Smiljan Kuhar   18. februar 2013
Z bele točke ne zgreši

"Penali", Balotellijeva cona

Mario Balotelli je s svojo hladnokrvnostjo na enajstih metrih trenutno eden izmed najbolj zanesljivih izvajalcev najstrožje kazni na svetu. Osemnajst poizkusov je navrglo osemnajst zadetkov.
SORODNE NOVICE
Serie A: Granata ustavila nale...
23.2.2019 | Evropske lige
Monchiju se že ponuja boljša s...
23.2.2019 | Evropske lige
Roma želi odrešiti Sarrija
22.2.2019 | Evropske lige
Marotta: Godin je blizu!
22.2.2019 | Evropske lige
Vrednost delnic Juventusa padl...
21.2.2019 | Evropske lige
Koleno je OK, pa bo igral v Fi...
20.2.2019 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Streli z bele točke so loterija. Loterija, ki prinaša dvoboj med vratarjem in strelcem. Eden tistih, ki je v teh dvobojih venomer uspešen, je kontroverzni napadalec Milana Mario Balotelli. Ta je svojo hladnokrvnost nazadnje demonstriral na prvenstvenem srečanju proti Cagliariju, ko je uspešno izvedel svojo drugo enajstmetrovko v dresu Milana. Teden dni prej je namreč rutinirano zadel tudi proti Udineseju in svojemu klubu prinesel pomembne tri točke.

Balotelli je v letošnji sezoni sicer izvajal tri enajstmetrovke, dve v dresu Milana, eno pa v dresu angleškega državnega prvaka Manchester Citya, ko je sinje modrim pristreljal točko proti Borussii v Ligi prvakov. Vsem trem enajstmetrovkam je skupno to, da vratar ni uspel uganiti smeri strela. Balotellijeva statistika izvajanja enajstmetrovk pa je v resnici še precej bolj impresivna. V svoji profesionalni karieri je namreč že osemnajstkrat izvajal strele z enajstih metrov in vseh osemnajst poskusov je končalo za hrbtom nasprotnega vratarja. Šestkrat je bil uspešen v dresu Interja, devetkrat v dresu Citya, dvakrat v dresu Milana in enkrat v dresu Italije.

"Enajstmetrovke so kot miselna igra med menoj in vratarjem. Sam zase vem, kako nadzorovati moje misli. Ko se vratar premakne pred mojim strelom, je to znak, da je v svojih mislih že izgubil bitko," je nekoč dejal Balotelli, ki so ga vratarji poskušali ukaniti na različne načine. Vratar Borrusie iz Dortmunda Roman Weindenfeller ga je poskušal zmesti s šepetanjem na uho, spet drugi so mu pred strelom nekoliko premaknili žogo z bele točke. Toda Balotelli je venomer ostal povsem zbran, zmesti ga ni uspelo še nikomur.

Vsak nogometaš ima sicer svoje strategije, ko gre za izvajanje najstrožjih kazni. Balotellijeva je takšna, da z zaostalim korakom prevara oziroma "vrže" vratarja. Ta mu tik pred strelom nakaže svoje gibanje, visokorasli napadalec pa žogo enostavno pošlje v nasprotno smer. Izvajanje enajstmetrovk naj bi sicer po mnenju psihologov tri stopnje. Prva oziroma A je "izvajati ali braniti enajstmetrovko", C predstavlja "posledico", medtem ko pod B spadajo "misli in igrice v glavi strelca in vratarja". Če torej A predstavlja čakanje na akcijo, C pa njen zaključek, lahko enostavno povemo, da je vmesno dogajanje "Balotellijeva zona".

Naziv tako imenovanega kralja enajstmetrovk si lasti Matthew Le Tissier, nekdanji nogometaš Southamptona, ki je v času svoje kariere uspešno izvedel kar 47 od 48 enajstmetrovk. Če bo Balotelli še naprej uspešno nadaljeval s svojimi miselnimi igricami, si bo nekega dne verjetno sam lastil omenjeni naziv.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 19
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
sajster 22.2.2013, 15:56 Prijavi komentar
pri milanu se počuti kot doma.problematik je že po naravi
medeek 20.2.2013, 09:29 Prijavi komentar
pri Milanu nebo srau, ker mislim da je želel samo to, da pride v Milan in drugo nič, Ballotelli je rojen igralec za AC Milan
Jer 18.2.2013, 22:14 Prijavi komentar
baloteli je sral že pri obeh klubih, pri milanu bo tudi, samo ne še trenutno.
CFC. 18.2.2013, 20:53 Prijavi komentar
Lampard
olongjonson 18.2.2013, 17:12 Prijavi komentar
Messiniesta +2 če noben sodnik ni ustavil figota pri njegovem stilu izvajanj ne bo niti diablotelija.... drugace pa kako je izvajal lani mali messi proti milanu penal je se mene sram ko je vidu da ga je stari macek abbiati prebral je pojedu tak kos dreka da od takrat mi ni vec simpaticen
pfc1 18.2.2013, 16:26 Prijavi komentar
Do 47 bo teško priti, vprašanje kako bo nadaljeval, če se mu slučajno en penal zalomi.
pfc1 18.2.2013, 16:18 Prijavi komentar
Messiniesta +1
pfc1 18.2.2013, 16:17 Prijavi komentar
Majstor z eno besedo.
Messiniesta 18.2.2013, 15:48 Prijavi komentar
pomojm ma v AC Milanu tud najvecjo sanso od vseh vecjih klubov da se razvije v to kar obeta
RMCF4ever 18.2.2013, 15:39 Prijavi komentar
Heh to pa nisem vedel. zanimiva statistika. ja upam da nam bo Balotelli zdaj končno dokazal iz kakšnega testa je in bo igral dobro skozi celotno sezono in brez večjih incidentov! Še vedno imam upanje vanj ;)
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE