Miran Zore   14. maj 2014
Romantična zgodba o uspehu SC Paderborna

S šestimi milijoni v Bundesligo

Romantika v profesionalnem nogometu še ni izmurla. Lepo poglavje je spisal nemški malček Paderborn, ki si je z jasno filozofijo, brez zvezd in majhnim proračunom senzacionalno priboril (vsaj eno) sezono v Bundesligi.
SORODNE NOVICE
Juventus hodi v Bayernovo zelj...
17.10.2018 | Evropske lige
Low: Muller je še vedno pomemb...
17.10.2018 | Evropske lige
Mladi nemški vratarji, kje ste...
15.10.2018 | Evropske lige
Nemčija kot razbita vojska
14.10.2018 | Evropske lige
Niko Kovač na košarkarski tekm...
12.10.2018 | Evropske lige
Dortmund že sprejel odločitev ...
12.10.2018 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
"To priložnost bi morali izkoristiti in poizkusiti prav vse vrste piva, ki jih je moč dobiti v Paderbornu," je minulo nedeljo dejal Andre Breitenreiter, potem ko je dosegel največji uspeh v svoji kratki trenerski karieri. Želja se mu je kar hitro uresničila. No, vsaj delno. Že na tiskovni konferenci po zadnji tekmi sezone je namreč doživel to, kar je pred njim doživel nemški državni prvak Pep Guardiola. "Bierdusche", (po naše) zalivka s pivom, mu je dobro dela. Po njej je sledila še ena. Seveda brez zamer, zgolj veliko in spontano slavje ob preboju Paderborna v Bundesligo.

Minulo nedeljo je od sreče kriknil ves Paderborn. Med 150.000 prebivalci tega mesta, ki leži kakšnih 100 kilometrov vzhodno od nogometno uspešnejšega Dortmunda, je bilo verjetno le malo takšnih, ki niso sledili želji in napotkom Andreja Breitenreiterja po "kakšnem pivu". Preboj v Bundesligo je namreč največji uspeh v zgodovini SC Paderborna, kluba, ki že več kot sto let predvsem opazuje uspehe svojih silnih sosedov – Dortmunda, Kölna, Schalkeja in ostalih. Že od leta 1907, ki kljub združitvi štirih klubov v današnji Paderborn leta 1985 ostaja uradna letnica rojstva kluba, v Paderbornu navijači čakajo na kaj, s čimer bodo lahko argumentacijam za svojo podporo lahko dodali še kaj drugega kot zgolj lokapatriotizem.

Uspeh Paderborna je bil resnično nepričakovan. Sezono je klub z enim od najnižjih proračunov v drugi ligi začel slabo, na prvih devetih tekmah je vknjižil vsega devet točk. Kazalo je na to, da bo Paderborn prej kot za napredovanje - kakšnih silnih napovedi o pohodu na prvo ligo iz kluba sicer nikoli ni bilo slišati - sodeloval v bitki za obstanek. Do zime in z njo zimskega premora so se razmere zasilno stabilizirale, Paderborn je priplezal na nekoliko bolj varno deveto mesto. Potem pa se je zgodilo. Dvanajst zmag na 17 tekmah in Paderborn je po desni prehiteval večje, bogatejše in uglednejše klube. Na koncu mu je uspelo končati kot drugi, za kar je zadostovala zmaga v zadnjem krogu proti Aalnu (2:1), na razprodani (15.000 gledalcev) Benteler Areni.

"Neverjetno. Nihče ni verjel, da nam lahko uspe kaj takšnega. Izjemno ponosen sem, da sem trener te ekipe," zdaj, ko je že uradno novi prvoligaš, pravi Breitenreiter, eden ključnih kamenčkov v mozaiku Paderborna. Breitenreiter je eden od najbolj perspektivnih mladih trenerjev v Nemčiji ta hip. Zagovarja odprto, napadalno igro. "Vedno želimo napadati, zato tudi iščemo igralce, ki se ujemajo s takšno filozofijo igre," pravi.

Morda še bolj pomemben v celotni sliki pa je človek, ki že 20 let skrbi za finančno konstrukcijo kluba. Wilfried Finke je 63-letni poslovnež, brez katerega bi Paderborn verjetno ostal v 4. ligi, v kateri je igral še leta 2001. Finke se ukvarja z izdelavo pohištva, njegovo podjetje pa zaposluje več kot 1.500 ljudi in letno "obrne" preko 300 milijonov evrov. Čeprav je Finke milijonar, v Paderbornu ne gradi novega Hoffenheima ali kaj podobnega. Doslej je vanj sicer vložil več kot 10 milijonov evrov lastnega denarja, vendar se je Paderborn počasi razvijal in preživel celo zdrs v tretjo ligo leta 2008. Rasel pa je tudi tedaj, tako v organizacijskem (leta 2008 se je preselil na nov stadion) kot tudi rezultatskem smislu (takoj se je vrnil v drugo ligo). Tej usmeritvi bo Finke, brez oziranja na igranje v prestižni Bundesligi, sledil tudi v prihodnje.
Andre Breitenreiter
Andre Breitenreiter naj bi že bil tarča večjih in bogatejših klubov iz Bundeslige. (foto: Getty Images)

"Moj cilj je bil vedno klub preseliti na nov stadion in ga učvrstiti v drugi ligi. To, da smo zdaj v prvi ligi, pa je seveda velika senzacija," pravi Finke. Njegova previdnost izvira iz leta 1995, ko je prišel v klub in naletel na porazno stanje. Dolgovi so bili ekstremno visoki, preživetje je viselo na nitki. Razumljivo torej, da Finke ne dovoli ponovitve skorajda črnega scenarija. Tudi zato vztraja pri tem, da je njegova beseda pri vseh pomembnejših odločitvah zadnja. Tudi, ko se izbira nov trener. "Odločam tudi o igralcih in trenerjih. To pravico si jemljem," poudarja 63-letnik, ki očitno dobro ve, kaj počne. V preteklosti je denimo sam našel Rogerja Schmidta, nazadnje trenerja Salzburga in novega trenerja Leverkusna. Sedanjega trenerja Breitenreiterja pa je našel celo v četrti ligi.

Zdaj, ko je Paderbornu uspel zgodovinski podvig, bo Finkeju še težje. Konkurenca v Bundesligi je namreč neizprosna, Paderborn pa bo s svojim proračunom vse prej kot konkurenčen. Že v drugi ligi je bil med skromnejšimi v ligi v tem segmentu, obratoval je na nekaj več kot šestih milijonih evrov letno, nič drugače ne bo v Bundesligi. S precej več denarja z naslova TV pravic, pa tudi dražjih vstopnic, bo proračun sicer precej višji, znašal naj bi okrog 15 milijonov evrov, vendar bo še vedno najmanjši v ligi.

SC Paderborn ne bo prehiteval. Samega sebe je namreč presegel že z uvrstitvijo v Bundesligo. V novi sezoni bo še težje. Obstanek v eni najmočnejših lig v Evropi s kadrom, ki je pred prihodom v klub v največji meri brcal v tretji ali četrti ligi, se zdi ekvivalent znanstveni fantastiki. A ker je zgodba o SC Paderbornu zgodba iz poglavij nogometne romantike, "varčnega malčka" nihče povsem ne odpisuje . Ne glede na to, da v klubu ob zgodovinskem podvigu ne razmišljajo o ničemer drugem kot o tem, da bi zadržali trenerja (zanj se zanimajo nekateri prvoligaši), pripeljali kakšno kakovostno okrepitev (najverjetneje brez odškodnine), predvsem pa sledili načrtom o izgradnji kakovostnega trening centra. 

Obstanek? Zakaj pa ne? Že Freiburg in Augsburg sta dokazala, da se tudi z manj vsekakor da, če se le hoče... 

Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
ales10 14.5.2014, 22:57 Prijavi komentar
Lepa zgodba..
Arsenal_kraljuje 14.5.2014, 21:14 Prijavi komentar
reku sm nemški... ne zavrč2... nauč se brat, primerjave so na mestu.
jankoslav 14.5.2014, 17:24 Prijavi komentar
ja pa kaj še? a je paderborn z vasi? a stadion nima pravih tribun? a je predsednik tik pred zaporom? ne ne in ne tako da je tvoja primerjava butasta in nima nobene zveze z zavrčem ki je anomalija v ligi
Arsenal_kraljuje 14.5.2014, 17:12 Prijavi komentar
Nemški zavrč!!
JCV21 14.5.2014, 16:24 Prijavi komentar
To je uspeh, ki je večji kot pa, če nek umetni klub osvoji lovoriko.
diegol 14.5.2014, 15:35 Prijavi komentar
Vsa čast. Želim jim čim boljšo sezono, s tem mislim obstanek :)
Rosonero11 14.5.2014, 14:39 Prijavi komentar
Zanimivo.. upam da jim vsaj za kako sezono uspe
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE