Uredništvo    25. marec 2016
Xavi o Johanu Cruyffu

Cruyff je garancija za uspeh

Ni dvoma o tem, kdo je oče novodobne Barcelone, pravi Xavi. Johan Cruyff je tisti, ki je ustvaril podlago za vse, Luis Enrique pa po besedah enega najboljših španskih vezistov vseh časov le nadaljuje vse skupaj.
SORODNE NOVICE
Zaza igralec meseca v La Ligi
18.10.2017 | Evropske lige
Pel, kot da gre za reprezentan...
18.10.2017 | Evropske lige
Barcelona našla svojega Vinici...
18.10.2017 | Evropske lige
Celti se je odprlo
16.10.2017 | Evropske lige
Atletico ima neverjetnega vrat...
16.10.2017 | Evropske lige
Prilagodili se bomo jedilniku
14.10.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
V 28 letih je Barcelona, preden je Johan Cruyff leta 1988 postal njen trener, osvojila le dva naslova državnega prvaka. Potem pa je prišel izjemni Nizozemec in ostalo je zgodovina. Njegovo nenadno četrtkovo slovo je osupnilo nogometni svet in ga zavilo v črno barvo. Toda Cruyff bo živel večno. Za seboj je namreč pustil osupljiv opus, ki ga lahko imenujemo tudi temelji modernega nogometa. V tem tonu je razmišljal tudi nekdanji Barcelonin vezist Xavi, ki je v Cruyffovem "sistemu" zgradil impresivno kariero ter se razvil v enega najboljših nogometašev na svetu na svojem igralnem položaju. 

"Težko bo kdaj spremeniti Barcelonino filozofijo. Sploh pa bi delali ogromno napako, če bi to skušali storiti. Johan Cruyff je to filozofijo ustvaril pred tridesetimi leti in odtlej se ni spreminjala," je dejal Xavi, ki svojo kariero zaključuje v Katarju.

"Vsak trener ima svojo idejo, kako bi njegova ekipa morala igrati. Guardiola je dosegel perfekcijo, Enrique pa razvija ekipo, ki temelji na Neymarju, Suarezu in Messiju. Barcelona danes ne potrebuje 50 podaj, da bi zabila gol. To je razlika. Samo zaradi teh treh igralcev. Enrique ni spremenil filozofije, še naprej se drži njenega bistva. Največja napaka, ki bi jo pri Barceloni lahko storili, je, da bi pripeljali trenerja z drugačno filozofijo. Cruyffova namreč prinaša vse te uspehe."
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE