Miran Zore   25. september 2013
Pogovor: Maks Barišič

Inzaghi je pravi vzornik

Maks Barišič je v štirih letih napredoval od branilca do napadalca, od mladinca Kopra do strelca v italijanski Primaveri. Od Catanie do AC Milana. 18-letni napadalec sanja o Serie A, ambicije pa mu segajo v Ligo prvakov.
SORODNE NOVICE
Santos želi zadržati Gabigola,...
17.10.2018 | Evropske lige
Dybala v težavah po tekmi z Br...
17.10.2018 | Evropske lige
Piatek? Prepričati bo treba Pr...
17.10.2018 | Evropske lige
Barzagli: Liga prvakov je Juve...
17.10.2018 | Evropske lige
Inter zaprl vrata Malcomu
17.10.2018 | Evropske lige
Juventusovi navijači so besni ...
16.10.2018 | Evropske lige
(foto: splet)
Igral je košarko. Italijansko ni razumel najbolje. Njegov vzornik je bil Ronaldinho. Navijal je za Barcelono in sanjal o španski Primeri. Maks Barišič ni povsem tipičen Koprčan. Bližina Italije ga očitno ni zaznamovala do te mere, da bi svojo navijaško predanost usmeril na katerega od italijanskih nogometnih velikanov oziroma velemojstrov "calcia". Lansko leto, potem ko je z reprezentanco do 17 let nastopil na domačem evropskem prvenstvu, se je to spremenilo. Še preden je odigral svojo prvo tekmo v 1. SNL, je Barišič zapustil Koper. Na posojo ga je vzela italijanska Catania

"Izziv mi je bil všeč, šlo je za posojo z odkupom. Zdelo se mi je mamljivo, potrudil sem se, odigral dobro, zato so me odkupili," se spominja Barišič, ki je za mladinsko ekipo Catanie zabil kar 15 golov. S svojim dosežkom je opozoril nase in letos poleti že treniral celo s prvo ekipo sicilijanskega prvoligaša, ki je njegovo pogodbo od Kopra odkupil. 

Nesojeni košarkar (vzporedno z nogometom je nekaj časa treniral košarko) je prejel klic, ki se ga ne zavrne. Prejel je namreč povabilo iz Milana. "Agent mi je dejal, da se pred koncem prestopnega roka lahko zgodi kakšno presenečenje. Res se je zgodilo, pristal sem v Milanu. Uresničile so se mi sanje. Ker želim napredovati, sem izziv seveda sprejel," pravi 18-letnik. 

Začel je kot branilec
Zadnja štiri leta so bila za Barišiča izjemna. V selekciji Kopra U14 je naredil korak naprej. Preobrazil se je namreč v napadalca, prej pa je bil branilec. "To se je zgodilo na eni tekmi, ko sem šel z žogo naprej in podal za gol. Potem sem začel igrati spredaj in bil najboljši strelec lige," se spominja Barišič in poudarja, da je vedno rad igral, zato si je želel igrati višje. Nogomet je dolgo dojemal kot hobi: "Nekaj časa sem treniral nogomet in košarko. Navdušil me je oče. Ko nisem mogel trenirati obojega, sem se odločil za nogomet. Sprva je bil to zame hobi."

Zdaj nogomet v Barišičevem življenju igra sila pomembno vlogo. Z uspehi je prišla tudi odgovornost. Igranje v AC Milanu, četudi za zdaj v mladinski ekipi, je namreč resna stvar. "Drugače je kot v Catanii. Tu je treba zmagati vsako tekmo. Vedno igramo na zmago, če ne zmagamo, tudi če remiziramo, je to neuspeh," dodaja Barišič, ki se je pri Milanu hitro znašel. Sam pravi, da tudi po zaslugi rojaka in soigralca Žana Benedičiča

V Primaveri Milana Barišiča trenira sloviti Filippo Inzaghi: "Sprva sem imel kar nekaj treme. Saj veste, gledal sem ga po televiziji, bil je velik igralec in podobno. Zdaj je drugače. Zna nas motivirati, treningi so super, tudi meni osebno lahko kot nekdanji napadalec veliko da."

Skromen ne, realen da
Ko govori o svojih ciljih, Barišič ni skromen. Želi zadevati, želi zmagovati. Želi napredovati. "Ni vse v golih. Najprej bi rad dobro igral, potem bi rad zadeval, sčasoma pa se prebil višje. Ta Milan je zdaj drugačen kot pred leti. Mlajšim igralcem je malce lažje. To je naša priložnost," dodaja.

Barišič se hitro razvija in tudi prebija. Ključno pri napredku v bodoče pa je zanj predvsem to, da ostane na realnih tleh: "Pri tem mi pomaga družina. Saj so vsi ponosni name, a me kar držijo na tleh, da ne poletim. Presenečen sem, da se mi vse to odvija tako hitro, me pa seveda ne moti. Upam na še več. Upam na igranje v Serie A, nekoč v Ligi prvakov... Pa seveda na hiter preboj v reprezentanco. To bi mi zelo veliko pomenilo."
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE