Stari rek pravi, da mora biti vsak vratar malo nor in ob tem čvrstega karakterja, da prebrodi trenutke, ko je kriv za gol in poraz ekipe. Pri 21-letih so seveda napake skoraj pričakovane, še posebej na tako delikatnem igralnem mestu. In tudi Onana ima svojo zbirko nespretno prejetih golov, a se je vselej dobro odzval in to na njemu ni pustilo opaznih posledic. "Med vratnicama sem zelo miren. Vedno skušam odigrati najbolje. Sem povsem normalen vratar," o sebi skromno pripomne.
 
A ni povsem tako. Njegov slog branjenja je kot posledica njegove agilnosti zelo atraktiven. Je vratar, ki redno zapušča gol-linijo in avtoritativno napada visoke žoge v kazenski prostor, čeprav ima potem v lovljenju tovrstnih podaj še precej rezerve. Kot tudi pri dolgih podajah z nogo, ki so kljub dobremu tehničnemu znanju, njegova pomanjkljivost. Posledično je tudi njegov odstotek natančnih podaj dokaj nizek (69,8%), a spada v zlato sredino. Ta statistika je seveda varljiva in tudi odvisna od sloga igre ekipe. Če ga primerjamo z velikimi evropskimi vratarji je sicer slabši od Buffona (74,3%), Marca-Andreja Ter Stegna (83%), Samirja Handanovića (78,9%) in Thibauta Courtoisa (70%), a boljši od Jana Oblaka (49,6%) in Davida De Gee (61,5%). Glede na Ajaxovo pregovorno premoč v posesti bi pričakovali, da bo ta odstotek pri Onani nekoliko višji.
 
Pri svoji mladosti pa je njegov glavni adut prostor za napredek. Pod budnim očesom legendarnega van der Sarja, ki pri Ajaxu opravlja delo tehničnega direktorja in se občasno pridruži treningom, bo zagotovo nadaljeval svojo strmo razvojno pot. 
 
Napovedi za prihodnost
Ker je Ajax precedenčni klub za politiko "ustvari in prodaj", bo seveda tudi za Onano prišel čas, ko bodo v Amsterdamu unovčili njegove nogometne sposobnosti. "Če bom zapustil Ajax, se bom preselil k še večjemu klubu," brez lažne skromnosti ugotavlja Kamerunec, ki bi se lahko vrnil tudi tja, kjer se je začela njegova evropska pot: v Španijo. "Tu moraš igrati odlično, da bi se vrnil tja, vendar bi si tega želel. Videli bomo, če se bo ponudila tudi možnost za vrnitev k Barceloni. Imam številne čudovite spomine na moj čas v La Masii, a sem moral oditi, da sem se lahko naprej razvijal kot nogometaš."
 
Ampak Španija še zdaleč ne bo edina možna destinacija za naslednji korak enega najboljših vratarjev novega vala. Italijanski mediji so se v zadnjih dneh namreč razpisali o konkretnem zanimanju Napolija za usluge kamerunskega mladeniča. Prvi vratar neapeljskega velikana Pepe Reina je namreč že pošteno v letih (35),  zato si pod Vezuvom želijo poiskati dolgoročno rešitev. 
 
V svoji kratki karieri je Onana vselej dobro izbiral. Lahko smo prepričani, da bo odšel le tja, kjer mu bodo zaupali mesto prvega vratarja.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE